Încă un caz Belina, acum în Parlamentul României. Un proiect de lege cerut de baronii PSD de Tulcea, care încalcă flagrant dreptul de proprietate garantat prin Constituție, este la distanță de doar un vot să fie aprobat.
Investigație realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica
Mai rău ca în cazul Belina. Șeful Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, vrea să pună mâna pe terenurile agricultorilor privați din Delta Dunării, acum prin intermediul Parlamentului. După ce a organizat abuziv licitații pentru concesionarea pământurilor, care aparțin de drept agricultorilor, Teodorescu a trecut la un alt nivel.
El a inițiat un proiect de lege, prin care mii de hectare trecute ilegal în domeniul public al județului Tulcea și disputate în instanță cu firmele private, sunt trecute în domeniul public al unor comune, mințind parlamentarii că acestea nu sunt atacate în instanță.
Nu este prima oară când baronii de Tulcea mint de o asemenea manieră.
CITEȘTE ȘI: Cum au fost obligați de judecători baronii de Tulcea să prelungească contractele cu agricultorii
Belina 2. Baronii locali vor șmenuri prin lege
Chiar dacă proprietatea terenurilor nu ar fi fost contestată în instanță (libere de sarcini), terenurile nu puteau fi transferate LEGAL din domeniul public al județului în cel al comunelor DECÂT prin hotărâre a Consiliului Județean.
Șefii PSD Tulcea știau însă că o hotărâre ar fi blocată ușor în instanța de contencios administrativ de către cei care luptă în instanțe pentru dreptul lor de proprietate.
Așa că au hotărât să transfere terenurile prin lege, manevră încercat și de alții în trecut, dar sancționată de Curtea Constituțională, după cum vor arăta în continuare.
Baronul Teo și-a activat oamenii din Parlament
Inițatorul principal al proiectului de lege cerut de Horia Teodorescu este deputatul PSD de Tulcea Lucian Eduard Simion. Trecutul său îl trădează: înainte de a deveni parlamentar, el a fost consilierul personal al președintelui CJ Tulcea Horia Teodorescu.
Tot printre inițiatori proiectulul de lege care aduce aminte de cazul Belina se numără și concubina președintelui CJ, deputata PSD de București, Mirela Furtună. Fost consilier personal al baronului Teo și fostă șefă a asociației ADI ITI Delta Dunării, controlată de CJ Tulcea, a fost protejată și propulsată în politică chiar de partenerul ei de viață, Horia Teodorescu. Și ceilalți inițiatori trecuți la număr au semnat proiectul de lege tot sub umbrela PSD.
CITEȘTE ȘI: Licitație-fantomă pentru concesionarea terenurilor din Deltă, blocată de instanță
Terenurile private din Deltă, naționalizate ca pe vremea comuniștilor
Prin legea 82/1993, modificată în 1996, s-a consacrat regimul exclusiv al proprietății publice a statului asupra perimetrului natural al Rexervației Biosferei Deltei Dunării. Cu această ocazie Legea a enumerat și excepțiile – mai ales terenuri agricole. Între acestea au fost băgate de-a valma și proprietăți al societăților comercaile din agricultură (legea 15/1990), pe care șmecherii vremii le-au înscris abuziv ca terenuri domeniu public al județului.
Hoția reprezentanților veremlnici ai Puterii a fost perpetuată din 1993, chiar și până astăzi, când firmele care lucrează efectiv terenurile se zbat în justiție să-și recupereze proprietatea.
Procesele sunt înscrise și în cărțile funciare ale terenurilor dar șmecherii din Baronatul Tulcea au hotărât să mintă Parlamentul și să nu dezvăluie că așa-zisa proprietate a județului nu e certă, deci nu poate fi tranzacționată după voia lor! Singurul scop al Puterii pesediste locale pare a fi acela de a pune mâna cu orice preț pe terenurile mănoase ale Deltei, chiar și prin compromiterea instituției legislative a României. Așa vor da cu tifla și proprietarilor de drept și instanțelor judecătorești!
CITEȘTE ȘI: Ciuma roșie atacă agricultura privată la Tulcea
Curtea Constituțională interzice manevra baronilor pesediști
Curtea Constituțională a României (CCR) a interzis în repetate rânduri trecerea prin lege a bunurilor din domeniul public al statului sau al județelor în cel al comunelor sau al altor Unități Administrativ Teritoriale (UAT-uri).
Ultima dată a făcut-o în septembrie 2019, chiar la sesizarea președintelui României, când la fel s-a încercat trecerea prin legea a unui bun din domeniul public al statului în cel al unui județ.
Curtea a hotărât că transferul se poate face legal DOAR prin hotărâre de guvern. În cazul Tulcea, spun juriștii consultați de Cetățeanul, DOAR prin hotărâre de consiliu județean. Hotărârile CCR sunt obligatorii și general valabile.
„În cazul în care Parlamentul își arogă competența de legiferare, în condițiile, domeniul și cu finalitatea urmărite, se încalcă principiul separației și echilibrului puterilor în stat, consacrat de art. 1 alin. (4) din Constituție, viciu care afectează legea în ansamblu. Curtea a mai reținut că acceptarea ideii potrivit căreia Parlamentul își poate exercita competența de autoritate legiuitoare în mod discreționar, oricând și în orice condiții, adoptând legi în domenii care aparțin în exclusivitate actelor cu caracter infralegal, administrativ, ar echivala cu o abatere de la prerogativele constituționale ale acestei autorități, consacrate de art. 61 alin. (1) din Constituție, și transformarea acesteia în autoritate publică executivă”, a hotărât CCR în Decizia 538/25.09.2019.
Primarii din județ îl dau de gol pe baronul Teo
O altă dovadă că afacerea Belina 2 a fost pusă la cale de Consiliul Județean Tulcea vine chiar de la primariUnitățile administrativ teritoriale care ar urma să primească terenurile prin lege, dar neconstituțional – comunele Ceatalchioi, Pardina și Chilia Veche au depus cereri de preluare a terenurilor în administrare mult timp după ce echipa Horia Teodorescu inițiase proiectul de lege. Or, Codul administrativ prevede că transferul se face la solicitarea UAT-urilor.
De porc este că primarul comunei Chilia Veche chiar o spune, cu subiect și predicat: „Luând în considerare adresa Consiliului Județean nr. 13689/13.09.2019 cu privire la inițierea unui proiect de lege pentru modificarea Anexei 2 la Legea 82/1993, în scopul asigurării de terenuri…”.
După cum lesne se poate observa, primarul din Chilia Veche a aflat de proiectul de lege chiar de la Consiliul Județean Tulcea, după ce acesta trecuse deja de votul Senatului.
Cetățeanul TV