vineri, iulie 19, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalBăieții deștepți din USR. Eurodeputatul Vlad Botoș și-a tras vilă în Canare...

Băieții deștepți din USR. Eurodeputatul Vlad Botoș și-a tras vilă în Canare și a promovat-o cu bani europeni

-

Vlad Botoș, singurul europarlamentar pe care Uniunea Salvați România (USR) îl mai are la Bruxelles și aflat în cărți pentru un nou mandat, nu s-a remarcat prin iniţiative legislative, ci mai mult prin modul în care și-a sporit averea. Vicepreședintele USR și-a tras vilă de lux în insulele Canare, transformată în hotel și promovată cu ajutorul banilor europeni, pentru care a făcut reclamă, în vederea închirierii. Asta cu toate că statutul de europarlamentar interzice activitățile comerciale. În cei patru ani în Parlamentul European, Vlad Botoș a lucrat doar la patru rapoarte și patru avize.

„Vlad își dorește o Românie deplin integrată în Uniunea Europeană fără diferențe de nivel de trai, de drepturi și libertăți, de educație, se menționează în biografia lui Botoș postată pe site-ul USR. Nu ne îndoim de „crezul” europarlamentarului, dar avem serioase dubii în ceea ce privește „diferența de nivel de trai” pentru care ar lupta acesta. Cu viloi în insulele Canare, pentru promovarea căruia a obținut o finanțare din bani europeni (PNRR), și cu un salariu gras în euro, e mai ușor să vorbești despre pretinsa „egalitate” cu muritorii de rând, care contribuie la bugetul Uniunii.

Deși nu are nicio realizare la nivel european, USR-istul Vlad Botoș a fost răsplătit de partid cu o nouă candidatură la alegerile europarlamentare. Botoș are asigurat locul 4 pe lista USR, la alegerile din iunie 2024, ceea ce îi va asigura un al doilea mandat în Parlamentul European.

Fonduri europene, pentru promovarea vilei de lux a lui Botoș, transformată în hotel

Vlad Botoș s-a îmbogățit rapid de când a intrat în Parlamentul European. Vila din Insulele Canare – una dintre cele mai exotice destinații de vacanță din lume, a fost transformată în destinație pentru turismul de lux, având o piscină cu jacuzzi și priveliște spre Oceanul Atlantic. Soția lui Vlad Botoș, Lilia Botoș, este cea care administrează respectiva vilă.

Lilia Botoş a aplicat pentru fonduri din Planul de Reziliență spaniol pentru promovarea vilei sale de lux, transformată în hotel, fonduri pe care soțul ei le votează în Parlamentul European, notează jurnaliștii de Lumea Politică. Sigla planului de rezilienţă, precum și cea a Uniunii Europene, au apărut pe site-ul finanțat cu bani europeni al hotelului, iar Botoș a recunoscut că aplicația pentru banii din PNRR a fost făcută.

Lilia Botoș a înregistrat și domeniul de internet villacasablancalazarnote.es, conform registratorului oficial al paginilor de internet din Spania, pagină pe care au fost trecute siglele Planului de Reziliență spaniol și cea a Uniunii Europene.

După ce presa a dezvăluit detalii incendiare ale acestei afaceri, familia Botoș a închis site-ul, cel mai probabil pentru a șterge orice urmă.

Vila europarlamentarului USR apare însă și pe alte site-uri turistice, inclusiv pe celebra platformă Booking.com.

Cum s-a apărat europarlamentarul USR Vlad Botoș

Europarlamentarul USR Vlad Botoș nu vede nicio problemă, nici măcar morală, pentru că familia sa beneficiază de fonduri europene. Scuza sa a fost că „S-a aplicat, dar nu s-a decontat”…

Soția mea a aplicat. PNRR-ul spaniol prevede să se acorde bani pentru zona digitală și ea are un PFA în Spania și a aplicat. (…) Este un site. Se dau, se acordă pentru PFA-uri pentru zona digitală niște fonduri. Soția mea a aplicat la astea că orice companie nou înființată. S-a aplicat, dar nu s-a decontat, a declarat Vlad Botoș pentru Lumea Politică.

Ulterior, Vlad Botoș a dat vina pe contabilă: „Ne-a sfătuit doamna contabilă, că a zis că se oferă… Nu ni se părea foarte important dacă să aplicăm sau să nu aplicăm, dar ea o zis că ne încadrăm și atunci am aplicat. Contabila ne-a sfătuit că putem să ne facem un site.

În alte declarații publice, Vlad Botoș a afirmat că vila din Canare nu a fost cumpărată cu bani europeni, ci cu un credit pe persoană fizică. Culmea, a susținut că nici promovarea hotelului nu a făcut-o cu fonduri europene.

„Am văzut această casă care avea un preț destul de bun. La acea vreme, în 2021, eram într-un concediu în insula Lanzaro și acel preț a fost la fel de mare ca o casă în Arad, de exemplu. Nu am luat niciun fond european pentru cumpărarea acestei case. Nu am luat niciun fond european nici eu nici soția pentru promovarea acestei case, declara Vlad Botoș.

A făcut reclamă pentru închirierea vilei de lux din Canare

„Patru dormitoare, cinci băi, două livinguri, jacuzzi, saună, biliard, bar privat și, desigur, piscină încălzită”, este reclama postată de europarlamentar pe Facebook, pentru închirierea vilei de lux, din Canare.

Doar că statutul de europarlamentar îi interzice lui Vlad Botoș activitățile comerciale. Acesta s-a scuzat că nu el, ci soția se ocupă de închiriere.

Anul trecut, împreună cu soția mea am accesat un credit, am achiziționat o casă în Lanzarote, în Insule Canare. Și soția mea are un PFA în Spania și se ocupă de închirierea acestei case. Am avut, sincer să vă spun, și noroc, pentru că am luat creditul la o dobândă foarte avantajoasă. În Insulele Canare, prețurile sunt destul de accesibile comparativ cu Bucureștiul. De exemplu, poate chiar mai ieftine decât în București. S-ar putea să fi greșit contul, fiindcă și soția mea, și eu administrăm acel cont de Facebook și probabil am postat cu numele meu, declara Vlad Botoș.

O noapte de cazare în Villa Casa Blanca este vândută cu cel puțin 450 de euro, în plin sezon, așa cum apare pe mai multe platforme de promovare turistică, și asta doar în cazul în care se face rezervare devreme. Pentru sezonul 2024, vila de lux a familiei Botoș este rezervată integral, Insulele Canare fiind una dintre cele mai exotice și mai căutate destinații de vacanță din lume.

Și-a crescut veniturile de opt ori după ce a ajuns europarlamentar

Dacă înainte de a ajunge europarlamentar, în 2019, încasa puțin peste 100.000 de lei, la finele lui 2022, Vlad Botoș menționa în declarația de avere încasări de 980.000 de lei de la Parlamentul European. Asta înseamnă o mărire a veniturilor de peste opt ori.

Astfel, în declarația de avere din 2022, Vlad Botoș preciza că a încasat de la Parlamentul European peste 200.000 de euro, după cum urmează: indemnizația 84.140 euro, sumă forfetară 29.020 euro, diurnă 58.641 euro, sumă forfetară pentru birouri 269.685 lei (peste 55.000 euro). În buzunarele lui Botoș au intrat direct 170.000 de euro net, plus cei 55.000 euro care au mers la birourile pe care le are în România.

Promisiuni multe…

Vlad Botoș a ajuns în Parlamentul European cu mari promisiuni pentru români. În 2019, promitea că va încerca să convingă un mare constructor auto să vină în țara noastră.

„Unul dintre obiectivele mele în Parlamentul European este să conving un mare constructor auto să vină în România”, declara Botoș.

Au trecut 4 ani și europarlamentarul poate a uitat dar cu siguranță că nu a reușit – niciun mare constructor nu a venit în România.

Tot fără nicio acoperire au fost declarațiile lui Vlad Botoș despre pretinse proiecte inițiate în administrația publică, relatează presa.

„Dorința mea de a contribui la dezvoltarea României a determinat inițierea și elaborarea unor proiecte cu impact major în îmbunătățirea administrației publice, a căror aplicare o voi urmări pe parcursul întregii perioade de mandat”, spunea USR-istul, fără să precizeze despre ce proiecte ar fi vorba. Parlamentul European nici măcar nu are putere legislativă, ci doar votează directivele Comisiei Europene.

Traseist politic

Vlad Botoș poate fi catalogat traseistul tipic pentru politica dâmbovițeană. Deși are doar 38 de ani, europarlamentarul USR a bifat în cariera sa câteva partide.

A devenit membru Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat în 2006, iar din 2007, pe când avea puțin peste 20 de ani, Vlad Botoș conducea organizația de tineret a PNȚCD, potrivit Recorder.

Botoș a declarat pentru Recorder că a fost exclus din PNȚCD în 2012 pentru că s-a opus unei alianțe cu Partidul Democrat.

În 2012, a aderat la Forța Civică, partid înființat în 2004 de Viorel Lis, preluat ulterior de Mihai Răzvan Ungureanu, fostul șef SIE ajuns premier.

La scurt timp după adeziunea la Forța Civică, Vlad Botoș ar fi intrat în conflict și cu Mihai Răzvan Ungureanu, motiv pentru care a trecut la PNL, partid pe care acum a ajuns să-l critice.

În 2013, a fost ales chiar președinte al Tineretului Național Liberal Arad. După 2 ani, a plecat și de-aici, înaintea fuziunii dintre PNL și PDL.

În 2019, îl regăsim pe Vlad Botoș pe listele alianței USR-PLUS. După ce tabăra Cioloș s-a rupt din partid, iar Vlad Gheorghe și Nicu Ștefănuță au plecat la rândul lor, doar Vlad Botoș a mai rămas, din formula inițială, în USR.

Cu toate acestea, Vlad Botoș candidează la un nou mandat, aflându-se pe poziţia 4, eligibilă, pe lista depusă de Alianţa Dreapta Unită la alegerile europarlamentare.

O explicație ar fi „daniile” făcute de Botoș către partid. De altfel, pe un document depus de USR la Autoritatea Electorală Permanentă, Vlad Botoș apare cu cele mai mari sume de bani direcționate către partid. El depășește net contribuția lui Cristian Ghinea sau pe cea a lui Nicolae Ștefănuță.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Publicitatea la ţigările electronice, interzisă: Iohannis a promulgat legea!

0
Publicitatea explicită pentru produsele din tutun, dispozitivele și ţigaretele electronice, inclusiv de tip Vape sau pentru încălzirea tutunului este interzisă, conform prevederilor unei legi care a fost promulgată vineri de preşedintele Klaus Iohannis. CITEŞTE ŞI: Grindeanu, ceartă cu Ciucă: Și...