Capcanele unui împrumut la Casa de Ajutor Reciproc. Cum te aperi dacă ești executat silit

stare de urgență, executare silită, Biroul ce Credit , Casa de Ajutor Reciproc, executare silită, contestații la executare în 2019 executari silite

Dobânzile percepute de Casa de ajutor reciproc (CAR) sunt ilegale, atrage atenția avocatul Adrian Cuculiș. Acesta arată care sunt limitele în care se poate extinde o executare silită a unui CAR și care sunt pârghiile prin care poți scăpa de o asemenea executare silită.

Un subiect extrem de sensibil este cel pe care îl generează împrumuturile la vestitele CAR-uri, care au împânzit toată țară. În situația în care sunteți executat silit de CAR, este bine să știți ce drepturi are un executat silit de către această instituție.

Casa de Ajutor Reciproc (CAR) este o asociație de persoane fizice, salariate sau care obțin venituri de natură salarială. De asemenea CAR-ul poate fi organizat și să primească membri din rândul pensionarilor, de altfel cei mai vulnerabili în cazul semnării unor contracte de împrumut. Casa de ajutor reciproc este o instituție financiară nebancară, fără scop patrimonial, organizată în vederea sprijinirii și intrajutorării financiare a membrilor asociați.

Dobânzi ilegale la Casa de Ajutor Reciproc

Legea 93/2009 este principal reglementator al acestui tip de activitate și orice abatere de la acest act normativ, în virtutea căreia funcționează IFN-urile, este considerată ilegală și poate conduce la anularea unei posibile executări silite.

„În primul rând trebuie să plecăm de la definiția CAR-ului, pentru a determina cu ce se ocupă o asemenea casă de ajutor reciproc: «Casa de Ajutor Reciproc este o instituţie financiară nebancară, fără scop patrimonial». Definiția este dată tocmai de către Uniunea Națională a Caselor De Ajutor Reciproc. Astfel, dacă începe împotriva dumneavoastră o executare silită este legitim să opinăm că CAR-ul NU are dreptul să adauge nicio sumă suplimentară peste suma împrumutată, ori în condițiile în care nu are scop patrimonial, banii împrumutați de la CAR, nu sunt purtători sub nicio formă de dobândă. Dacă observați astfel de activități în cadrul contractului de acordare a creditelor pentru întrajutorare, este clar că discutăm despre o activitate ilegală, o executare silită ilegală, care poate fi combătută cu ajutorul contestației la executare silită”, a explicat avocatul Adrian Cuculis.

Casa de Ajutor Reciproc nu are voie să pună ipotecă

Potrivit Articolului 129 din OUG 52/2016, „se interzice caselor de ajutor reciproc şi caselor de amanet înregistrate în Registrul de evidenţă prevăzut la art. 5 lit. g) din Legea nr. 93/2009, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi altor persoane care nu sunt creditori în sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, să acorde credite garantate cu un bun imobil ori care implică un drept legat de un bun imobil”.

Casa de Ajutor Reciproc, accidente
Avocatul Adrian Cuculis

Cu toate acestea, atrage atenția specialistul, există cazuri în care împrumutații la CAR plătesc dobânzi mai mari decât la bănci, deși activitatea acestor tip de instituții, cel puțin în teorie, este una nepatrimonială.

CAR-urile nu au voie să pună ipotecă pe case sau pe alte bunuri imobile. Oug 52/2016 referitoare la protecția consumatorilor și a utilizatorilor de servicii bancare și non bancare de împrumut specifică foarte clar acest lucru. Astfel, pentru protecția persoanelor care apelează la astfel de instituții și tocmai pentru a nu-și pierde casele prin metode ilegale de executare silită, din 2016, CAR-urilor le este interzis să pună ipotecă imobiliară pe bunurile debitorilor.

„CAR-ul, înainte de a începe executarea silită, are obligația să va propună o variantă prin care să nu ajungeți în executare silită. Dacă nu a făcut asta, atunci iarăși executarea silită este ilegală. Nu va lăsați executați silit pe nedrept și cunoașteți-va drepturile. Contestați orice act de executare silită ilegală, pornită de către un CAR”, a spus Adrian Cuculis.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.