Bucureștiul a pierdut finanțare europeană de peste 132 milioane lei

finanțare europeană

Bucureștiul a pierdut, pentru doar trei proiecte care nu au putut fi finalizate la 31.12.2015, finanțare europeană și de la bugetul de stat în valoare totală de 124,18 milioane lei, termenul stabilit prin acordul de finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013 (POR) fiind depăşit.

finanțare europeană
Lucrările pe bâjbâite de la Piața Sudului = pagube de milioane de euro

Alte aproximativ 8 milioane de lei, care puteau fi utilizați din fonduri europene, vor fi plătiți din bugetul Primăriei Capitalei pentru continuarea altor trei proiecte, pentru care s-a solicitat prelungirea termenului de implementare până la data de 30 iunie 2016.

Pierderile din finanțare europeană vor fi plătite din bugetul Capitalei

Situația proiectelor cu finanțare europeană arată, clar, modul în care a fost administrat orașul până acum: dezastruos, în total dispreț față de banul public, față de bucureșteni. „Este o realitate de la care pornim pentru a încerca să îndreptăm erorile trecutului. Bucureștenii trebuie să știe faptul că s-au pierdut acești bani, iar noi va trebui să suportăm din taxe și impozite locale acest lucru.Vom avea o gaură în buget, iar vina aceasta este în întregime a fostei administrații. Va trebui să ducem proiectele la bun sfârșit, iar acest lucru îl vom face din surse proprii. Administrarea dezastruoasă a Primăriei ne va costa pe fiecare dintre noi”, a declarat primarul general interimar, Răzvan Sava.

Primăria Municipiului București a obținut finanțare europeană pentru realizarea a opt obiective de interes public, prin Programul Operațional Regional 2007 – 2013. Aceste proiecte sunt: Consolidare, restaurare și conservare la patru monumente (Arcul de Triumf, Casa Cesianu, Muzeul ”Nicolae Minovici” și Observatorul Astronomic ”Vasile Urseanu”), reabilitarea, modernizarea și echiparea ambulatoriilor de la spitalele ”Victor Gomoiu” și ”Foișor”, amenajarea circuitului turistic pe lacurile Tei și Floreasca, precum și modernizarea infrastructurii rutiere Piața Sudului. Termenul de finalizare a celor 8 proiecte a fost 31 decembrie 2015.

Cele mai mari pagube – Piața Sudului, spitalul „Foișor” și circuitul „Floreasca – Tei”

finanțare europeană
Circuitul turistic Floreasca – Tei, idilic „pe hârtie”, greșit în proiectare

Finanțarea de peste 124 de milioane de lei care nu mai poate fi decontată din fonduri europene și de la bugetul de stat reprezintă cofinanțarea proiectelor pentru realizarea pasajului rutier de la Piața Sudului, amenajarea unui circuit turistic pe lacurile Tei și Floreasca, precum și pentru lucrările de construire a ambulatoriului la spitalul ”Foișor”. Alte trei proiecte – consolidare, restaurare și conservare Arcul de Triumf, Observatorul Astronomic ”Vasile Urseanu” și proiectul de reabilitare, modernizare și echipare a ambulatoriului integrat al spitalului clinic de copii ”Victor Gomoiu” – a căror lucrări sunt aproape finalizate, pierd finanțare europeană în valoare totală de aproximativ 8 milioane de lei.

Valoarea totală a acestor proiecte a fost estimată la 313,49 milioane lei, din care 191 milioane lei lei reprezenta finanțare nerambursabilă din fonduri europene și contribuție de la bugetul de stat al României, prin POR 2007-2013.

Cele mai grave probleme sunt înregistrate la proiectele Piața Sudului, circuitul turistic Floreasca – Tei și ambulatoriul de la spitalul ”Foișor”, potrivit raportului prezentat primarului general de către responsabilii municipali cu implementarea proiectelor cu finanțare europeană. Cauzele care au dus la această situație gravă ar fi erorile de proiectare. La Piața Sudului, precum și în cazul circuitului turistic Floreasca – Tei, proiectantul nu a ținut cont de planul de rețele subterane. În cazul ambulatoriului de la spitalul ”Foișor” s-au înregistrat neconcordanțe și erori în proiectul tehnic, situație care a dus la revizuirea proiectului de două ori, în 2014, respectiv 2015.

La Piața Sudului, obiectiv a cărui valoare a fost estimată la 127,14 milioane lei, s-au cheltuit până în prezent 18.401.041,88 lei (inclusiv TVA). Începând cu 1 ianuarie 2016, niciun decont al lucrărilor pentru acest proiect nu mai poate fi plătit din fonduri europene, potrivit legii. Bucureștiul pierde astfel o finanțare europeană de aproape 84 milioane lei, sumă ce va fi acoperită, pentru continuarea lucrărilor, din bugetul Primăriei Capitalei.

O situație la fel de gravă se înregistrează și în cazul proiectului circuit turistic pe lacurile Floreasca – Tei, unde se pierde o finanțare europeană în valoare totală de 23,5 milioane lei. Valoarea estimată a proiectului este de 88,35 miloane lei.

La spitalul Foișor, unde trebuia amenajat un ambulatoriu integrat, finanțarea europeană în valoare de 16,77 milioane lei se pierde integral. Valoarea estimată a acestui proiect a fost de 22.323.988,99 lei. La Observatorul Astronomic ”Vasile Urseanu” – proiect în valoare de 11,1 milioane lei – lucrările au fost finalizate în proporție de 80%, urmând să fie achitată o diferență de 4,44 milioane lei de la bugetul local al Primăriei Capitalei.

Arcul de Triumf, risipă de aproape un milion de euro

finanțare europeană
Si la Arcul de Triumf s-u pierdut mai mult de 3 milioane de lei

Nici consolidarea, restaurarea și conservarea Arcului de Triumf – proiect în valoare de 30,461 milioane lei nu a fost finalizat decât în proporție de 86%. Pentru acest obiectiv, contribuția din fonduri europene și bugetul de stat a fost estimată la 22.522.381,43 lei. Din această sumă, s-au utilizat 19.369.248,02 lei, diferența, în valoare de 3.153.133,41 lei urmând să fie suportată din bugetul local al Primăriei municipiului București. CITEȘTE și La un cutremur de 5 grade Richter, Arcul de Triumf se prăbușește!

Lucrările la ambulatoriul de la spitalul ”Victor Gomoiu” – proiect în valoare de 10.521.149,76 lei – sunt finalizate în proporție de 100%, însă nu au fost decontate, conform proiectului de finanțare, informarea și publicitatea proiectului, auditul de proiect și managementul proiectului. Pentru realizarea obiectivelor amintite sunt estimate costuri în valoare de aproximativ 60.000 lei, care nu vor putea fi decontate din fonduri europene.

Potrivit raportului prezentat primarului general, doar două proiecte din cele opt – respectiv Casa Cesianu (proiect în valoare de 8,58 milioane  lei) și muzeul Nicolae Minovici (15 milioane lei) – sunt finalizate la termen.

3 COMENTARII

  1. * NU E DE MIRARE.IN TOATA TARA SE INTAMPLA LA FEL.TALHARII SI-AU DAT MANA,AU FACUT TOT FELUL DE STUDII SI PROIECTE,MODIFICARI LA STUDII SI LA PROIECTE SI AU FURAT BANII IMPARTINDUI INTRE EI.PANA CAND TARA ASTA VA MAI FI TALHARITA? *

  2. Capitala are nevoie de o sala mare de concerte si de o piata a culturii, in zona Bibliotecii Nationale, de un muzeu de arta contemporana, de camine studentesti, de terminarea unor cladiri incepute, de eliminarea maidanelor, la inceput, macar prin plantari de pomi, de cateva statui, indispensabile istoriei tarii, si pierde bani. Se saboteaza?

    si pierde bani. Se saboteaza?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here