UPDATE Sute de călători, blocaţi în trenurile de Constanţa şi Galaţi. Autostrada Soarelui şi drumuri naţionale din sudul ţării, închise de ninsoare

ninsoareSectorul Bucureşti – Feteşti al Autostrăzii Soarelui (A2) şi drumuri naţionale din patru judeţe au fost închise duminică dimineaţă de ninsoare.Pe calea ferată, aceeaşi ninsoare a provocat întârzieri record ale garniturilor. Nici Aeroportul Henri Coandă nu a fost ferit de furia vremii, înregistrându-se şi aici întârzieri semnificative la decolare.

UPDATE Sute de călători, blocaţi în trenurile de Constanţa şi Galaţi

 În cursul dimineţii de luni, între Lehliu şi Feteşti, din cauza vântului puternic şi a ninsorii, s-au format suluri de zăpadă care au provocat avarii la  locomotivele trenurilor IR 1822 Arad – Constanța și IR 1581, București – Constanța, care au rămas în stațiile Dragoș Vodă, respectiv Ciulnița, a informat CFR Călători. „S-au făcut eforturi pentru găsirea unor soluţii, astfel încât pasagerii să ajungă în siguranță la destinație. Vagoanelele au fost decuplate de la locomotivele avariate, iar tracțiunea a fost schimbată. Din cauza manevrelor de cuplare/decuplare a materialului rulant, pe fondul functionării în condiții de temperaturi scăzute a macazurilor, durata de staţionare s-a prelungit iar trenurile au plecat către destinații cu întârzieri de aproximativ trei ore. Pasagerii trenului IR 1822 au primit ceai cald în Feteşti,  prima staţie după reluarea traseului”, precizează operatorul feroviar de stat. Aceeași problemă a provocat avarii și la  locomotiva trenului IR 1771, Bucureşti Nord – Galaţi. Acesta staţionează în câmp, între gările Traian Sat și Lacu Sărat, de la ora 10:35. „În tren se află aproximativ 100 de pasageri, iar sistemul de climatizare nu este afectat, până la această oră. Va fi trimisă o locomotivă de ajutor cu care trenul îşi va continua traseul, după efectuarea manevrelor de cuplare”, au mai spus oficialii CFR Călători.

O ninsoare la mijlocul lunii ianuarie a fost o surpriză pentru autorităţi, care au fost nevoite să închidă mai multe porţiuni de drum, inclusiv Autostrada Soarelui, de la Bucureşti la Feteşti. De altfel, şi calea ferată a fost afectată de ninsoare, aşa că un tren care sosea de la Constanţa înregistra o întârziere de peste o oră.

Revenind la şosele, alături de Autostrada Soarelui au mai fost închise de ninsoare şi drumurile naţionale DN 2, DN 2C, DN 2B, DN 22 – din judeţul Buzău, DN 5B – în Giurgiu, DN 23B, DN 2M – în Vrancea şi DN 41- în judeţul Călăraşi.

Potrivit Centrului Infotrafic al Poliţiei Române, circulaţia rutieră a fost întreruptă, duminică dimineaţă, pe Autostrada Soarelui, pe sectorul cuprins între Bucureşti şi Drajna. De asemenea, din cauza vizibilităţii reduse sub 25 de metri, pe autostrada A2, între Drajna şi Feteşti (kilometri 106-143) a fost închisă circulaţia de la ora 07.45.

În judeţul Buzău, sunt închise circulaţiei DN2 Buzău – Urziceni, DN2C Costeşti – Slobozia, DN2B Buzău – Brăila (Şoseaua Spătarului), DN22 Râmnicu Sărat – limita cu jud. Brăila. În judeţul Giurgiu, este închis DN5B Giurgiu – Ghimpaţi, iar în judeţul Vrancea, traficul este oprit pe DN23B Măicăneşti – Ciorăşti şi DN2M Bogza – Dumbrăveni. În judeţul Călăraşi, traficul este închis pe DN41 Olteniţa – Daia, pe sectorul Chirnogi – Căscioarele. În judeţul Prahova, din cauza derapării unui utilaj de deszăpezire, circulaţia este îngreunată pe DN1A, în zona localităţii Cheia.

Trenuri anulate din motive de ninsoare şi viscol

Tot din motive de ninsoare şi viscol, circulaţia feroviară se desfăşoară în condiții de iarnă, a anunţat duminică dimineaţa operatorul de stat CFR Călători.

„În toate unităţile CFR Călători s-au luat măsuri suplimentare pentru asigurarea condiţiilor necesare desfăşurării în siguranţă a călătoriei cu trenul. Sunt pregătite locomotive de rezervă, sunt suplimentate echipele de intervenţie iar garniturile sunt verificate înainte de plecarea în fiecare curs”, a precizat CFR Călători.

Totuşi, pentru zonele afectate serios de ninsoare şi viscol, s-a luat decizia anulării unor garnituri, urmând ca traficul de pasageri să fie preluat de celelalte trenuri rămase în graficul de circulaţie. Iată trenurile anulate:

– IR 1581 Bucureşti Nord  (plecare ora 07:31)– Constanţa

– IR 1580 Constanța (plecare ora 08:40) – București Nord

– IR 1582  Constanța (plecare ora 13:00) – București Nord

– IR 1585  București Nord (plecare ora 14:00) – Constanța

– IR 1588  Constanța (plecare ora 18:50) – București Nord

– R 8011  București Obor – Fetești este anulat si CIRCULĂ SUPLIMENTAR un tren București Obor – Fetești, cu plecare din București Obor ora 10.00.

–  R 8012 si R 8014 Fetesti – Bucuresti Obor

–  R 8580 si R 8581 Ciulnita – Slobozia Veche si retur

–  R 8443 si  R 8592Ciulnita – Calarasi Sud si retur

–  R 8002 si R 8001 București Obor – Constanța si retur

–  R 9362  Alexandria – Roșiori Nord

–  R 8201 si  R 8202  Buzău – Constanța si retur

–  R 8653  Medgidia – Tulcea Oraș

– R 8654  Tulcea Oraș – Medgidia

– R 8121  București Nord – Slobozia Veche

– R 8124  Slobozia Veche – București

De asemenea, trenurile spre şi dinspre sudul şi estul ţării înregistrează întârzieri semnificative la sosirea/plecarea din gări.

Întârzieri la decolare pe Aeroportul Henri Coandă

Această ninsoare serioasă a afectat şi traficul aerian pe aeroportul Henri Coandă. Unele aeronave au întârzieri la decolare între 30 de minute şi o oră, din cauza operaţiunilor de degivrare, nicio cursă nefiind anulată, a anunţat Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB).

Pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa „Aurel Vlaicu”, traficul aerian se desfăşoară în condiţii de ninsoare abundentă şi viscol cu rafale de vânt de peste 70 de kilometri pe oră, care transportă zăpada pe sol, a precizat CNAB într-un comunicat de presă.

„Pe ambele aeroporturi ale Capitalei se intervine constant cu utilajele proprii pentru deszăpezirea pistelor, platformelor şi căilor de rulare, fiind asigurate condiţiile pentru desfăşurarea în deplină siguranţă a operaţiunilor aeriene”, potrivit CNAB.

Informaţii despre situaţia zborurilor afectate de ninsoare pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti pot fi găsite pe pagina de web www.bucharestairports.ro.

Bucureştiul şi 11 judeţe din sud-estul ţării sunt, până duminică seară, sub avertizare cod portocaliu de ninsori şi viscol, iar alte 12 judeţe din sud, est şi centru au fost avertizate cu cod galben. În Bucureşti şi judeţele Ilfov, Prahova, Buzău, Giurgiu, Ialomiţa, Călăraşi, Brăila, Vrancea, Galaţi, Tulcea şi Constanţa, avertizate cu cod portocaliu, vântul depăşeşte la rafală viteze de 70-80 de kilometri pe oră, zăpada este troienită şi vizibilitatea este redusă sub 50 de metri.

Sub avertizare cod galben de ninsoare şi viscol sunt judeţele Vaslui, Bacău, Covasna, Braşov, Dâmboviţa, Teleorman, Argeş, Vâlcea, Olt, Dolj, Giurgiu şi Mehedinţi.

CITEŞTE şi Ninsoare şi viscol în Europa Centrală şi de Est. CITEŞTE care este situaţia în Bulgaria, Polonia şi Cehia

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here