vineri, noiembrie 22, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăAgenda zileiBugetul fantomă al Capitalei: credit de 500 de milioane de euro neacoperiți,...

Bugetul fantomă al Capitalei: credit de 500 de milioane de euro neacoperiți, bani de străzi- pentru asfaltări în cimitire

-

chinezii-vor-sa-construiasca-autostrada-suspendata-a-lui-oprescu_size9Aleșii generali ai Capitalei au negociat cu edilul-șef Sorin Oprescu banii din vistieria Capitalei ce vor fi cheltuiți în 2015. Patru miliarde de lei au aprobat consilierii generali, care ridică din umeri când sunt întrebați dacă bugetul este realist și bun. La fel a făcut și primarul general, care a refuzat să dea prea multe detalii legate de cum s-a fundamentat bugetul.

Concret, în ședința Consiliului General al Maunicipiului București s-a votat aprobaraea unui buget de aproximativ 880 de milioane de euro. Numai că, în timp ce pe hârtie a fost definitivat, în realitate nu există banii. Motivul: Municipalitatea nu a reușit să refinanțeze creditul luat de fostul primar general Adrian Videanu pe eurobondurile Capitalei, ceea ce crează o gaură în buget de aproximativ 500 de milioane de euro.

În timp ce viceprimarul Cornel Pieptea a ridicat din umeri când a fost întrebat de acest credit ieri, Oprescu a încercat să aplaneze subiectul spunând că este rezolvată problema. Numai că, atunci când l-a întrebat care este dobânda percepută de instituția financiară și cum e numește banca, acesta a dat din col în colț și a explica că de fapt încă nu s-a stabilit.

100 de amendamente și proiecte neacoperite 

Bugetul Capitalei pe 2015, mai mic decât cel de anul trecut, a fost aprobat cu unanimitate de voturi de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), după ce au fost făcute peste 100 de amendamente. Bugetul Capitalei pentru anul 2015 este de de 4,2 miliarde de lei, mai mic decât cel de anul trecut, când a fost votat un buget de 5,2 miliarde de lei.

Şedinţa CGMB a fost întreruptă mai bine de o oră, după ce primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a solicitat să discute cu liderii grupurilor politice. Viceprimarul Cornel Pieptea a precizat, la finalul negocierilor, că nu a fost convins de justeţea şi legalitatea proiectului pasajului de la Piaţa Romană, pe varianta prezentată şi a criticat faptul că proiectul buget a venit cu două luni de întârziere faţă de termenul prevăzut de lege.

„70 de milioane de euro merg spre rambursări. Este o sumă colosală care afectează bugetul Capitalei. Creditul de 500 milioane de euro este în afara acestei sume. Nu e momentul să contractăm credite noi pentru obiective de investiţii noi. Trebuie sa terminăm ce am început. (…) Există multe secţiuni în care veniturile sunt exagerate”, a spus Pieptea.

De altfel, pasajul de la Piaţa Romană a fost subiecul cel mai disputat. În final, consilierii au ales să aloce suma de 100 de milioane de lei pentru acest proiect, care va beneficia însă de finanţare numai după modificarea hotărârii din 2007 prin care s-au aprobat indicatorii tehnico-economici.

Pieptea a vorbit şi despre situaţiile de la RADET şi RATB, făcând apel către premierul Victor Ponta să transfere Elcen în subordinea PMB. De asemenea, Pieptea a precizat că PNL solicită suplimentarea bugetelor celor două regii, respectiv de la patru milioane la 52 de milioane de lei în cazul RADET, întrucât conturile sunt poprite, şi de la şase milioane la 34 de milioane de lei, bugetul pentru investiţii al RATB.

Viceprimarul a mai spus că grupul PNL are două priorităţi, respectiv creşterea numărului de grădiniţe cu 11, propunând în acest sens suplimentarea bugetului de la 7,7 milioane de lei la 14,1 milioane de lei, şi consolidarea a 21 de imobile, nu patru cum prevedea proiectul, pentru care a propus suplimentarea bugetului de la 7 milioane de lei la 17,8 milioane de lei.

Cornel Pieptea a mai spus că prin amendamentele propuse fondul de rezervă al PMB nu va fi afectat foarte mult, suma necesară fiind de aproximativ 15 milioane de lei din totalul de 80 de milioane de lei.

Edilul Capitalei, Sorin Oprescu, a precizat că investiţiile noi vizează proiectul de la Piaţa Romană şi Prelungirea Ghencea, şi vor începe şi lucrările de lărgire pe Şoseaua Fabrica de Glucoză. „La Fabrica de Glucoză trebuie să începem pentru că începem odată cu CNADNR care termină autostrada Bucureşti-Ploieşti. Fabrica de Glucoză e împărţită în două etape: prima, pe care o începem, este de 17 milioane, restul sunt expropieri”, a spus Oprescu. Referindu-se la regiile autonome, Oprescu a dat asigurări că procesul de unire al RADET cu ELCEN va merge mai departe.

În ce priveşte consolidarea celor 21 de imobile, primarul general a precizat că „există problemele de semnătură”. „Din 21 de clădiri, patru sunt cu actele în regulă şi putem intra în consolidare. S-au făcut studiile la aceste clădiri, s-au updatat studiile la celelalte 17. Să dea Dumnezeu să funcţioneze voinţa oamenilor care locuiesc acolo”, a spus Oprescu.

Viceprimarul Dan Darabont a prezentat amendamentele PSD şi PC, precizând că acestea vizează în special investiţiile, asistenţa socială, spitalele şi RATB. „Vă rog să dăm dovadă de realism şi să nu stricăm echilibrul structurii bugetare”, a spus Darabont. După prezentarea amendamentelor, primarul Sorin Oprescu a solicitat o nouă pauză pentru a vedea dacă bugetul poate fi închis în cazul în care acestea sunt votate.

În final, bugetul aprobat cuprinde, printre cele mai importante investiţii, sala multifuncţională „Lia Manoliu” (17,5 milioane de lei), reabilitarea Patinoarului Flamaropol (8,4 milioane de lei), supralărgierea Prelungirii Ghencea (70 de milioane de lei) şi pasajul de la Piaţa Presei (45,8 milioane de lei).

Pentru RADET, bugetul aprobat este de 570 de milioane de lei, plus 52 de milioane pentru investiţii, iar la RATB bugetul este de 545 de miioane de lei plus 34 de milioane de lei pentru investiţii.

În 2015 sunt programate să înceapă şase şantiere majore, inclusiv cel al drumului expres de la podul Ciurel la autostrada Bucureşti – Piteşti, proiect al cărui buget a fost scăzut de la 90 milioane de lei la 80 de milioane de lei. Bugetul aprobat prevede şi sumele necesare închiderii mai multor şantiere. Este vorba de pasajele de la Piaţa Presei şi Piaţa Sudului, şoselele Iancului şi Pantelimon, bulevardul Rebreanu sau renovarea sediului vechi al Primăriei.

Consilierii au propus şi reducerea cu opt milioane de lei a bugetului alocat pentru refacerea sediului vechi al Primăriei, de la 77 de milioane la 69 de milioane de lei, deşi primarul Sorin Oprescu le-a explicat că lucrările trebuie finalizate şi nu poate fi redus bugetul. În final, consiliul a votat pentru menţinerea sumei propuse inţial, adică 77 de milioane de lei.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Angajaţii tineri ar putea fi scutiţi de impozit

0
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, anunţă că în programul electoral al PSD sunt prevăzute mai multe măsuri pentru tineri. CITEŞTE ŞI: Angajaţii fabricii de arme au ieşit în stradă: Cer demisii Astfel, tinerii cu vârsta mai mică de 26 ani, care...