Blocurile lui Robert Negoiță sunt penale, confirmă Inspectoratul de Stat în Construcții! Cum e protejat primarul

Negoiță
Blocuri de P+11 etaje, construite ilegal, în zonă de P+2, confirmă Inspectoratul de Stat în Construcții

Cetățeanul.net a intrat în posesia dovezilor că autoritățile știu că un întreg cartier de blocuri de P+11 etaje din sectorul 3 a fost înălțat ilegal, în baza unei autorizații de construire penale, eliberată de primarul sectorului 3, Robert Sorin Negoiță.

În urma dezvăluirilor făcute, în 2015, de cetățeanul.net, Inspectoratul de Stat în Construcții a efectuat un control pe șantierul unde se construiau cele opt blocuri construit în spatele Policolor, pe drumul către Autostrada Soarelui (pe bulevardul Teodor Pallady), . Controlul a confirmat ilegalitățile dezvăluite de Cetățeanul.net dar constatările au rămas secrete.

N.B. Informațiile ne-au fost puse la dispoziție de Cristian Petrescu, candidatul PMP la Primăria Sectorului 3, după ce acesta s-a adresat oficial Inspectoratului de Stat în Construcții

ISC nu a oprit lucrările de construcții ilegale, cum îl obliga legea

Negoiță
ISC a cerut prefectului să atace în instanță autorizația de construire ilegală. Inspectorii ISC nu au dispus însă și oprirea lucrărilor

Inspectorii în construcții au constatat un număr foarte mare de încălcări ale legislației privind disciplina în construcții, atât la emiterea certificatului de urbanism, cât și a autorizației de construcție. Constatările inspectorilor au fost însă ținute secrete. Mai mult, „blocurile lui Negoiță” s-au construit mai departe, în ilegalitate, deși inspectorii în construcții erau obligați de lege să dispună oprirea lucrărilor: „Inspectoratul de Stat în Construcţii şi inspectoratele teritoriale pot dispune oprirea executării lucrărilor de construire sau de desfiinţare, după caz, atunci când constată că acestea se realizează cu încălcarea dispoziţiilor legale, a cerinţelor privind asigurarea calităţii în construcţii, fără proiect tehnic ori pe baza unor autorizaţii nelegal emise”, se arată în Legea 50/1991 (art. 29, alin.2)

Negoiță
Blocurile P+11, construite în zonă de P+2 etaje

În loc să dispună oprirea lucrărilor, inspectorii ISC s-au mărginit doar la a-i cere prefectului Capitalei să atace în instanța de contencios autorizația de construire, dar acesta nu a făcut-o, din câte cunoaștem (vom reveni!). Nici atunci inspectorii nu au finalizat lucrările, ci s-au mulțumit să-i înștiințeze pe primarul general și pe arhitectul șef că autorizația de construire a fost emisă ilegal, pentru P+11, în loc de P+2, înainte să fie aprobat un Plan de Urbanism Zonal (PUZ) care să permită modificarea regimului de înălțime. PUZ-ul nu a fost aprobat nici până astăzi, dar a început deja vânzarea apartam,entelor construite pe baza unei autorizații ilegale!

De ce este ilegală construirea „Palladium Residence”

Negoiță
Autorizația de construire ilegală emisă de Robert Negoiță

Planul Urbanistic General al Municipiului București permite în zonă locuințe de cel mult P+2 etaje și numai după aprobarea unui plan de urbanism zonal.

Fără plan de urbanism zonal, dar și fără a da măcar două parale pe legile de urbanism în vigoare, Negoiță a semnat autorizația de construire pentru blocuri de P+11, alături de arhitectul șef Ștefan Dumitrașcu și de secretarul de atunci al sectorului 3, Florentina Pencea.

„Autorizația este de-a dreptul penală, dacă a fost dată voit cu nerespectarea normelor legale ”, ne-au declarat surse juridice.

Ilegalitatea ne-a fost confirmată de surse avizate din Primăria Capitalei. „Potrivit Regulamentului de Urbanism al Municipiului București, terenul din Drumul Gura Caliței nr.4-32, sector 3 este cuprins în subzona L1c. Pe acesta nu pot fi ridicate, legal, decât locuințe cel mult P+2 și numai după aprobarea în prealabil a unui plan de urbanism zonal, PUZ – de către Consiliul General al Municipiului București. Or, nu a fost aprobat niciodată un PUZ pentru această zonă”, ne-au declarat sursele.

Ansamblul de blocuri „Palladium” este ridicat firma Jacob Gardens SRL, asociată de muncitorii cu care am stat de vorbă, dar și de presă (Ziarul Financiar) cu afacerile familiei fraților Negoiță.Așa se explică, poate, și „sfiala” Inspectoratului de Stat în Construcții de a opri afacerea construirii blocurilor ilegale.

Robert Negoiță nu a răspuns solicitării noastre de informații publice, deși am adresat întrebările de un an de zile.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here