Bucureștiul poate pierde milioane de euro din cauza exproprierilor bâlbâite pentru lărgirea șoselei Fabrica de Glucoză

Fabrica de glucoza
Largirea soselei „Fabrica de glucoza” este esentiala pentru autoistrada A3

Indolență sau prostie? În timp ce aleșii generali ai Capitalei și Municipalitatea se joacă de-a exproprierile pe șoseaua Fabrica de Glucoză, mai mulți proprietari ar putea câștiga despăgubiri uriașe.
Cea mai scumpă expropriere făcută vreodată în Capitală s-ar putea transforma în mană cerească pentru mai mulți proprietari care au așteptat să fie deposedați de proprietăți aproape patru ani.

Prima bâlbă

Fabrica de glucoza
Largirea soselei „Fabrica de glucoza” este esentiala pentru autoistrada A3 Foto: Adevărul

În noiembrie 2010, aleșii generali ai Capitalei au votat, la propunerea Executivului, un proiect de hotărâre de consiliu care prevedea exproprierea a 42.794,95 metri pătrați pentru realizarea proiectului de infrastructură: lărgirea şoselei Fabrica de Glucoză, între Calea Floreasca și şoseaua Petricani, necesară pentru a facilita bucureștenilor accesul la Autostrada A3 București-Ploiești.
În total, 18 imobile erau trecute pe lista amplasamentelor care urmau a trece în domeniul public al orașului, iar despăgubirile se ridicau la aproximativ 38,28 milioane de euro, potrivit calculelor făcute de evaluatorii angajați de Municipalitate. După ce s-au întocmit liste cu proprietarii imobilelor și a terenurilor şi s-au făcut înștințări, în octombrie 2013 s-a venit cu o nouă actualizare a listei a proprietarilor. Numărul acestora a crescut, de la 23, câți erau în 2010, la 42, în octombrie 2013, dar totalul despăgubirilor a scăzut cu 10 milioane de euro.

Scandal și oameni de afaceri controversați

Cu toate acestea, exproprierea nu a mai avut loc. În ședințele din februarie ale Consiliului General al Capitalei, aleșii generali au discutat abrogarea deciziei prin care prorietarii au fost anunțați acum patru ani că vor fi expropriați. De fiecare dată, proiectul de hotărâre a fost respins, iar mai mulți proprietari au trimis notificări Municipalității că vor da în judecată Primăria dacă nu se vor mai face exproprierile.
„În această hotărâre sunt nereguli care frizează penalul. Nu este nicio concordanță între hotărârea aprobată în urmă cu câțiva ani și acest proiect. Credem că sunt niște interese. Dar ne-am obișnuit cu aceste lucruri din partea Executivului. Dacă suprapuneți suprafața expropriată cu cea a părții carosabile, vedem că 14 metri este trama stradală și exproprierile se fac pe 30 de metri. Pe restul sunt platforme de beton pentru parcări. Eu nu am să fiu niciodată de acord cu manglelile domnului Madălin Dumitru (n.r. șeful direcției de Infrastructură din Primăria Capitalei)”, a declarat Doru Giugulea în octombrie 2013, prima dată când s-a propus reducerea sumei care era acordată pentru despăgubiri. Între timp, cel acuzat de „mangleli” de Mădălin Dumitru, a fost arestat și este cercetat de DNA pentru grave fapte de corupție.

Libanezul „favorit”la exproprieri

Fabrica de glucoză
Saadati Sohi Manochehr, unul dintre privilegiații exproprierilor

Deși aleșții PDL din CGMB au explicat că s-au calculat, despăgubiri de milioane de euro, după ce un metru pătrat a fost evaluat la peste 1000 de euro, în realitate, despăgubirea a fost, în cele mai multe cazuri, la aproape 500 de euro. Cea mai mare despăgubire a fost stabilită, în mod suspect, pentru afaceristul Saadati Sohi Manochehr, dublă faţă de a celorlalţi – 1070 euro/m.p.
Ulterior, aleșii generali au respins propunerea edilului-șef al Capitalei de actualizare a listei și de declanșare a exproprierilor care erau întârziate de aproape doi ani.
Dacă în 2010, pe lista inițială a expropiaților un singur nume era mai cunoscut, cel al omului de afaceri Adrian Ciorobea, în 2013, după actualizare, mai multe nume de oameni de afaceri au apărut pe listă. Pe listă figurau oameni de afaceri bogați, dar și editura unui ziar.
Printre cei propuși pentru expropriere se află și Editura Adevărul S.A- care urma să primească peste 10,5 milioane de lei, ca să cedeze 2.375 de metri pătrați, iar oamenii de afaceri Ciorobea Adrian și Tanți Virginica Dumitrescu urmau să încaseze peste 42 de milioane de lei pentru aproape 20.000 de metri pătraţi. Tot peste 42 de milioane urmează să primească şi un alt afacerist, libanezul Saadati Sohi Manochehri, dar pentru mai puţin de 9000 de metri pătraţi.

Stradă fără trotuare

Fabrica de glucoză
Virginica Dumitrescu le-a explicat aleșilor generali că în ultimii patru ani a pierdut mai multe contracte

Realizând că nu au voie să-și abroge propriile hotărâri, edilii Bucureștiului au ales un drum ocolit, și au promovat, la sfârșitul lunii iunie, un nou proiect de hotărâre, care să o înlocuiască pe cea veche. Prin noua hotărâre se dorește exproprierea a numai 19.174 metri pătrați (1,9 hectare) de teren și 2172 metri pătrați de construcții, iar exproprierea pltită ar scădea la 60,8 milioane de lei (mai puțin de 4 milioane de euro).
Noul proiect face însă multe compromisuri, deloc comode, dintre care poate cel mai important este scoaterea trotuarelor. Chiar și așa, Primăria nu scapă de probleme. Virginica Dumitrescu le-a explicat aleșilor generali, în ședință publică, că în ultimii patru ani, de când s-a anunțat oficial exproprierea și până acum, a pierdut mai multe contracte, iar dacă nu se va mai face exproprierea acum, așa cum este prevăzută de legislația în vigoare, va da în judecată Municipalitatea, pentru a-și recupera prejudiciul. „Nu noi am hotărât să se lărgească Fabrica de Glucoză și să fim expropriați, ci Consiliul General a hotărât în 2011”, a explicat aceasta.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.