Cadoul GDF Suez, de 42 de mil. lei, pentru Sebastian Ghiță, la „propunerea” șefilor ANAF

cadoul gdf suez

În urmă cu câțiva ani, Sebastian Ghiță s-a bucurat de cadoul GDF Suez, de 42 de milioane de lei, cu „ajutorul” ANAF. Dar să detaliem pentru a înțelege mai bine schema. O firmă obscură din județul Galați a adus o sumă de aproape de 42 de milioane de lei cercului de apropiați ai lui Sebastian Ghiță. Banii au fost plătiți de o companie privată în care statul este acționar și la propunerea reprezentanților ANAF, printre care se afla și Gelu Diaconu. În schimbul milioanelor, GDF Suez a primit de la interpușii lui Ghiță o firmă cu un teren ieftin de 16 hectare (în valoare de mai puțin de 20.000 euro) și niște avize.

GDF Suez România cumpăra, în urmă cu șase ani, SRL-ul Alizeu Eolian, o firmă controlată în acte de familia lui Domente Vasile, unchiului deputatului de Prahova Sebastian Ghiță. Prețul de achiziție era de 41,8 milioane de lei. Operațiunea a fost de propusă de reprezentanții statului român în Consiliul de Administrație (CA) al companiei de energie: Gelu Diaconu, fostul șef al ANAF, și Mihai Adrian Albulescu, ales în Consiliul Județean Prahova din partea PSD.

Cadoul GDF Suez a ajuns în „Imperiul” lui Ghiță

Fostul deputat Sebastian Ghiță era catalogat în urmă cu opt-zece ani, de presa economică, drept unul dintre principalii investitori autohtoni în energie verde. El și unchiul său, Domente Vasile – considerat de procurorii DNA în ancheta ce-l privește pe parlamentar – ca un interpus al acestuia, începeau în preajma anului 2010 mai multe proiecte de producere a energie eoliene și solare.

Prahova – județul de baștină al deputatului, dar și Brăila, Tulcea, Constanța, Buzău și Galați erau împânzite de proiectele Ecoprod Energy și Eximprod – societăți unde acționar este Domente Vasile – și ale altor firmulițe controlate de apropiați ai lui Ghiță sau chiar de către parlamentar.

Se ocupă locurile

„Avem mai multe parcuri în afară de cel de 70 MW de la Galaţi de la Corni. Mai lucrăm la un parc de 30 MW, la două de 70 MW şi la încă două de 100 MW în Constanţa, Tulcea şi Galaţi. Noi am început de acum 5-6 ani să lucrăm în acest domeniu şi am fost primii care au instalat o turbină eoliană în România, cea de la Topolog, care merge şi acum. Ne vom finanţa proiectele prin împrumuturi pentru că nimeni nu vinde bijuteriile bunicii să facă rost de bani”, se lăuda Sebastian Ghiţă în 2010.

Unul dintre proiecte este Alizeu Proiect, SRL înființat în 2010 de Ștefan Ionașcu, cel care era și administratorul al mai multor societăți deținute de Domente Vasile, unchiul lui Sebastian Ghiță.

Firma a obținut în anul următor autorizațiile de mediu pentru un parc eolian în comuna Băleni, județul Galați. Din 2010 și până în 2012 nu a început construcția, s-a mărginit la obținerea avizelor. “Strategia grupului de firme din jurul Ecoprod a fost să dezvolte cât mai multe proiecte ca să ocupe cele mai bune terenuri, cu vânt puternic și constant. Se preconiza legislația certificatelor verzi atractive pentru investitori, iar Ecoprodul au luat startul printre primii. Când au venit marii investitori ca GDF sau Enel, locurile erau deja ocupate, așa că au fost nevoiți să cumpere proiectele băieților deștepți din domeniul energiei eoliene”, ne-a explicat un specialist în energie verde.

În 2011, acționariatul se schimbă, fiind alcătuit din membrii familiilor lui Domente Vasile și a asociatului său permanent, Gheorghe Manole.

S-au pregătit să fie cumpărați

La sfârșitul anului 2011, GDF România (unde statul este acționar minoritar, cu 37% din acțiuni, Fondul Proprietatea cu 12%, iar grupul francez deține 50,9%) cumpără Braila Winds, un srl care deținea un proiect de parc eolian cu o capacitate de 50MW.

Prețul era undeva la 9,4 milioane de lei, conform raportului financiar pe 2011 al companiei energetice. Altfel spus, pentru o copanie asemănătoare celie din Galați, GDF achită o sumă cu 30 de milioane de lei mai puțin.

Acționarii srl-ului brăilean erau firmele belgiene Carpa Holding BVBA (reprezentată de Kris Henri Remi Carton), HDKA BVBA (reprezentată de Steven Van Den Dossche, societatea bucureșteană Hermes Winds UN și de belgianul Avet Wouter Karel, administratorul ultimei companii.

Totodată membrii CA GDF Suez Energy România stabileau să mai dezvolte în anul următor încă un proiect de aceleași dimensiuni.

La propunerea reprezentanților statului

Exact ceea ce devenise Alizeu Eolian care între timp. În aprilie 2012, firma a și cumpărat 166.171 mp de teren extravilan în Băleni, adică 16,6 hectare. Conform prețurilor practicate în zonă, investiția în terenuri s-a ridicat la o sumă cuprinsă între 16.000 și 32.000 de euro. Pe 18 octombrie 2012, se publică în Monitorul Oficial, decizia de fuziune prin absorție în Alizeu Eolian a srl-urilor Bujori Eolian, Zefir Eolian, Power Park Eolian, Wind Pro Eolian care și ele cu acționariat identic cu Alizeu Eolian. Așa că în decembrie 2012 CA al GDF Suez Energy Romania a propus achiziționarea acestui srl. Suma plătită a fost de 41,8 milioane de lei, de cinci ori mai mare față de proiectul asemănător din Brăila.

Responsabilii de comunicare ai companiei ne-au transmis că nu pot comenta prețurile de cumpărare și că decizia de achiziționare a firmelor Braila Winds și Alizeu Eolian a fost motivată de dorința de a investi în energia verde, sprijinită la acel moment de certificatele verzi.

La rândul lor, reprezentanții ai acționariatului companiei ne-au declarat, la nivel neoficial, că achiziția Alizeu a fost propusă de cei doi reprezentanții statului român în Consiliul de Administrație care este format din patru membrii plus președintele Eric Stab. Este vorba de Gelu Diaconu (atunci secretar de stat în Ministerul Economiei, acum șeful ANAF) și de Mihai Adrian Albulescu, fost consilier județean în Prahova din partea PSD până în 2012 și apoi mutat secretar de stat la Ministerul Economiei.

Unde au ajuns banii

Acționarii Alizeu Eolian în momentul achiziției de către GDF Suez erau Adrian-Mihai Manole, fiul lui Gheorghe Manole (33%), Radu Vasile, fiul unchiului lui Sebastian Ghiță (33%), Dan-Dragoș Vasile (33%), Domente Vasile (1%).

Domente Vasile, unchiul deputatului, ne-a precizat că nu poate face comentarii despre Alizeu Eolian sau despre relația sa cu Sebastian Ghiță pentru că aceasta face obiectul unui anchete.

Reprezentanții Fondului Proprietatea ne-au transmis că decizia achiziționării firmei a fost luată doar la nivelul Consiliului de Administrație al GDF Suez Energy România: “Și în cazul Braila Winds, Fondul Proprietatea nu a fost implicat în analizarea si aprobarea achiziției. Decizia privind aceasta achiziție nu a fost luată la nivelul Adunării Generale a Acționarilor la care Fondul Proprietatea participă în calitate de actionar minoritar al GDF Suez Energy România, iar Fondul Proprietatea nu are reprezentant în Consiliul de Administrație al GDF Suez Energy Romania”.

Gelu Diaconu și reprezentanții ANAF au ignorat solicitările legate de Alizeu Eolian în care era intrebat dacă acesta cunoștea că a propus și votat acordarea sumei de 41,8 milioane de lei pentru o firmă de proiect, care deținea doar abrobările de mediu și 16 hectare ieftine, controlată de familia lui Sebastian Ghiță.

Decizie regretată

GDF Suez Romania a regretat cumpărarea Alizeu Eolian pe care a încercat după un an s-o scoată la vânzare. În lipsa unui cumpărător, investiția a fost continuată, fiind finalizată în acest moment și costând compania 78 de milioane de euro, așa cum ni s-a transmis.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.