Ce mai inventează hipermarketurile: Caras de captură BIO

caras de captură

Supermarketurile nu mai știu cum să-și atragă clienții. Iar pentru asta nu ezită să apeleze la ceea ce ANPC le-ar putea practici înșelătoare. Profitând de isteria creată de trendul ecologist, Carrefour a inventat sortimentul de caras de captură „Bio”.  Or, potrivit specialiștilor, cerificarea BIO presupune un control strict al întregului proces de creștere a peștilor, ceea ce nu este cazul celor de captură, din diverse râuri sau lacuri care pot fi poluate.

Am intrat în postul Postul Paştelui, cea mai aspră perioadă în care credincioşii au ocazia să devină mai smeriți și să se adâncească mai mult în rugăciune. Postul deşi este cel mai aspru de peste an, fără carne şi lactate, are două zile de dezlegare la peşte, prima fiind în 25 martie. De aceea, românii au dat buzna în magazine în căutare de pește. De asta profită din plin comercianții. Unii însă își atrag clienții cu așa-zisele produse BIO, care au preț mai piperat.

Carrefour a venit în întâmpinarea celor ce vor să mănânce natural cu un sortiment „inedit”: Caras BIO. Cel puțin așa scrie pe eticheta acestui sortiment, pe care se mai menționează „de captură”. Prețul „psihologic” de 10.99 lei nu-i sperie pe mușterii, dat fiind eticheta „BIO”, de culoare verde (nici nu se putea altfel).

Un caras de captură nu poate fi „BIO”

bio
Carasul de captură așa-zis „BIO” s-a vândut ca pâinea caldă

Prin definiție, peștele de capură este cel pescuit, NU cel din crescătorii, care permite controlul calității hranei, conform standardelor agriculturii organice. Prin urmare, un pește pescuit, hrănit în condiții necunoscute, nu poate fi certificat BIO.

Cetățeabul.net va solicita companiei Carrefour să prezinte documentele de certificare BIO a „Carasului de captură”, pentru a putea elimina suspiciunea unei practici comerciale înșelătoare. Totodată, vom sesiza și Autoritatea Națională pentru Pretecția Consumatorilor (ANPC).

Din păcate, atrag atenția specialiștii, în magazine găsim peşti crescuţi în ape poluate, cum ar fi Dunărea, dar şi mulţi de acvacultură, care sunt hrăniţi cu furaje nu tocmai sănătoase. Iar multe din tipurile de peste oceanic pot conţine cantităţi mari de mercur, care ne poate afecta sănătatea.

Ce înseamnă certificarea BIO

Termenul „BIO” nu se rezumă doar la o simplă etichetă pusă pe un produs, ci în spatele ei se află un amplu proces, ce impune standarde superioare de calitate, de la producere până la procesare.

„Peștii comercializați în gama BIO provin din crescătorii certificate BIO și au fost hrăniți exclusiv cu hrană ecologică, prin urmare carnea lor nu conține pesticide sau agenți de îngrășare și creștere”, afirmă specialiștii.

Din perspectivă legală, certificarea bio (organică) este procesul de certificare a produselor agricole sau a altor tipuri de produse care au legătură cu domeniul agricol: semințe, carne, mâncare procesată, lactate etc. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un produs pentru a fi certificat organic diferă de la o țară la altă, însă există un set comun de reguli generale în toată lumea:

– Este interzisă, cu mici excepții, utilizarea substanțelor chimice artificiale, cum ar fi fertilizatori, pesticide, aditivi alimentari;

– Este interzisă utilizarea organismelor modificate genetic;

– Este interzisă utilizarea iradierilor;

– Pământul utilizat trebuie să fie ferit de substanțe chimice timp de mai mulți ani înainte de a începe producția organică;

– Producătorii certificați trebuie să țină o evidență scrisă a operațiunilor de zi cu zi.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.