Buget de aproape 4,2 miliarde lei pentru Primăria Generală a Capitalei, în 2015. Bugetul este mai mic cu un miliard de lei față de anul trecut

votul pentru înființarea Termoenergetica scandal la ședința CGMB

BugetReuniți luni în ședință, consilierii municipali au adoptat proiectul privind bugetul Primăriei Capitalei pe anul 2015. Astfel, fondurile de care va beneficia municipiul se ridică la 4,2 miliarde de lei.  Față de anul trecut, Municipalitatea va avea în acest an un buget mai mic cu un miliard de lei. Ședința în care a fost aprobat bugetul a fost oprită de mai multe ori, timp în care primarul Sorin Oprescu a negociat mai multe sume pentru diferite capitole cu liderii grupurilor politice reprezentate în Consiliu.

Principalele modificări aduse proiectului votat de consilieri în urma unor amendamente depuse privesc finanțarea unor priorități ale liberalilor — partea de transport public, serviciu de termoficare, educație, informează Agerpres.

” Pentru RADET subvenția a fost majorată de la 552 de milioane de lei la 570 de milioane de lei. Pe partea de investiții erau alocate doar 4 milioane de lei, întrucât poprirea pe conturi este de 100% și din contul escrow practic RADET nu poate folosi bani decât pentru salarii. Am decis să majorăm cu o sumă considerabilă, cu 48 de milioane, astfel încât lista de investiții a RADET să ajungă la 52 de milioane de lei și să putem face reparații atât ale rețelelor, cât și ale punctelor termice”, a declarat viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea.

Potrivit acestuia, la RATB subvenția a fost majorată de la 530 la 545 de milioane de lei, iar la Investiții” suma a crescut de la 6 milioane de lei la 34 de milioane de lei. Totodată, pentru consolidarea a 21 de imobile s-au alocat 17,8 milioane lei și, de asemenea, a fost suplimentat bugetul pentru construcția a 11 grădinițe noi — de la 7,7 milioane lei, la 14,1 milioane lei.

În buget au fost prevăzute şi sumele necesare închiderii mai multor şantiere. Este vorba de pasajele de la Piaţa Presei şi Piaţa Sudului, şoselele Iancului şi Pantelimon, bulevardul Liviu  Rebreanu sau renovarea sediului vechi al Primăriei.

Pentru modernizarea vechiului sediu al Primăriei Capitalei de pe bulevardul Regina Elisabeta s-au alocat 77 de milioane de lei. Pentru patinoarul Flamaropol consilierii au alocat 8,4 milioane de lei, pentru Pasajul Basarab — 20 de milioane de ei, străpungere Nicolae Grigorescu — Splai Dudescu — 70 milioane lei, Prelungirea Ghencea — 70 de milioane de lei, Șoseaua Iancului — 25 de milioane de lei, Piața Presei Libere — 46 de milioane.

Una dintre cele mai mari probleme ale Primăriei Capitalei din acest an este rambursarea creditelor externe. „70 de milioane de euro merg spre rambursări. Este o sumă colosală care afectează bugetul Capitalei. Creditul de 500 milioane de euro este în afara acestei sume. Nu e momentul să contractăm credite noi pentru obiective de investiţii noi. Trebuie sa terminăm ce am început. Există multe secţiuni în care veniturile sunt exagerate”, a spus viceprimarul Cornel Pieptea.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here