Bugetul de stat pe 2019. Firea și Dragnea se joacă de-a Sclava Isaura și Don Leoncio

Telenovela în care s-a transformat bugetul de stat pe 2019, faza pe primării, pare fără de sfârșit, ceva de genul ”Tânăr și neliniștit”, cu mii de episoade care, până la urmă, rămân fără telespectatori. Și tot parcă inspirați din telenovele, de această dată sud americane, Gabriela Firea pozează în ”Sclava Isaura”, abuzată de ”Don Leoncio” Liviu Dragnea. Pe liderul PSD îl și ajută mustața pentru a-și intra în rol.

Că PSD nu mai are bani să onoreze promisiunile făcute în campania electorală din 2016 nu mai este nici un secret pentru nimeni din țara asta. Așa că bugetul de stat pe anul în curs nu e aprobat nici acum, cu toate că am trecut deja în februarie. Cifrele nu se prea închid, așa că fostul primar din Slatina Darius Vâlcov, condamnat în primă instanță la opt ani de pușcărie, s-a tot dat de pe un picior pe altul pentru a încropi un proiect de buget.

Proiect care însă a stârnit nemulțumirea primarilor de municipii, ”baronii locali”, așa cum sunt ei cunoscuți în popor. Mai ales că urmează patru rânduri de alegeri – europarlamentare, prezidențiale și, la anul, locale și legislative – iar cheia câștigării lor se află tocmai în mâinile aleșilor locali, care pot scoate sau nu lumea la vot.

Asociația Municipiilor din România a luat foc atunci când a apărut proiectul de buget, mai ales că ei nu fuseseră consultați. Primari ca Negoiță, Boc sau Falcă au amenințat cu proteste în fața Guvernului. ”Vom chema şi alţi primari, şi, dacă punctul nostru de vedere nu va fi aprobat, imediat ne vom deplasa în faţa Guvernului ca protest în numele cetăţenor din România”, anunţa primarul Aradului, Gheorghe Falcă, după o primă întâlnire cu ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. Primarii au cerut o treime din bugetul statului, precizând că nu este normal să se lupte cu Guvernul pentru ca o parte din banii realizaţi de cetăţenii din oraşele lor să rămână în comunităţi.

Bugetul de stat pe 2019. Dragnea plusează ca la poker

A doua zi, Liviu Dragnea a plusat ca la poker și a anunțat cel mai mare buget din istoria României pentru comunităţile locale: 77 miliarde de lei. „WIN-WIN SITUATION PENTRU AUTORITĂŢILE LOCALE: mai mult pentru cei săraci, fără pierderi la cei bogaţi. Comunităţile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României: circa 77 miliarde de lei, adică aproape jumătate din valoarea bugetului de stat (164,5 mld.). Aleşii locali vor păstra toate sumele încasate din impozitul pe venit şi vor primi 11 miliarde de la Guvern, din cotele de TVA”, a anunţat Dragnea pe Facebook.

El a precizat că niciun judeţ nu va avea mai puţin de 400 lei/locuitor, faţă de doar 250 anterior, şi nicio primărie nu va avea mai puţin de 1.200 lei/locuitor, faţă de doar 750 lei înainte. „Primăriile vor opri direct 60% din încasări, aşa cum au cerut, iar restul de 40% vor merge la judeţ, din care 20% se vor întoarce la aceleaşi primării pentru echilibrare. Si bucureştenii vor avea mai mult decât înainte. Va avea loc o descentralizare a finanţelor, aleşii locali vor prelua o serie de cheltuieli din sarcina Guvernului, dar tot vor rămâne cu 9 miliarde mai mult decât aveau înainte”, preciza liderul PSD.

Bugetul de stat pe 2019. Primarii spun că e un măr otrăvit

Numai că oferta lui ”Don Leoncio” nu a fost acceptată, contestatarii susținând că e vorba de un măr otrăvit – primesc mai mulți bani, dar se trec în sarcina lor cheltuielile cu asistența socială. „​Primarii nu sunt niște fraieri care nu înțeleg cifrele și cum circulă banii”, a răbufnit primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, la finalul discuțiilor de aproximativ două ore cu premierul Dăncilă.

La rândul ei, Gabriela Firea a spus că „cea mai mare lovitură” pentru Primăria Capitalei va fi în ceea ce privește termoficarea, pentru că va fi foarte greu, spre imposibil, ca municipalitatea să plătească creanța ELCEN și „să salveze de la faliment RADET și ELCEN”.

În weekend, ”Sclava Isaura” a avut din nou un acces de nesupunere și a transmis o ”scrisoare către bucureşteni”, în care anunţa că prin proiectul de buget Primăriei Capitalei i se taie 25% din buget, adică 180 milioane de euro. „Niciodată un om politic nu a fost atât de înverşunat la adresa bucureştenilor şi, totodată, la adresa locuitorilor municipiilor din ţară. Pentru că tuturor oraşelor şi chiar comunelor, Guvernul Dragnea cu o mâna le-a dat, şi cu două-trei le-a luat”, a scris Gabriela Firea în epistolă. Primarul general a mai acuzat că i s-a motivat că s-au tăiat bani mulţi de la Primăria Capitalei, pentru a fi alocaţi la sectoare. „Dl Dragnea nu vrea decât să provoace haos în Capitală şi să ne învrăjbească”, mai spunea edilul.

Bugetul de stat pe 2019. Replicile lui Mutu și Băluță

Ceea ce s-a și întâmplat, pentru că replica primarului Sectorului 6, Gabriel Mutu, cel care i-a luat locul Gabrielei Firea la șefia Organizației PSD București, nu a întârziat să apară. „Este pentru prima oară când sectoarele Municipiului Bucureşti sunt finanţate corect şi se vor dezvolta unitar! Impozitele pe venit, achitate de bucureşteni se întorc în investiţiile pe care le desfăşoară primăriile de sector. Este pentru prima dată când aceşti bani nu se mai risipesc prin bugetul Capitalei, pe concerte, târguri, spectacole şi alte evenimente de acest tip, efectuate de Gabriela Firea”, se arată în comunicatul dat publicității de Mutu.

El a precizat că propunerea transferării fondurile din impozitul pe venit a fost asumată de toţi primarii celor şase sectoare ale Capitalei şi înaintată ministrului de Finanţe și a prezentat și un document în acest sens.

De aceeași parte a baricadei s-a situat și primarul Sectorului 4, Daniel Băluță. „Consider că formula în care a fost construit bugetul Municipiului București pentru anul 2019 este una menită să combată polarizarea acestui oraș, întrucât, din nefericire, ultimii 30 de ani au produs un decalaj de dezvoltare extrem de mare între sectoarele 1, 2, 3 pe de o parte, și 4, 5 și 6 pe de altă parte.  Faptul că, potrivit proiectului de buget, venitul pentru fiecare locuitor al Sectorului 4 va fi mare decât anul trecut, va permite comunității noastre să se dezvolte”, a spus Băluță.

Bugetul de stat pe 2019. Negoiță, obedient lui Firea

Numai că acceptul dat inițial de primarii celor șase sectoare la care făcea referire Gabriel Mutu a fost denunțat ulterior de edilul de la 3, Robert Negoiță, care o sprijină necondiționat pe Gabriela Firea, după ce l-a scos din penal cu lucrările de pe Bulevardul Unirii (prietenii știu de ce!). Edilul a instigat chiar la o rebeliune în Parlament, din cauza faptului că prin proiectul de buget pe 2019 nu este respectat programul de guvernare.

„Aş sfătui toţi parlamentarii să stea de vorbă cu toţi primarii în teritoriu, cu acei colegi cu care mergeau pe stradă şi au reuşit să ajungă în Parlament şi să îi întrebe dacă pot supravieţui cu acest buget. Iar în urma discuţiilor cu cei din admnistraţia locală să voteze în consecinţă. Pur şi simplu nu ne putem bate joc de administraţiile locale. Acest buget nu este o formă de respect”, a spus Negoiță despre bugetul de stat pe 2019.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.