Cazul crimelor de la Caracal. Soluția unui primar pentru evitarea tragediilor

Cazul crimelor de la Caracal
Tragediile de la Caracal ar fi putut fi preîntâmpinate dacă ar fi fost implementat un program de supraveghere a copiilor cu ajutorul ceasurilor gps

Cazul crimelor de la Caracal. Alexandra, ultima victimă a criminalului de la Caracal, a sunat de trei ori la 112, fără ca sistemul STS să o poată localiza și astfel să permită polițiștilor să o salveze. Astfel de cazuri ar putea fi preîntâmpinate pe viitor dacă la nivel național s-ar implementa soluția adoptată în Sectorul 5 al Capitalei, care și-a dovedit din plin eficiența.

Recent, s-a împlinit un an de la implementarea programului „Copiii noștri, în siguranță”, inițiat de primarul Sectorului 5, Daniel Florea.

În cadrul acestui proiect, Primăria Sectorului 5 a oferit 5.000 de ceasuri cu buton de panică și localizare prin gps tuturor elevilor din ciclul primar ai căror părinți au făcut solicitare.

De remarcat că în acest program au intrat inclusiv copiii edilului, după cum singur mărturisește Daniel Florea. Primarul a povestit cum a ajuns să inițieze acest proiect de succes.

Daniel Florea: „Suntem datori să oferim copiilor noștri o șansă în plus”

Cazul crimelor de la Caracal, Programul Copiii noștri, în siguranță, Daniel Florea și-a depus mandatul Burse pentru elevii din Sectorul 5

„În urmă mediatizării unor cazuri de agresiune împotriva minorilor, ca părinte și primar, am gândit un program care să confere mai multă siguranță copiilor noștri.

Am inițiat atunci o largă consultare cu comitetele de părinți, cadrele didactice și conducerea unităților de învățământ. Cu acceptul tuturor factorilor implicați, cu respectarea tuturor prevederilor legale referitoare la protecția datelor cu caracter personal, am oferit 5.000 de ceasuri cu buton de panică tuturor elevilor din ciclul primar care au solicitat – inclusiv copiii mei, din toate unitățile de învățământ din Sectorul 5.  Ceasul cu buton de panică, softul acestuia și asistența tehnică sunt puse GRATUIT la dispoziția părinților de către Primăria Sectorului 5”, a scris pe Facebook Daniel Florea.

Potrivit acestuia, ceasurile permit localizarea cu precizie a copiilor, părinții putând oricând să alerteze Poliția Locală, în cazul în care micuții se abat de la traseu.

„Există posibilitatea ca părintele să alerteze dispeceratul Poliției Locale, în cazul în care copilul apasă butonul de panică, iar locația în care se află acesta să fie determinată în timp real de GPS. În această lume nebună, în care pericolul pândește permanent, suntem datori să oferim copiilor noștri o șansă în plus. Funcția de alertare a ceasurilor constă în transmiterea unui SMS sau efectuarea unui apel voce prin intermediul ceasului, către telefonul părintelui. (…)

Funcția de localizare constă în posibilitatea că părinții să monitorizeze în orice moment prin intermediul unui telefon de tip smartphone locația exactă în care se află copilul”, a explicat edilul.

Serverele se află la Dispeceratul Poliției Locale Sector 5 și deservesc toate camerele de luat vederi din toate locațiile publice din sector (aproximativ 400 de camere) și toate camerele video din toate unitățile de învățământ din sector, constituind cel mai modern sistem integrat de supraveghere video din țară.

Cazul crimelor de la Caracal. Neputința STS

 

Gheorghe Dinca
sursa : Google

Abia acum, după ce strigătul disperat al Alexandrei a fost în zadar, iar Luiza a murit fără să o ştie nimeni, autorităţile propun modificări legislative, dar şi semnarea de urgenţă a contractului prin care STS să fie în sfârşit modernizat.

Tipic pentru noi, discuţiile se poartă în comitete şi comisii, dar până când cei care au nevoie de ajutor să fie şi salvaţi ar mai dura încă doi ani.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) precizează, într-un comunicat, că a iniţiat demersuri, în anul 2017, privind implementarea soluţiei Advanced Mobile Location (AML), care permite localizarea apelantului la momentul iniţierii apelului.

În acest sens, STS a implementat o platformă pilot de preluare şi procesare a informaţiilor de localizare în format AML şi a efectuat teste cu operatorii de telefonie mobilă. În urma testelor operatorii mobili au confirmat că pot prelua şi transmite datele de localizare în format AML, însă doar de pe terminale tip smartphone noi şi de ultimă generaţie. La nivelul STS, aceste date se pot prelua şi afişa ca informaţie de localizare în cadrul aplicaţiilor de tip GIS. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a încheiat etapa de testare a conexiunilor cu cei patru operatori de telefonie mobilă şi de integrare a informaţiei de localizare de tip AML în SNUAU, urmând ca după actualizarea legislaţiei primare aplicabile, această funcţionalitate să fie pusă la dispoziţia cetăţenilor care apelează numărul de urgenţă, precizează sursa citată.

Potrivit STS, ca urmare a unor contestaţii înaintate de unii operatori economici participanţi la procedura de achiziţie publică, atât la nivelul Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, cât şi la Curtea de Apel, proiectul de modernizare, aflat acum în stadiul de derulare a procedurii de achiziţie, cu termen de finalizare în 2021, prezintă o întârziere de aproximativ 6 luni.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.