Apropiații primarului Poteraș, tranzacții de 18 milioane de euro prin cabinetul notarului Manuela Mitrea

Pe 23 martie 2006, Manuela Mitrea, soția fostului ministru al Transporturilor Miron Mitrea, dădea o adevărată lovitură financiară. Majoritatea terenurilor retrocedate ilegal de fostul primar al Sectorului 6, Cristian Poteraș unor cunoscuți de-ai lui au fost vândute prin intermediul cabinetului notarial „Fidelis” din care face parte și deputata PSD. Într-o singură zi, soția lui Miron Mitrea a încheiat contracte de vânzare cumpărare a unor terenuri în valoare de 18 milioane de euro.

Cristian PoterașPotrivit motivării deciziei de condamnare a fostului edil la opt ani de închisoare, Manuela Mitrea și asociații ei au încheiat mai multe contracte de vânzare-cumpărare care au ca obiect tranzacții cu terenuri.
Astfel, „mandatara Daniela Baciu a transmis dreptul de proprietate asupra celor două loturi de teren obținute către Pandor Valeriu, prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat de notarul public M.M. (Biroul notarial „Fidelis”), pentru un preţ de 900.496 euro (400 euro/mp”, se arată în motivarea judecătorilor.
Un alt teren vândut prin intermediul notarului Mitrea a fost cel vândut către Fabian Schwartzenberg, fratele afaceristului fugit din România, Elan Schwartzenberg. Contractul în valoare de 1.096.304 de euro a fost perfectat tot la biroul notarial al Manuelei Mitrea.

Vânzări succesive

În aceeași zi, un alt teren de 22.280 mp, era vândut de mandatarul Sorin Astratini tot către Fabian Schwartzenberg, „prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat de notarul public Mitrea Manuela (Biroul Notarial „Fidelis”), pentru un preţ de 8.912.068 euro (400 euro/mp).
Cu aceeași ocazie, alte trei terenuri, în valoare totală de 7 milioane de euro au fost tranzacționate prin intermediul biroului notarial deținut de Manuela Mitrea.

Legătură transpartinică

În acest moment nu este deloc clar de ce un primar liberal a ales să plătească taxe deloc mici către cabinetul notarial al deputat social democrat. La asemenea afacere, taxele notariale au fost uriașe chiar și la nivelul anului 2006.
Potriviti declarației de avere a Manuelei Mitrea pe 2007, în anul anterior fiscal ea a câștigat de pe urma activității notariale 307.851 de lei. De altfel, pentru familia Mitrea, anul 2006 a fost unul de maximă prosperitate. Potrivit aceluiași document, în perioada respectivă soții Mitrea și-au cumpărat o casă de vacanța în Austria cu 450.000 de euro, iar conturile bancare deschise în 2006 și începutul anului 2007 însumau 16.000 dolari, 38.000 de euro și 20.000 de lei.
Tot în 2007, familia a luat un credit de la bancă în valoare de 592.000 de euro.

Contracte anulate

Revenind la motivarea judecătorilor în cazul Cristian Poteraș, instanța a decis ca, „în vederea restabilirii situației anterioare, Curtea va dispune, în primul rând, desființarea titlurilor de proprietate emise abuziv”.
Asta înseamnă că toate contractele de vânzare cumpărare de terenuri vizate de soția fostului ministru al Transporturilor vor fi anulate. „De asemenea, reținându-le caracterul fictiv, va anula, pentru cauză ilicită, înțelegerea frauduloasă a părților fiind una evidentă, actele de înstrăinare subsecvente”, se mai arată în motivarea judecătorilor.
În mai 2015, fostul edil al sectorului 6 Cristian Poteraş a fost condamnat la opt ani de închisoare, în dosarul de abuz în serviciu privind eliberarea unor titluri de proprietate pentru terenuri intravilane, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Bucureşti, după ce Judecătoria Sectorului 6 l-a achitat.

Complicii, condamnaţi

În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi şi şase funcţionari publici. Astfel, Gheorghe Florică, Petre Boncea şi Dumitru Vultur au primit câte cinci ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, în formă calificată şi continuată, Daniel Moise a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, iar Cristina Popescu şi Dorina Piftor au primit câtre trei ani, pedeapsă ce a fost suspendată pe durata unui termen de încercare de şapte ani.

Curtea de Apel Bucureşti a decis şi desfiinţarea unor titluri de proprietate pentru terenuri intravilane, emise de fostul edil. Aceeaşi instanţă a dispus şi confiscarea mai multor sume de bani. Este vorba despre 20 de milioane de euro de la Marian Jean Căpăţînă, ceea ce reprezintă preţul obţinut din vânzarea a două terenuri din Sectorul 6 al Capitalei, de 16.831, respectiv 3.053 metri pătraţi.

Confiscări dispuse

De la Ion Nicolae Berendea, instanţa a dispus confiscarea sumei de 810.000 de euro, ceea ce reprezintă preţul obţinut din vânzarea unui teren de peste o mie de metri pătraţi, amplasat în acelaşi sector. „În baza art. 404 alin. 4 lit.c raportat la art.249 C. proc. pen. dispune luarea măsurii asigurătorii a sechestrului, în vederea confiscării speciale, asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile aparţinând intimaţilor: – Căpăţînă Marian Jean (Capatina Marco Jean), până la concurenţa sumei de 19.900.000 Euro; – Berendea Nicolae Ion, până la concurenţa sumei de 810.000 Euro”, conform deciziei judecătorilor.

Şase titluri de proprietate ilegale

În martie 2011, Cristian Poteraş, pe atunci primar al sectorului 6 şi preşedinte al Subcomisiei locale de fond funciar de pe lângă Consiliul Local al Sectorului 6 Bucureşti, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pentru abuz în serviciu. Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2006, Cristian Poteraş, Gheorghe Floricică, Dumitru Vultur, Moise Daniel, Boncea Petre, Cristina Popescu şi Dorina Piftor, în calitate de funcţionari publici în cadrul Primăriei Sectorului 6 Bucureşti şi de membri în cadrul Subcomisiei locale de aplicare a Legii fondului funciar Sector 6, nu şi-au respectat atribuţiile de serviciu referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate, ceea ce a condus la eliberarea, cu încălcarea dispoziţiilor legale, a şase titluri de proprietate pentru suprafaţa totală de 119.647,64 mp teren intravilan situat în municipiul Bucureşti, cu o valoare de piaţă, la nivelul anului 2006, de 58.230.034 euro (205.306.570 lei).

În mod identic, a arătat DNA, în toate cele şase situaţii, prin modalitatea în care au instrumentat cererile, au formulat propunerile de validare, au procedat la punerea în posesie şi au eliberat titlurile de proprietate, inculpaţii au încălcat dispoziţii legale imperative şi metodologia de soluţionare a cererilor de reconstituire a dreptului de proprietate în baza Legii nr. 18/1991, astfel că au fost retrocedate terenuri cu o situaţie juridică incertă sau chiar prin încălcarea dreptului de proprietate al altor persoane.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.