Apropiații lui Iacubov au garantat pentru familia Măgureanu credite de jumătate de milion de euro

Virgil Măgureanu

Societatea Afinul srl din Satu Mare, compania lui Măgureanu, specializată în producție de afine, a obținut două credite bancare, în valoare totală de 2,1 milioane de lei, cu ajutorul familiei Chealfă din Dărmănești, foștii asociați ai lui Corneliu Iacubov, condamnat pentru devalizarea RAFO Onești.

Firma familiei Chealfă a garantat cu o vilă din Eforie Sud creditul familieii fostului șef al SRI.

Creditul firmei lui Măgureanu, garantat cu o vilă la mare

Trotușul SA – companie înființată în Onești, dar înregistrată ultima dată în București – a ajuns să garanteze în anul 2014 două credite de 2,1 milioane de lei pentru societatea Afinul din Satu Mare. Această din urmă companie este deținută de Virgil Măgureanu și fiul său, Marian Măgureanu. Virgil Măgureanu a fost director al Serviciului Român de Informații (SRI), în perioada 1991-1997.

Astfel, conform unei decizii a acționarilor Trotușul SA din septembrie 2013, în anul următor firma de afine a lui Virgil Măgureanu primea garanții imobiliare pentru două credite.

Este vorba de un împrumut pe 12 luni în valoare de 400.000 de lei pentru desfășurarea activității curente și un alt credit de investiții de 1,7 milioane de lei pe o perioadă de cinci ani. În total, transformată în euro, suma garantată de o companie fondată în Onești și deținută de acționari originari din Dărmănești, tot județul Bacău, pentru firma din Satu Mare a lui Măgureanu se ridica la aproape jumătate de milion de euro.

Firma Trotusul SA garanteaza pentru societatea lui Virgil Măgureanu credite bancare de 2,1 milioane de euro
Firma Trotusul SA garanteaza pentru societatea lui Virgil Măgureanu credite bancare de 2,1 milioane de euro

Partenerul de la Rafo Viena al lui Iacubov

Trotușul SA este o companie inițial înregistrată în Onești, județul Bacău, care are ca obiect de activitate domeniul turistic, spații de cazare. În acest sens, firma a deținut Hotelul Trotușul și Vila Diana din Eforie Sud, județul Constanța. Acționarii firmei sunt Gheorghe Nat Chealfă (94%) și fiul acestuia, Ionuț Chealfă.

Gheoghe Chealfa
Gheoghe Chealfa

Familia Chealfă a făcut parte dintre apropiații și partenerii de afaceri ai celebrului Corneliu Iacubov, afaceristul preferat al lui Viorel Hrebenciuc. Iacubov este cel  care a devalizat Rafinăria Rafo, fiind condamnat în 2012 de Înalta Curte de Casație și Justiție la șapte ani de închisoare în dosarul falimentării companiei petroliere, prejudiciul fiind de 700 de milioane de lei.

Mai mult, Gheorghe Chealfă e fost asociat cu celebrul Corneliu Iacubov în subsidiara de la Viena a RAFO Oneşti, cei doi fiind vechi pireteni şi parteneri de afaceri.

Cel care i-a garantat creditul lui Virgil Măgureanu, cu Vila Diana din Eforie Sud, a mai fost prin firme socotite căpușă prin care s-a devalizat rafinăria. Este vorba de Rafo AMC Electroserv, Rafo Eco. De asemenea, Chealfă a fost un cunoscut și al lui Marian Iancu. fostul patron de la Poli Timișoara și implicat și el în afacerile de la Rafo.

vila_diana_eforie_sud

Măgureanu, disperat să obțină un credit bancar

ghiulbeghian-si-alina-petre
Alina Petre și Florin Mihai Ghiulbenghian

Din denunțurile realizate la DNA de fosta nora a lui Virgil Măgureanu, Alina Petre, ale lui Florin Mihai Ghiulbenghian, preşedinte al Fundaţiei Europene pentru Buna Guvernare şi Prevenirea Coruptiei –EurHONEST, reiese că fostul șef al SRI a încercat încă din 2013 să obțină un credit pentru a-și salva firma, Afinul srl. Această societate deține o fabrică de afine, ridicată în satul Giurtelecul Hododului (la graniţa dintre judeţele Satu Mare şi Sălaj) cu ajutorul unor fonduri europene.

În denunțul său, Ghiulbenghian, un fost angajat al lui Virgil Măgureanu, susține că: „în a doua jumătate a anului 2014, aflându-se într-o gravă criză financiară, Măgureanu Virgil i-a contactat pe Rizel Iancu, proprietar real al S Avdo Zedek Internaţional SRL, şi pe Tiberiu Barbu, consultant financiar, solicitându-le să găsească orice soluţie de finanţare a Afinul. Astfel, Măgureanu Virgil i-a solicitat lui Rizel Iancu să îi obţină instrumente bancare ce puteau fi folosite la obţinerea de către SC Afinul SRL a unor noi credite, ştiind că respectivele instrumente bancare sunt false. În acest sens, Măgureanu Virgil împreună cu Rizel Iancu au încercat să cumpere CET Oradea, societate aflată în lichidare cu lichidator desemnat Muşat şi Asociaţii, emiţând către BCR o scrisoare de garanţie bancară în valoare de 1 milion de euro din partea unei entităţi nebancare”.

„S-a apelat la falsuri”

Ghiulbenghian mai susține că, odată cu apariţia problemelor legate de confirmarea scrisorii de garanţie bancară, Măgureanu chiar i-ar fi solicitat să ia legătura cu avocatul lichidatorului „şi să încerc rezolvarea situaţiei”.

„Când am avut certitudinea faptului că Rizel Iancu a încercat să folosească instrumente bancare falsificate, l-am informat pe Măgureanu Virgil privind falsurile şi i-am solicitat să oprească orice colaborare cu Rizel Iancu”, se arată în denunţul lăsat la DNA de fostul partener al familiei Măgureanu.

În anul următor împrumutului, altfel spus în 2015, firma familiei Chealfă, Trotușul SA își cere insolvența, iar în procedura de administrare specială nu se precizează nimic despre garantarea împrumutului societății familiei Măgureanu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.