Cât de realiste sunt promisiunile făcute de noii edili ai Capitalei în campania electorală

Alegeri locale 2020

Noii edili ai Capitalei au la dispoziție aproximativ două miliarde de euro pe an pentru a se ține de promisiunile făcute în campania electorală. Fiecare primar a avut o listă de promisiuni cu ajutorul cărora au ajuns primari în București, însă nu s-au gândit ce vor face cu datoriile sectoarelor și a Capitalei.

În mandatele trecute, edilii au contractat credite pentru a face investiții, bani care trebuie returnați din bugetul local, ceea ce înseamnă că fondurile alocate pentru investiții se reduc substanțial. Împrumuturile primăriilor din Capitală sunt de 1,068 miliarde de euro şi 1,671 miliarde de lei, adică un total de circa 1,4 miliarde de euro.

Fostul primarul general al Capitalei Sorin Oprescu intenționa să mai îndatoreze Municipalitatea cu încă 300 de milioane de euro iar primarul Robert Negoiţă pe cea a sectorului 3 cu 235 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 56 de milioane de euro. Reiese astfel că în Capitală, datoria medie pe cap de locuitor este de circa 700 de euro, dacă se ţine cont împrumuturile făcute de Primăria Generală, 551 de euro pe cap de locuitor, dar şi de cele efectuate de primăriile de sector.

Cetateanul.net vă prezintă ce a promis fiecare edil că va face în următorii patru ani.

Firea
Gabriela Firea face istorie – prima femeie care a câștigat Primăria Capitalei

Primăria Capitalei. Gabriela Firea (PSD)

– Încurajarea și sprijinirea amplasării de centrale noi de producere a energiei termice în cogenerare de înaltă eficiență, flexibile în funcționare, cât mai aproape de locul de consum, mai ales în cartierele aflate departe de actualele sursele de producție. În acest fel, și bucureștenii din aceste cartiere (Colentina, Doamna Ghica, Titan, Pantelimon, Aviației) ar urma să aibă energie termică furnizată la parametrii de calitate în mod continuu, cu o scădere a tarifului final cu cel puțin 50 de lei/Gcal.

– În funcție de amplasamentele și capacitățile noilor centrale, dar și de capacitățile de producție existente, dar modernizate, vor fi proiectate și redimensionate traseele de transport ale energiei termice și finanțate, inclusiv prin atragerea de fonduri europene nerambursabile, lucrările de modernizare a rețelei și înlocuirea actualelor conducte îmbătrânite cu conducte noi preizolate și la dimensiuni adecvate traficului de agent termic.

– Pentru parcările publice de suprafață va fi introdus sistemul de taxare automată, cu plata online sau prin sms. Astfel, în afara optimizării încasărilor, se crede că va fi eliminat și fenomenul parcagiilor ilegali.

– Începerea unui amplu program, împreună cu primăriile de sector, de amenajare și construire de locuri de parcare de reședință, astfel încât să fie descongestionate arterele de circulație. Va fi continuat proiectul parcărilor de tip Park&Ride, amplasate la toate porțile de intrare în oraș, unde cei care fac naveta în București să-și poată lăsa autoturismele pe timpul zilei, având la dispoziție mijloace de transport în comun (ideal metroul).

– Începând cu primăvara anului 2017, va începe construcția de parcări, astfel încât, în vara anului viitor, să existe deja primele parcări finalizate

– Extinderea numărului de intersecții incluse în Sistemul de Management al Traficului din București (SMTB).

– Reconversia în hub-uri culturale a unor foste spații industriale abandonate

– Societățile comerciale și organizațiile societății civile din domeniul industriilor creative vor beneficia de subvenții și diferite facilități din partea administrației locale pentru desfășurarea activității sau pentru organizarea unor evenimente culturale

– Acordarea de facilități fiscale firmelor care fie organizează un transport special pentru angajații proprii, fie le achită abonamente pentru transportul urban, pentru a evita folosirea mașinii proprii și/sau ale firmei.

– Desființarea construcțiilor ilegale de pe spațiile verzi.

– Dezvoltarea de huburi antreprenoriale pentru tineri

– Amenajarea Hipodromului București.

– Acordarea de reduceri în ceea ce privește costurile chiriilor pentru studenții din universitățile de stat care nu au reușit să obțină un loc în cămin, după model irlandez.

– În cadrul Poliției Locale a Municipiului București va fi înființat un departament de patrulare permanentă care, în colaborare cu polițiile locale de sector, în baza unui plan comun de acțiune, să asigure supravegherea în zonele cu un înalt grad de insecuritate urbană.

– Construirea de grădinițe cu program prelungit și renovarea spitalelor.

Dan Tudorache- primar Sectorul 1:

tudorache-Transparentizez activitatea Primăriei și prezint lunar cum este cheltuit fiecare leu.

– Vreau ca în clădirea Primăriei să se instaleze transparența, nu să năvălească mascații și DNA o dată la câteva luni.

-În fiecare an o parte din buget va fi alocată unor proiecte dezbătute și votate de ‪#‎cetățeni‬. Așa se întâmplă la Paris și alte capitale ale lumii, așa trebuie să se întâmple și în Capitala Capitalei. Vreau ca Sectorul cu cel mai mare potențial economic din tot Bucureștiul să aibă cea mai transparentă.

-În mandatul meu de primar, vreau ca Sectorul cu cel mai mare potențial economic din tot Bucureștiul să aibă cele mai multe informații despre cum, când și de ce este cheltuit banul public.

-Grija pentru generația următoare trebuie să se vadă, o spun de fiecare dată, în programe și bugete, nu în discursuri. Vreau un Centru de Tineret în Sectorul 1. Vreau să susținem ‪#‎programe‬ pentru scăderea consumului de droguri de mare risc. Vreau să înființez un Consiliul consultativ al primarului format din ‪#‎tineri‬ între 16 și 30 ani, pentru a vedea cum îi putem implica mai mult în viața ‪#‎comunității‬. În mandatul meu de primar, le dăm ‪#‎tinerilor‬ dreptul de a-și construi nu doar un viitor, dar și un Sector așa cum și-l doresc.

-Astăzi există doar trei ‪#‎creșe‬ în tot Sectorul 1. Acesta este sprijinul pe care tinerele familii sau cei care vor să aibă ‪#‎copii‬ îl primesc de la autorități. Este nu doar insuficient, dar transmite un semnal negativ despre care sunt prioritățile noastre. Propun o schimbare totală și vreau #creșe în care copiii să poată crește benefiiind de implicarea autorităților. Așa cum bine știm, pentru a crește un copil ai nevoie nu doar de o ‪#‎familie‬, ci de o întreagă ‪#‎comunitate‬. În plus, atât pentru persoanele cu ‪#‎dizabilități‬, dar și pentru tinerii părinți, vom căuta să facem orașul mai accesibil. Schimbări aparent minore precum trotuare adaptate cărucioarelor, ‪#‎rampe‬ de access în instituții, borduri joase transmit mesajul esențial că ne pasă. În mandatul meu de primar, vrem ca Sectorul 1 să fie cea mai bună comunitate din România pentru tinerele mame și tinerele familii.

-reabilitarea termică gratuită a blocurilor şi a caselor din sectorul 1

– construirea de parcări subterane şi supraterane.

– construirea unei săli polivalente în sectorul 1 care să includă spaţii pentru diverse activităţi sportive, unde tinerii să-şi poată petrece timpul extraşcolar în siguranţă şi departe de tentaţii ca drogurile sau alcoolul

– montarea de panouri fotovoltaice pe blocuri, şcoli şi gradiniţe, din banii bugetului local.
– „curăţenie” prin rezilierea contractelor de colectare a deşeurilor care au nereguli.

mihai_toader_capMihai Toader- primar Sectorul 2:

 1. Eficientizarea energetică a clădirilor rezidențiale și publice
 • Finalizarea programului de reabilitare termică a blocurilor de locuințe;
 • Extinderea programului de reabilitare la case;- Implementarea surselor de energie regenerabilă (panouri solare și fotovoltaice).
 1. Construcția de locuințe
 • Program multianual pentru locuințe sociale și locuințe destinate persoanelor evacuate din casele naționalizate: OUG 74/2007;
 • Proiect ANL destinat tinerilor și medicilor rezidenți.
 1. Dezvoltarea infrastructurii de parcări publice de reședință
 • Sistematizarea locurilor de parcare de reședință;
 • Construcția de parcări inteligente la solicitarea/acordul asociațiilor de proprietari;
 • Finalizare parcare tip Park&Ride (parcări la intrarea în zone de trafic intens) – Cora Pantelimon – 420 locuri (în construcție – PMB);
 • Proiect parcare tip Park&Ride – Șos. Petricani (intrarea A3);
 • Construcție parcare tip Park&Ride – Colentina;
 • Construcție parcare supraetajată – strada Ziduri Moși;
 • Parcare subterană – 168 de locuri – Str. Ghe. Stănescu (zona Iancului).
 1. Susținerea educației și învățării pe tot parcursul vieții
 • Continuarea programului de modernizare a infrastructurii școlare, renovare, reabilitare, dotări;
 • Introducerea catalogului electronic în școli – instrument util pentru profesori și părinți;
 • Săli de sport: Școala nr. 28; Școala nr. 51; Școala nr. 4; Colegiul Național Mihai Viteazul; Colegiul Naţional Emil Racoviță;
 • Susținerea bugetară pentru majorarea burselor școlare:
 • Burse sociale: 250 lei/lună;
 • Burse de merit: 200 – 400 lei/lună;
 • Burse de studiu : 400 RON/lună;
 • Burse de performanță: 500 lei/lună.
 • Proiecte europene – reabilitare extindere:
 • Colegiul Național George Coșbuc;
 • Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida;
 • Scoala nr. 56 Jose Marti;
 • Școala nr. 10- Proiect:
 • Grădinița Cartier Ostrov – construcție;
 • Creșă: 100 locuri – strada Pâncota;
 • Construcția a încă 2 creșe – 350 copii;
 • Dotarea cu ansambluri noi de joacă a grădinițelor din sector
 • TAXA ZERO LA GUNOI – scutirea de plată la taxa de colectare a deșeurilor menajere;
 • Parteneriat, cu societățile de salubritate, de colectare selectivă a deșeurilor menajere în sisteme subterane de depozitare: mai curat, mai civilizat, mai economic;
 • Suplimentarea coșurilor de gunoi stradale;
 • Supraveghere și măsuri de sancționare pentru proprietarii ce dețin terenuri neîngrijite și depozitări neconforme de deșeuri.
 1. Modernizare sistem rutier
 • Reparații locale și capitale pentru străzile la care lucrările au ieșit din perioada de garanție;
 • Străpungere str. Electronicii – str. Ziduri Moși și reconfigurare carosabil str. Ziduri Moși;
 • Program de îmbunătățire a căilor de acces pentru persoanele cu dizabilități.
 1. Zone verzi și locuri de joacă
 • Reamenajarea Parcului Sticlăriei, cu o suprafață de 60.000 mp, zona Vergului;
 • Amenajarea spațiilor verzi din sector;
 • Inițierea Planului Urbanistic Zonal Floreasca -„Cartier tip grădină”;
 • Iluminat public ecologic în parcuri și instituții publice;
 • Amenajarea/Reamenajarea locurilor de joacă pentru copii.
 1. Creșterea nivelului de siguranță în spațiul public
 • Dezvoltarea Sistemului de monitorizare video a domeniului public și a traficului rutier;
 • Supraveghere video la toate unitățile de învățământ.
 1. Promovarea Sectorului 2 ca destinație pentru investiții
 • Centru pentru dialog cu mediul de afaceri și creșterea accesului la informații pentru investitorii potențiali și pentru cei interesați să se relocheze în Sectorul 2;
 • Facilitarea parteneriatului cu mediul de afaceri și recrutarea forței de muncă recalificate.
 1. Transparența instituțională
 • informarea cetățenilor asupra activităților Primăriei Sectorului 2;
 • consultarea cetățenilor în privința problemelor din sector;

invitație pentru cetățeni la luarea deciziilor.

Negoiță
Robert Negoiță a plătit peste 130.000 de lei pentru un studiu descărcat gratuit de pe site-ul Ministerului Dezvoltării

Robert Negoiță- primar Sectorului 3:

-FINALIZAREA REABILITĂRII TERMICE

Anveloparea imobilelor reprezintă în continuare o prioritate pentru mine, astfel că, în următorii patru ani, vor fi reabilitate și cele aproximativ 600 de blocuri rămase. În momentul de faţă, suntem lideri în România în ceea ce privește reabilitarea termică.

FINALIZAREA SISTEMULUI INTELIGENT DE COLECTARE A GUNOIULUI

Sistemul subteran de colectare selectivă, implementat în premieră în București, va fi extins la nivelul întregului sector. Amplasarea de containere în subteran contribuie la eliminarea poluării, împiedică împrăștierea deșeurilor și încurajează colectarea selectivă.

REABILITAREA GRĂDINIŢELOR

Aşa cum am demonstrat cu şcolile ce aparţin administraţiei sectorului 3, care au fost reabilitate şi modernizate în totalitate, vom continua investiţia în educaţie şi vom reabilita şi moderniza toate grădiniţele. De asemenea, lucrăm la o aplicaţie pe telefon pentru părinţii care au copiii înscrişi la aceste instituţii.

DUBLAREA CAPACITĂŢII LOCURILOR DIN CREŞE

Pentru a veni în ajutorul părinţilor care au copii mici şi doresc să se întoarcă la serviciu, numărul locurilor în creşele din sectorul 3 va fi dublat. Acest lucru va fi posibil prin inaugurarea unor noi astfel de unităţi, inclusiv unele destinate copiilor cu dizabilităţi.

SALĂ DE SPORT PENTRU FIECARE ŞCOALĂ

Am investit deja în reabilitarea mai multor săli de sport şi am construit două de la zero. Ne vom opri doar când fiecare şcoală va avea propria sală de sport. La Colegiul Tehnic „C.D. Neniţescu” vom construi o sală multifuncţională, iar în fosta uzină Republica vom face cel mai modern complex sportiv şi de agrement din Capitală.

REFACEREA SPAŢIILOR VERZI DIN GRĂDINILE BLOCURILOR

Am decolmatat lacul IOR şi am modernizat Parcul „Al. I Cuza” împreună cu toate celelalte parcuri, însă, pentru un sector şi mai verde, voi demara un amplu proces de reamenajare a tuturor spaţiilor verzi din jurul blocurilor, astfel încât aceste oaze de verdeaţă să devină mai atrăgătoare, dar şi mult mai utile.

liste semnături

Daniel Băluță- primar Sectorul 4:

-Voi reabilita 800 de blocuri în următorii doi ani

-5000 de burse

-3.000 de locuri noi în creșe

-after-school în toate școlile

-10 kilometri de pistă de biciclete în parcuri

-parc de distracții

-centru multifuncțional cultural.

Unknown-1Primăria Sectorului 5. Daniel Florea (PSD)

Daniel Florea s-a prezentat drept un om care ”vrea să facă treabă”. ”Inima arată că ne pasă de sectorul 5. Suntem oameni dintre oameni şi pentru oameni şi ăsta e motivul pentru care vom câştiga aceste alegeri. Suntem oameni care vor să facă treabă. Am auzit că trebuie construite nişte blocuri turn pentru nu ştiu ce clădiri de business. Cred că la sectorul 5 în primul rând trebuie să facem nişte locuinţe sociale. Am ascultat că ar trebui făcută o mare grădină a Bucureştiului, dar nu ar trebui întâi să facem nişte parcuri între blocuri ca să se poată juca copiii noştri aproape de casă? Am auzit că trebuie să facem metrou. Da, e bine să facem metrou, dar nu mai bine prelungim linia lui 96 sau 117 cu încă două staţii? Am auzit că ar trebuie să-i amendăm pe cei care parchează aiurea. Da, dar nu ar trebui să le facem întâi locuri de parcare?(…) Noi nu venim cu vorbe goale, venim cu soluţii”

Gabriel Mutu
Gabriel Mutu

Primăria Sectorului 6. Gabriel Mutu (PSD+UNPR)

– curăţenie
– spaţii verzi
– reabilitare şi infrastructură
– locuri amenajate pentru plimbare şi relaxare
– benzi pentru biciclete şi alergare pe digul Lacului Morii,
– parcări.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

 1. […] ”Inima arată că ne pasă de sectorul 5. Suntem oameni dintre oameni şi pentru oameni şi ăsta e motivul pentru care vom câştiga aceste alegeri. Suntem oameni care vor să facă treabă. Am auzit că trebuie construite nişte blocuri turn pentru nu ştiu ce clădiri de business. Cred că la sectorul 5 în primul rând trebuie să facem nişte locuinţe sociale. Am ascultat că ar trebui făcută o mare grădină a Bucureştiului, dar nu ar trebui întâi să facem nişte parcuri între blocuri ca să se poată juca copiii noştri aproape de casă? Am auzit că trebuie să facem metrou. Da, e bine să facem metrou, dar nu mai bine prelungim linia lui 96 sau 117 cu încă două staţii? Am auzit că ar trebuie să-i amendăm pe cei care parchează aiurea. Da, dar nu ar trebui să le facem întâi locuri de parcare?(…) Noi nu venim cu vorbe goale, venim cu soluţii”, spunea Daniel Florea. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here