AUDIO Iranianul Manochehr Saadati Sohi de la Parcul Verdi, credite cu dobânzi ilegale. Decizia Tribunalului București

Manochehr Saadati Sohi

Cunoscutul om de afaceri de origine iraniană Manochehr Saadati Sohi, cu multiple investiții în domeniul imobiliar, implicat inclusiv în scandalul Parcului Verdi, a practicat dobânzi ilegale la împrumuturile pe care le-a dat în nume propriu altor afaceriști.

Articol realizat de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

Este concluzia instanței Tribunalului București, care a anulat clauzele contractului privind camăta cerute de iranian. Hotărârea judecătorească nu este definitivă.

Precizare: camătă – dobândă mai presus de taxele legale (sursa Dicționarul Șăineanu)

Tribunalul București a anulat dobânzile ilegale percepute de Manochehr Saadati Sohi

Ziarul Cetățeanul a semnalat luna trecută existența unui proces pe rolul Tribunalului București, în care un afacerist reclama dobânzile ilegale practicate de Manochehr Saadati Sohi la împrumurile acordate unor conaționali.

Sentința judecătorilor a confirmat aspectele semnalate de Cetățeanul și a anulat toate clauzele ilegale privind plata de dobânzi uriașe, daune și penalități.

Potrivit plângerii depuse la Tribunalul București omul de afaceri de origine iraniană ar fi pretins dobânzi uriașe la împrumuturile acordate, mult mai mari decât cea legală, sub formă de daune moratorii și de penalități. 

„Admite cererile având ca obiect constatarea nulităţii absolute a unor clauze din contractele încheiate între părţi, (…) constată nulitatea absoluta a clauzelor privind obligaţia reclamanţilor de plata în favoarea pârâtului a unor daune moratorii în legătura cu rambursarea împrumuturilor anterior datei de scadența convenită, (…) constată nulitatea absoluta a clauzelor privind plata unei penalităţi de 0,2% pe zi întarziere după data scadentei prevăzute în contractul de împrumut, (…) constată decăderea pârâtului din dreptul de a solicita şi obţine plata dobânzii legale la sumele, (…) constată nulitatea absolută parţială a contractului de ipotecă imobiliară în ce priveşte garantarea obligaţiei de plată a daunelor moratorii și penalităţilor prevăzute în contractul de împrumut, (…), respinge ca rămasă fără obiect cererea de rectificare a înscrierilor în Cartea Funciara a imobilului teren în suprafaţă de 7600 mp”, au arătat judecătorii în sentință.

Clauzele dubioase

Manochehr Saadati Sohi

Contractul de împrumut încheiat de Manochehr Saadati Sohi conține clauze privind dobânzi de camătă (vezi explicația de mai sus), declarate ilegale de instanțe.

În baza clauzelor declarate ilegale, cel împrumutat a fost nevoit să semneze un contract de ipotecă imobiliară care să garanteze obligația de plată a daunelor ilegale.

În consecință, judecătorii au anulat și dreptul lui Manochehr de a solicita și obține dobânzile, pentru că prevederile contractului încalcă Ordonanța 13/2021, privind dobânda legală, iar afaceristul iranian a fost reclamat că nu este profesionist în domeniul creditelor.

Manochehr Saadi Sohi: „Am vrut doar să ajut un conațional”

Contactat de ziarul Cetățeanul, omul de afaceri Manochehr Saadi Sohi a declarat că a vrut doar să ajute un conațional care avea nevoie de bani. Împrumutul ar fi fost fără dobândă, dar a perceput penalizări pentru nerespectarea termenului de rambursare a banilor.

„A fost un contract de împrumut, ajutând o persoană, un conațional, potențial om de afaceri. Avea un teren pe care puteam să dezvoltăm. Atunci, pentru a crea o relație mai apropiată m-am hotărât să-l ajut. Am mai ajutat și pe alții. A fost un contract de împrumut, nu a existat nicio dobândă. Dobândă penalizatoare nu a fost decât pentru nerespectarea termenilor contractuali”, a declarat omul de afaceri.

Ascultați aici declarația lui Manochehr Saadati Sohi pentru ziarul Cetățeanul:

Amenințările lui Manouchehr

Reprezentanții lui Manochehr Saadati Sohi au făcut presiuni uriașe asupra redacției pentru ștergerea articolului, ameninințând inclusiv cu plângeri penale. Deoarece demersul jurnalistic respecta toate normele de deontologie profesională, conținând inclusiv punctul de vedere al omului de afaceri iranian, am refuzat să ștergem definitiv articolul.

L-am suspendat doar, până la decizia instanței, pentru a nu fi acuzați, în mod nejustificat, că am încercat să influențăm în vreun fel decizia instanței.

Cine este Manochehr Saadi Sohi

Numele omului de afaceri Manochehr Saadati Sohi, de origine iraniană, apare în mai multe scandaluri privind retrocedările din Capitală. 

Saadati Sohi a fost implicat şi într-un proiect imobiliar controversat în Satul Francez, din nordul Bucureștiului. Tot iranianul este unul dintre proprietarii despăgubiţi de Primăria Capitalei pentru Parcul Verdi din Sectorul 1.

Manochehr Saadati Sohi este și principalul beneficiar al despăgubirilor plătite de Primăria Capitalei pentru lărgirea străzii Fabrica de Glucoză, cea care leagă Autostrada A3 București-Ploiești de Bulevardul Văcărescu din Capitală.

În urma acțiunilor întreprinse de Asociația Salvați Bucureștiul, controlată de Nicușor Dan, Tribunalul București ar fi suspendat șantierul pe care Manochehr Saadati Sohi l-a început în Parcul Herăstrău.

CITEȘTE ȘI BOMBĂ. Judecătorul care l-a achitat pe Radu Mazare pentru că a vândut terenuri subevaluate, beneficiar al retrocedărilor făcute de fostul primar! Se cere anchetă

A promis că pleacă din România dacă Nicușor Dan ajunge primar

Opozant pe față al noului primar al Capitalei, iranianul declarase că va pleca din România dacă Nicușor Dan va câștiga alegerile.

Eu sunt inginer și proiectul meu este unul cum nu s-a mai văzut în București. Va fi o splendoare. Totul va fi verde, interior și exterior, iar climatizarea va fi realizată prin energie geotermală. De ce să vină unul ca Nicușor Dan, după 30 de ani de muncă și să distrugă toate visele mele?”, a declarat Manochehr Saadati Sohi într-un interviu cu câteva zile înainte de alegeri.

După ce activistul a ajuns primar, iranianul a schimbat discursul, spunând că așteaptă ca Nicușor Dan să pună în practică ceea ce a promis în campania electorală:

Ce să facem? Eu sper ca tot ceea ce a promis să reușească. N-aș crede că va reuși. Dar, hai să vedem ce va face, dacă reușește sau nu”, a precizat omul de afaceri iranian pentru B1.ro.

El este și principalul beneficiar al despăgubirilor plătite de Primăria Capitalei pentru lărgirea străzii Fabrica de Glucoză, cea care leagă Autostrada A3 București-Ploiești de Bulevardul Văcărescu din Capitală, potrivit unui proiect de hotărâre din 2018.

Vom reveni cu detalii incendiare din dosarul din instanță.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here