Banca Națională jură că ia vinul de protocol de la supermarket, și nu de la crama lui Mugur Isărescu

dobânzile la credite

Banca Națională a României susține într-un răspuns oficial că nu are și nici nu a avut în ultimii cinci ani vreun contract de achiziții cu societatea Măr SRL din Vâlcea, firmă controlată de guvernatorul Mugur Isărescu.

Vinul de protocol al Băncii Naționale Române (BNR) este luat de la supermarketuri și hipermarketuri, iar conacul guvernatorului din Drăgănești, județul Vâlcea, nu a cazat personal al băncii în cadrul unor delegații.

De la Biroul de Relații Mass-Media al BNR ni s-a precizat că Banca Națională nu a avut în ultimii cinci ani și nu are nici acum vreun contract cu firma Măr SRL din Vâlcea, societate deținută de Mugur Isărescu și familia sa. Mai mult, nici vinul de protocol al BNR nu a fost achiziționat de la crama lui Isărescu, cu a fost achiziționat de la alți producători, inclusiv de la supermarket. “Vă informăm că vinul pentru protocol și alte scopuri legale a fost cumpărat de Direcția Achiziții , pe baza de comenzi (achiziții directe) de la: Metro, Selgros, Cramele Halewood, SC Floredana SRL din Vrancea, Mega Distribution Group SRL, Dagmar SRL București”, ne-au detaliat reprezentanții de la Relații cu mass-media din cadrul BNR.

Pentru anul trecut, firma lui Mugur Isărescu a raport un profit de 328.000 de lei și o cifră de afaceri de 2,6 milioane de lei.

Nu e incompatibil

Măgureanu
Mugur Isărescu ar fi intervenit la BRD pentru aprobarea creditului lui Măgureanu

Statul de guvernator al BNR al lui Mugur Isărescu este vizat de două legi atunci când vine vorba despre statul de compatibil sau incompatibil să desfășoare activități comerciale, ne-au transmis reprezentanții Relații cu Mass-Media ai Băncii Naționale. Pe scurt, guvernatorul BNR poate deține societăți comerciale, ca și acționar, dar nu le poate administra.
Mai întâi este de Legea 312/2004 privind statutul BNR, unde în art.34 alin.(3) se precizează că membrii consiliului de administrație și salariații cu funcții de conducere ai Băncii Naționale a României sunt supuși regimului incompatibilităților și conflictelor de interese prevăzut de lege, aceasta fiind dispoziția generala aplicabilă.
În al doilea rând, mai este și legea specială privind regimul incompatibilităților referitoare la guvernatorul Băncii Naționale a României care a reglementat în Capitolul IV – Alte conflicte de interese și incompatibilități din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice si în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările și completările ulterioare. În art.99 se precizează că “guvernatorului, prim-viceguvernatorului, viceguvernatorilor, membrilor consiliului de administrație și angajaților cu funcții de conducere ai Băncii Naționale a României le este aplicabil regimul incompatibilităților pentru miniștri și secretari de stat, prevăzut în art.84 din Titlul IV – Conflictul de interese și regimul incompatibilităților în exercitarea demnităților publice și funcțiilor publice, din legea anterior menționată, precum și incompatibilitățile prevăzute în legi speciale”.
Ce funcții nu poate ocupa Isărescu? Din perspectiva acestui act normativ și a articolului 84, incompatibilitățile aplicabile guvernatorului BNR vizează exclusiv funcțiile “de președinte, vicepreședinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administrație sau cenzor la societăți, inclusiv băncile sau alte instituții de credit, societățile de asigurare si cele financiare, precum și la instituțiile publice. În acest sens, calitatea de asociat a domnului guvernator în societatea comercială Mar SRL Vâlcea nu reprezintă o incompatibilitate”, ne-au mai transmis reprezentanții Băncii Naționale.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.