joi, noiembrie 21, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalCe a scris Gigi Becali în cartea care ar trebui să-i facă...

Ce a scris Gigi Becali în cartea care ar trebui să-i facă pe cititori să plângă. Hrebenciuc este un înger

-

Cărţile lui Gigi Becali.“Becali și politica. Începuturile” este una dintre cele cinci lucrări pe care Gigi Becali le-a semnat pe perioada în care s-a aflat în penitenciar. Patronul Stelei anunța că persoanele care citesc cartea vor plânge cu lacrimi. Autorul lucrării face referire la Ioan Pacepa și Viorel Hrebenciuc, dar susține și că aude vocile lui Dumnezeu și ale Diavolului. Abordează teme ca doctrinele politice, homosexualitatea sau modul cum statul trebuie să folosească banii proveniți de la infractori.

Pe perioada cât a stat în detenție, Gigi Becali a susținut că a scris cinci cărți, care – au adus o reducere a pedepsei cu cinci luni. Una dintre acestea, “Becali și politica. Începuturile”.

Cu multe poze care nu au neapărat legătură cu rândurile scrise, carte are o hârtie de calitate, paginile sunt groase, iar numărul lor ajunge la 176 de pagini.

Cărţile lui Gigi Becali

Cât despre autorul lucrării, însuși Gigi Becali a oscilat între mărturisirea că nu le-a scris el și aroganța că el a conceput cartea așa de bine, încât cititorul o să plângă la lectură. Cititorii Evz pot decide singuri, după ce vor citi pasajele de mai jos, preluate din lucrare, dacă Gigi Becali a scris sau nu această carte.

În linii generale, majoritatea informațiilor sunt banale, deja spuse de zeci de ori de Becali la televiziuni, iar lucrarea este mai mult una de prezentare a familiei sale.

„Evenimentul zilei” vă prezintă mai jos cele mai importante pasaje din cartea scrisă cu pixul de Gigi Becali sub ochii gardienilor de la Poarta Alba, așa cum se precizează în legislație.

Despre politică

“Din start vreau să-mi spun opinia despre regimuri politice, doctrine și ideologii. S-a vorbit foarte mult despre faptul că democrația nu este o formă perfectă de guvernământ, o ideologie perfectă, un regim perfect. Cineva spunea că democrația este cea mai rea formă de gucvernare, dintre toate celelalte forme de guvernare. Ceea ce conferă democrației sens este Dumnezeu. Și învățăturile sale sunt pentru om. De ce credem noi mai deștepți decât suntem?”

Citatul la care face referire autorul cărții, fără a fi amintit, este Winston Churchill. Acesta a definit democrația astfel: „nimeni nu pretinde că democrația ar fi perfectă sau atotstiutoare. Întradevăr s-a spus că democrația este cea mai rea formă de guvernamînt cu excepția tuturor formelor încercate de-a lungul timpului”.

Despre homosexualitate

“Sunt de acord că nu îi poți condamna pe oameni prin legi și prin decizii de tribunal pentru anumite păcate, pentru că omul este liber. Dar nici nu poți să legiferezi ca stat păcatul, pentru că atunci vei fi judecat ca neam, la vremea de apoi. La judecata de Apoi vei fi aspru judecat pentru că ai legiferat ca neam anumite păcate. Lasă omul să fie judecat de Dumnezeu!”

„În mod foarte concret, mă refer de pildă la homosexuali, la chestii de tipul ăsta, la căsătoria între homosexuali. Ca un om simplu și ca semen al acestor oameni, eu nu am nimic împotriva lor. Fiecare om face păcatul lui și răspunde pentru el, la Judecata de Apoi. Tocmai de aceea, acești oameni nu trebuie condamnați prin legile din societate. (…) însă nu este normal să se legifereze păcate”

Despre prostituţie

“Ca și în cazul homosexualității ori lesbianismului, nu este normal să condamni prostituția prin legislație sau prin sentință judecătorești, pentru că o femeie face ce vrea cu trupul ei. Dar nici nu este normal să legiferezi prostituția, să o reglementezi prin tot felul de legi. Și mai ales nu este normal ca, legiferând prostituția, să faci din ea o susă de impozitare pentru bugetul statului.”

Despre bani

“Se ajunge ca banii proveniți din păcat, banii proveniți din adulter, în cazul celor căsătoriți, banii proveniți din impozitul pe trupule femeilor, să fie folosiți în bugetul de stat, iar apoi să îi aloci pentru educație, grădinițe, școli, licee, facultăți. Nu este în regulă să folosești banii proveniți din păcat și din adulter nici în educație, dar nici într-un alt domeniu – în îngrijirea sănătății, în asfaltarea străzilor, în plătirea salariilor angajaților la stat, la profesori, ori în plătirea senatorilor, deputaților, miniștrilor și cu atît mai puțin în plătirea preoților”.

„Este ca un fel de poruncă dintr-un decalog al polticiic reștin democrate: niciodată să nu construiești ceva curat, folositor, educativ cu banii din prostituție! Ori cu banii furați. Sau cu banii din droguri!”

Gigi, un om universal

“Am reflectat la multe lucruri de când am ajuns în detenție. Mai ales asupra unor lucruri despre care credeam că le știam de o viață. Și am descoperit cât de sărac eram înainte. Nu există mai mare bogăție decât cunoașterea”.

Despre iubirea în politică

“În politică, iubirea pentru semeni este iubirea pentru comunitate, iubirea pentru satul natal, orașul tău, națiunea ta, iubirea pentru umanitate. Oamenii care nu au dragoste față de semeni și care nu își iubesc aproapele nu au cum să facă bine pentru ceilalți. Dacă nu ai dragoste nu ai cum să faci politică adevărată.”

Dacă ar fi să luăm în serios aceste rânduri, ar trebui să mergem pe pagina Camerei Deputaților să vedem activitatea sa bogată ca deputat în slujba comunității. Iubirea sa pentru oameni s-a rezumat la trei luări de cuvânt în plen: la depunerea jurământului, la demisia din PNL și la susținerea unei moțiuni. Și atât!

„Dacă mi-ar fi spus cineva în tinerețe că voi scrie o carte, l-aș fi considerat nebun. Ideea că eu aș putea să stau ore întregi cu pixul în mână în fața unor foi de hârtie mi s-ar fi părut o glumă proastă. Întotdeauna m-am considerat un om de acțiune. Indiferent de ceea ce am făcut – afaceri, fotbal sau politică – am fost un om de acțiune. După ce am scăpat de școală, am considerat că este o pierdere de vreme să citesc”.

Despre mândria lui Gigi

„Analiza politicii pe care am făcut-o și a compartamentul meu în politică m-a condus deja la o primă concluzie: dacă ar fi să o iau din nou de la capăt, aș face totul la fel”.

Poate cea mai mare realizare politică a latifundiarului din Pipera s-a consemnat în 2009 când a fost ales în Parlamentul European. În cei trei ani, acesta nu s-a remarcat doar cu poziții generale la teme la fel de generale. Una dintre luările sale de cuvânt a vizat schimbarile climatice și modul in care acestea afecteaza agricultura. Becali a declarat că atunci cand vorbim de agricultura, “vorbim de ființe vii, începând cu solul, continuând cu plantele și mai ales cu copacii, cu pădurile și cu pășunile”.

Despre capra vecinului

“Resentimentele unora din lumea politică, din lumea fotbalului sau chiar a aafcerilor, au fost provocate de faptul că pe unii îi deranja popularitatea mea, succesul pe mai multe planuri, faptul că aveam și încă mai am o mare influență”. „Pe mine nu m-a deranjat niciodată succesul altora în afaceri sau în fotbal ori în politică. Pentru că am înțeles ceva important. De la bun început. Este loc pentru toată lumea”.

Ca o completare, afirmațiile scritorului cărții sunt total diferite de cele ale lui Gigi Becali. Spre exemplu, în toamna lui 2008, el radia de fericire după eliminarea rivalelor Dinamo şi Rapid din Cupa UEFA încă din primul tur al competiţiei:”Sînt foarte fericit. Nu mă interesează coeficientul”, declara acesta.

S-a văzut ca un deţinut politic

“Mă consider un deținut poltic în condiții de democrație și liberatate.Voi mai scrie, că acum am o mulțime de timp, despre natura democrației românești și a libertății noastre comune. Sunt un deținut politic, iar una dintre marile slăbiciuni ale noului regim politic, care m-a pus în această situație, a fost și rămâne puterea juridică, sistemul de justiție”.

Un fel de erou

„Tot ce am realizat s-a făcut în condiții de libertate politiă și economică, lucrul cel mai important care s-a petrecut în România după căderea regimului comunist. Cine mi-a spus că sunt un erou al timpului nostru, un erou preponderent pozitiv, dar și cu o parte negativă care nu poate fi neglijată, un om care a reușit singur, fără a aparține niciuneia dintre rețelele clientelare impuse în noua lume, dar în parte legate de vechea lumea”.

Despre valizele cu bani

„Fac o paranteză aici, pentru a scrie ceva important despre acest băiat Teodor, unchiul meu. În 1941, când avea aproximativ 25-26 de ani, a plecat pe front, ca să lupte în Rusia și n-a mai venit niciodată acasă. Fratele mamei mele era un caracter puternic, patriot, gata să se sacrifice pentru țara lui. Menționez faptul că bunicul meu a făcut peste avere peste Ocean și a venit cu valize de bani din America”.

Gigi Becali a fost condamnat definitiv în mai 2013, de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN, iar fostul ministru Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină au primit câte doi ani de închisoare, tot cu executare. Pe 4 iunie, el era condamnat la trei ani de închisoare și în cazul “Valiza”, când a umblat cu o valiză de bani după jucătorii de la Universitatea Cluj pentru a-i convinge să câștige un meci de fotbal cu CFR Cluj.

Despre generalul Pacepa

“A fost un scandal la un moment dat cu generalul de Securitate Ioa Mihai Pacepa, care a fugit în America. Atunci s-a vorbit în secret la noi în familie: nu mai țin minte exact dacă Pacepa fusese un client al lui tata, dacă era vorba despre altcineva din Securitate care îi era client și a fost dat afară după fuga generalului ori dacă era vorba despre amândoi”.

Despre dialogul cu Dumnezeu

“Auzeam voce Domnului, în sfârșit! Așa credeam eu pe vremea aceea. Eram convins că Dumnezeu vorbește cu mine. Eram un ales, cum să nu vorbească cu mine? Vocea îmi spunea să intru în politică. (…) Acum, metidând la tot ceea ce mi s-a întâmplat, la tot ce am făcut și la modul în care s-a sfârșit totul, îmi dau seama că aceea voce care mi-a șoptit să intru în politică nu era vocea lui Dumnezeu. Era vocea Diavolului”.

Despre Hrebenciuc

„Hrebenciuc a fost omul care m-a întâmpinat de la bun început cu bunăvoință, mi-a explicat o mulțime de lucruri despre fotbal. Rareori am cunoscut un om atât de bun la suflet, generos, gata să îi ajute pe cei din jur. Se pricepe la afaceri și este bun la matematică, la fel cum am fost și eu pe vremea școlii”.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

AEP şi-a cumpărat masă cu 32.000 de euro şi scaune cu câte 500 de euro unu

0
Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă au cumpărat la finalul lunii trecute, în toiul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, o masă în valoare de peste 32.000 de euro și 32 de scaune cu 500 de euro bucata...