Lista PNL pentru alegeri locale: baronul portocaliu de la Târgu Mureș are probleme cu legea

Târgu Mureș

UnknownSilviu Mănăstire a vorbit marți, la ”Dosar de politician” despre candidații la alegerile locale din acest an.  Ca de obicei vechile partidele nu se abțin și promovează tot felul de personaje nepotrivite, deși au promis asemenea președintelui Iohannis împrospătarea clasei politice. Mergem azi la Târgu Mureș să cunoaștem un veritabil baron local, pe primarul orașului Dorin Florea.

Florea este acum membru PNL, dar face parte din vechea gardă a baronilor portocalii, deși numele său este cvasinecunoscut, la Mureș însă acest Dorin Florea este la putere încă din anul 1996. A fost prefect al PNȚCD între anii 1996 și 2000 iar apoi, timp de 16 ani neîntrerupți a fost ales primar la Târgu Mureș, un oraș unde maghiarii obțin de obicei 48 la sută din voturi. Așadar, liberalii vor să se reformeze la Mureș cu un personaj care face politică de 20 de ani. Marii șefi din PNL susțin că primarul de la Mureș este singurul care poate câștiga primăria în fața maghiarilor, de aceea trebuie să fie în continuare candidat.

Inevitabil însă, după 20 de ani de administrație, problemele primarului Dorin Florea sunt însă binecunoscute de mureșeni. Primarul Florea a dezvoltat în jurul său o veritabilă camarilă politico- financiară. Ca de obicei, anumite firme câștigă licitațiile de la primărie, iar banii orașului Târgu Mureș sunt cheltuiți cu „dedicație”.

Asemenea altor mari orașe, primarul Florea investește milioane de euro în fotbal prin sponsorizarea de la bugetul local al echipei ASA Târgu Mureș. De la fotbal însă lui Florea i se trag problemele penale. Astfel procurorii DNA l-au trimis în judecată pe primarul de la Mureș pentru că a alocat aproximativ două milioane de euro echipei de fotbal ASA Târgu Mureș. Echipa de fotbal nu putea primi banii publici – prin contract de asociere – din cauza că avea datorii la bugetul de stat de circa 800 de mii de euro.

Ciudat este însă de ce a semnat primarul Dorin Florea, cu o experiență de 20 de ani în administrație, alături de alți consilieri locali și directori din primărie această finanțare forțată pentru echipa de fotbal – în condițiile în care legea este clară. Dacă la mijloc nu este vorba de prostie, atunci primarul Florea poate fi suspectat de oarece interese. Să explicam: președintele clubului de fotbal ASA Târgu Mureș este omul de afaceri Ioan Nucu Man, acest Man este și prietenul primarului Florea. Procurorii susțin că Man a omis să-i spună primarului Florea că echipa de fotbal are datorii la stat și că el s-a ocupat de realizarea documentației privind sprijinul financiar.

Președintele echipei ASA Târgu Mureș mai deține însă și compania de construcții Energoplus alături de consilierul județean PNL Doru Borsan. Acest Borsan este unul dintre locotenenții fideli ai primarului Florea. Însă, daca luăm la verificat societatea Energoplus vedem că firma apropiaților lui Florea a câștigat în ultimii ani peste 10 milioane de euro din afaceri cu primăria condusă de același Florea.

Așadar, subordonații politici ai primarului – acești Doru Borsan și Ioan Nucu Man se ocupă prin firma Energoplus de reabilitarea blocurilor din Târgu Mureș, de amenajarea locurilor de joacă, reabilitarea unor clădiri deținute de primăria Mureș sau de asfaltări.

Compania câștigă însă alte milioane de euro din diverse alte afaceri cu societăți de stat sau primării din județul Mureș. Interesant este că la Mureș această schemă de finanțare a echipei de fotbal nu este ceva nou: diverși oameni de afaceri care au sponsorizat echipa de fotbal din oraș primeau contracte de la primăria lui Florea.

Astfel, omul de afaceri Sorin Terbea, care a decedat într-un tragic accident de elicopter fusese până în 2013 patronul echipei FCM Târgu Mureș și a primit finanțare de la primăria Mureș de circa 6 milioane euro. În paralel firma lui Terbea se ocupa de curățenia și deszăpezirea în orașul Mureș pentru 2,5 milioane de euro, bani veniți de la primărie.

În mod normal, toate aceste informații despre lucrurile care se petrec la Mureș, la care se adaugă dosarul penal al primarului Florea, ar fi dus la înlocuirea acestuia ca și candidat pentru primărie. Liberalii își asumă însă un penal ca Dorin Florea la Târgu Mureș pentru că în esență partidul președintelui Iohannis înca nu este reformat. Liberalii, asemenea tuturor partidelor vechi în frunte cu PSD sunt disperați să câștige alegerile locale de aceea vor face orice: ne vor minți, ne vor înșela, ne vor păcăli cu promisiuni. În urma lor însă vor rămâne combinațiile penale și afacerile pestilențiale, așa cum sunt cele de la Mureș.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here