Balcoanele fără autorizație de construire din blocurile „comuniste” au devenit un fenomen generalizat în România. Numai în București se estimează că balcoanele ilegale ar fi de ordinul miilor, chiar zecilor de mii. Apetitul românilor pentru astfel de improvizații este explicabil – balconul înseamnă câţiva metri în plus ce pot fi utilizaţi în diverse moduri: fie poate prelungi sufrageria, fie acomodează o mică seră sau bibliotecă sau pur şi simplu poate servi la depozitarea anumitor obiecte.
Numai că lucrările improvizate din materiale reciclate nu doar sluţesc blocurile, prin dimensiunile şi formele diferite, dar pun într-un mare pericol atât viața locatarilor, cât și pe cea a trecătorilor, din cauza riscului de prăbușire.
Cei care nu au respectat prevederile impuse de lege și de actele administrative emise de primării trebuie amendați și obligați să intre în legalitate, adică să desființeze construcțiile ilegale. Asta e valabil doar în teorie, pentru că în practică cei care și-au prelungit ilegal apartamentele nu sunt deranjați de autorități.
Lipsa autorizației constituie contravenție și se sancționează cu amenzi cuprinse între 1.000 și 100.000 de lei.
Riscurile balcoanelor fără autorizație
Avocatul Adrian Cuculis atrage atenția asupra riscului pe care îl reprezintă construcțiile ilegale.
„Niște oameni care sunt absolut inconștienți și care nu-și dau seama de pericol nu trebuie doar amendați, ci ar trebui să li se deschidă și dosare penale, în cazul în care se produce vreun incident din cauza acestor construcții ilegale. Lucrurile astea trebuie privite cu foarte mare seriozitate, mai ales că, din nefericire, în România a fost călcat în picioare tot ce se referă la regimul construcțiilor. S-a construit în neștire, fără respectarea planurilor urbanistice și, foarte grav, autoritățile au trecut cu vederea. Consecințele nu s-au lăsat așteptate: avem cazul din toamna anului trecut, cu blocul din Sectorul 5 făcut scrum în urma unui incendiu. Abia atunci au aflat autoritățile că blocul fusese ridicat fără autorizație de construire”, a spus Adrian Cuculis.
„Nu doar îți periclitezi propria viață, dar poți la un moment dat să pui în pericol viața altora. Nici măcar modificarea unui perete interior nu trebuie făcută fără autorizație, pentru că dacă se întâmplă ceva porți întreaga responsabilitate”, atrage atenția specialistul.
Capcanele din contractele de vânzare-cumpărare
Adrian Cuculis trage un semnal de alarmă asupra capcanei în care au căzut unii oameni care au cumpărat apartamente cu balcoane ilegale.
„Un apartament este o investiție importantă, nu este ca atunci când îți cumperi o pereche de pantofi, de exemplu. De aceea, este de preferat să verifici totul foarte bine. Au fost cazuri în care oameni de bună credință au cumpărat apartamente care în acte nu aveau balcon, dar când au ajuns acolo au constatat că balconul fusese construit fără autorizație. Unii au realizat asta abia după ce au semnat actele de vânzare-cumpărare, iar acum sunt pasibili să suporte rigorile legii”, spune avocatul.
Adrian Cuculis îi sfătuiește pe cei care vor să cumpere o casă să verifice foarte bine atât imobilul, cât și documentele acestuia. Cine nu are cunoștințele necesare, ar fi de preferat să apeleze la un specialist.
„Dacă nu te pricepi, este bine să apelezi la un specialist. Nu este un discurs «pro causa» pentru un avocat sau pentru orice alt specialist, chiar și din domeniul construcțiilor, dar nu poți să le știi pe toate. În cazul unui contract de vânzare-cumpărare trebuie să te pricepi și la construcție, dar să ai și cunoștințe în domeniul juridic. Trebuie verificate actele de cadastru și intabulare, schițele imobilului și, poate cel mai important lucru, să verifici imobilul. Nu poți să cumperi un apartament pe încredere, pentru că ți se pun la dispoziție niște schițe, iar când ajungi acolo te trezești cu altceva”, atrage atenția avocatul.
Cumpărătorul, responsabil pentru viciile imobilului achiziționat
Cumpărătorul unui apartament cu balcon fără autorizație devine direct responsabil pentru asta după ce a semnat actele de vânzare-cumpărare ale imobilului.
„De regulă, în contractele de vânzare-cumpărare se folosește formula «cumpărătorul a verificat starea bunului…», adică a luat cunoștință de eventualele vicii ale imobilului. Dacă nu ai verificat și cumperi ceva neconform, ești responsabil pentru asta. Pe lângă amenda aferentă unei construcții ilegale, care poate ajunge la 50.000 de lei, adică la peste 10.000 de euro, dacă nu se poate desființa balconul în așa fel încât structura de rezistență a blocului să nu fie afectată, se poate ajunge chiar la demolarea imobilului respectiv”, a spus Adrian Cuculis.
Cum construim LEGAL un balcon
Ca orice construcție, un balcon trebuie să respecte anumite exigențe cerute de legislație pentru a nu reprezenta un pericol: rezistenţă mecanică şi stabilitate; securitate la incendiu; igienă, sănătate şi mediu înconjurător; siguranţă şi accesibilitate în exploatare.
Astfel, cei care vor să-și construiască un balcon trebuie să urmeze pașii legali.
Construirea este permisă numai sub perimetrul balcoanelor existente la etajele superioare, în baza autorizaţiei de construire eliberată de serviciile abilitate din cadrul primăriilor locale.
Primul pas pentru obţinerea autorizaţiei de construire este eliberarea certificatului de urbanism, care se obţine de la primăria pe raza căreia se află apartamentul. După obţinerea acestui document, este necesară obţinerea avizelor de la furnizorii de utilităţi şi întocmirea expertizei tehnice.
O altă obligație importantă este obţinerea acordului asociaţiei de proprietari sau acordul notarial al tuturor proprietarilor de pe scară, în cazul în care blocul nu are asociaţie de proprietari. De asemenea, este necesar acordul Inspectoratului în Construcţii pentru intervenţii la orice construcţie existentă.
Ulterior, pentru obţinerea autorizaţiei de construire este necesară întocmirea documentaţiei tehnice și a proiectului viitoarei construcţii realizate de un proiectant autorizat.
Sectorul 5, „paradisul” balcoanelor atârnate
În București, sectorul campion la balcoane ilegale pare a fi Sectorul 5, considerat cel mai sărac sector al Capitalei.
În urmă cu un an, primarul Daniel Florea a avut o „revelație”: în sectorul păstorit de el s-ar regăsi vreo 5.000 de balcoane construite ilegal, care ar fi un pericol public.
„Am o problemă în ceea ce privește niște blocuri la care s-au adăugat niște balcoane. Acele blocuri din prefabricate, în momentul în care s-au găurit pereții aceia de ciment, s-au băgat pe acolo niște șine de cale ferată, de exemplu, și au atârnat niște camere ca să extindă spațiul locativ. Sunt foarte multe blocuri care au de sus până jos aceste balcoane. Îmi e teamă că în momentul în care toate acele balcoane, la un cutremur, Doamne ferește, vor începe să trepideze, va pica blocul. Oamenii poate se gândesc că am eu ceva cu ei sau că vreau să îi amendez, dar eu vreau să rezolv problema”, atrăgea atenția edilul Sectorului 5.
Daniel Florea a cerut atunci autorităților abilitate să identifice toate blocurile care au balcoane ilegale, dar edilul nu a rezolvat problema lor, așa cum declarase.
Din 18 blocuri din sectorul 5, unde s-au găsit sute de balcoane ilegale, doar două persoane aveau autorizație de construire.
Cetățeanul TV