Apartamentele secrete ale familiei generalului Gabriel Oprea din ansamblul „Panduri”

Gabriel Oprea

Gabriel Oprea și fratele său, Daniel Oprea, folosit de fostul vicepremier ca un paravan în afacerile sale din primul deceniu de după Revoluție, conform unei plângeri penale făcute la Direcția Națională Anticorupție (DNA) de Julien Rosengren, apar că ar controla mai multe apartamente dintr-un ansamblu de locuințe din București. Ansamblul de blocuri a fost preluat gratuit, în 1992 de la stat , pentru lucrările de construcţii s-a folosit Armata, iar materialele au fost cumpărate din bani ai unor cetăţeni cu dublă naţionalitate, care aveau valută.

În declarația sa de avere, Gabriel Oprea recunoaște doar două locuințe din acest imobil.

Gabriel Oprea, inainte de a intra in politica, obisnuia să apeleze la familie in afacerile pe care le desfășura
Gabriel Oprea, inainte de a intra in politica, obisnuia să apeleze la familie in afacerile pe care le desfășura

Din declarația de avere a fostului vicepremier Gabriel Oprea, reiese că acesta deține două apartamente în blocul T1B de pe strada Calea 13 Septembrie. În realitate, în acest bloc și în cel alăturat T1C, membrii familiei liderului UNPR au apărut în ultimii ani ca proprietarii și a altor două locuințe. Mai mult, un alt fost apartament al liderului UNPR era trecut, între 2008-2012, ca și cabinet parlamentar pentru Anghel Iordănescu, prietenul bun al lui Oprea. Conform informațiilor primite de la Senat, actualul selecționer nu a plătit chirie pentru acel spațiu.

Gabriel Oprea a refuzat să ne prezinte punctul său de vedere legat de apartamentele sale și ale familiei din acest ansamblu de locuințe.

Apartamentele familiei Oprea

Blocul T1B, Calea 13 Septembrie 139

Apartamentul 4 și Apartamentul 7

Conform propriei declarații de avere, Gabriel Oprea deține oficial în acest bloc două apartamente, este vorba de cele de la numărul 4 și 7. Apartamentul 4 este închiriat, alături de un spațiu comercial de la parter, de mai bine de un deceniu, politicianul încasând în jur de 10-15.000 de euro anual.

Declarația de avere a lui Gabriel Oprea din 2009
Declarația de avere a lui Gabriel Oprea din 2009

Cu toate acestea, apartamentul a fost trecut de fostul vicepremier ca fiind adresa cabinetului său parlamentar până în 2012. Conform informațiilor oferite de la Camera Deputaților, în perioada 2008-2012, lui Gabriel Oprea nu i s-au achitat bani pentru chiria cabinetului său parlamentar.

sediu cabinet gabriel oprea 2008-2012Apartamentul 5

Fostul vicepremier a mai deținut oficial și locuința de la numărul 5 până la începutul decadei anilor 2000. Aceasta era trecută, între 2008 și 2012, și ca adresa cabinetului senatorial al lui Anghel Iordănescu, actualul selecționer al naționalei de fotbal și un prieten al generalului.

iordanescu, ap 5
Conform datelor oferite de Senatul României, Anghel Iordănescu nu ar fi plătit chirie pentru acest cabinet senatorial. Acum, la această adresă locuiește altă familie.

Actualul selecționer al naționalei de fotbal nu a dorit să răspundă la întrebările trimise de cetățeanul.net privind acest apartament în care a avut cabinetul de senator. Iordănescu nu a dorit să ne precizeze, dacă locuința era înregistrată pe numele său sau a altei persoane sau dacă apartamentul are vreo legătură cu familia lui Gabriel Oprea.

Apartamentul 29

Familia lui Gabriel Oprea a mai deținut un apartament în acest bloc, este vorba de cel de la numărul 29. Aici au avut, de-a lungul timpului, domicliu atât Daniel Oprea, Constantina Oprea (mama vicepremierului) cât și  Florentina Trîncă, o apropiată a lui Gabriel Oprea.

Spre exemplu, deși Daniel Oprea era trecut și cu domiciliu pe strada Mihail Sebastian, Odexim Tradeel apare, în 2002, în acționariatul firmei Odexim Trade ca locuind în acest apartament, de la numărul 29. Același lucru apare înscris la Registrul Comerțului și în cazul srl-ului Anadent ’94 Import-Export,

anadent 2002, cu Daniel Oprea si Constantina OpreaMai mult, firma Anadent este trecută cu sediul social în apartamentul nr.7 al lui Gabriel Oprea, iar acționarii srl-ului sunt mama și fratele generalului cu patru stele.

În același apartament, apare și o firmă a apropiatei lui Gabriel Oprea, Florica-Florentina Trinca. În anul 2006, firma de Flory International Cosmetics, înființată de Trincă și mama lui Gabriel Oprea, își mută sediul în acest apartament. Ba chiar, Florica-Florentina Trinca își trece domiciliu ca fiind acest apartament 29.

Flory International Cosmetics 2006

Blocul T1C, Calea 13 Septembrie nr.137

Apartamentul 17

La această adresă, Veronica Oprea, cumnata lui Gabriel Oprea, a doua soție a lui Daniel Oprea, a înregistrat o firmă chiar anul trecut. Este vorba de Ioana&Cris Agro.

Ioana Cris 2015 cu Oprea Veronica CROP

Istoria afacerii

Pentru a explica modul cum vicepremierul și familia sa au intrat în proprietatea locuințele trebuie să ne întoarcem în timp cu 24 de ani.

Anul 1992 a reprezentat punctul de pornire al ascensiunii lui Gabriel Oprea, actualul general cu patru stele al Armatei Române. Temelia carierei liderului UNPR a fost una de natură financiară, familia fostului vicepremier intrând în posesia mai multor apartamente într-un bloc din Capitală cu două scări.

În acel an, două asociații private de locatari (Flora și Gage) din care făcea parte Gabriel Oprea, dar și fratele său Daniel Oprea – au preluat gratuit construcția blocului din Capitală, în ansamblu de locuințe denumit atunci “Panduri”. Acum, cele două scări sunt înregistrate ca două blocuri distincte cu două adrese distincte: T1B (Calea 13 Septembrie nr.139), T1C (Calea 13 Septembrie, nr. 137) sunt la intersecția străzilor Calea 13 Septembrie cu Bulevardul Panduri.

Blocurile construite de asociații din care a făcut parte și Gabriel Oprea
Blocurile construite de asociații din care a făcut parte și Gabriel Oprea

Fostul vicepremier Gabriel Oprea, actualul lider al UNPR, era la începutul anilor ’90 un ofițer de justiție militară, așa cum erau funcțiile din Armata Română în aceea perioadă.
Imobilul cu apartamente era contruit de statul român până la 39%. Asociația Flora își asumă să termine blocurile într-un an și să ofere Imobiliaria SA (RA-APPS-ul de astăzi) un număr de apartamente.

Contract Flora Imobiliaria

Astfel, spre exemplu, pentru blocul T1C se încheie un contract între asociația Flora și Imobiliaria în data de 15 mai 1992.  Termenul de finalizare al imobilului a fost mai 1993. Reprezentanții asociației Flora era condusă de Aurelian Bologa, un apropiat al lui Gabriel Oprea, colonelul Niculae Miulescu și Lucian Mitrache.

Asociatia floraMilitarii au construit blocurile

Imobilele au fost construite de Armata Română, Unitatea Militară de Construcții din București, așa cum ne-a confirmat chiar Nicolae  Miulescu. „Nu au construit soldații aceste blocuri, ci Unitatea Militară 02383 specializată în construcții civile. Această unitate a realizat multe lucrări în București înainte și după Revoluție. Asociația a terminat blocuri pe care statul nu le putea continua. Nu știu care a fost implicarea lui Gabriel Oprea, eu nu-l cunosc foarte bine și a trecut multă vreme de atunci”, ne-a declarat Miulescu. El ne-a mai precizat că și-a vândut apartamentul pe care îl avea în blocul respectiv.
În schimb, Lucian Mitrache ne-a declarat că are foarte multă treabă, după ce ne-a chestionat zece minute cum am reușit să ajungem la el, și că nu ne poate spune cum s-au construit blocurile de pe Calea 13 Septembrie unde este implicată și Gabriel Oprea sau familia acestuia.

Proba surpriză, cartea de telefon

Mecanismul prin care asociaţia din care făcea parte Gabriel Oprea s-a rezumat la următoarea schemă: s-au preluat blocuri începute de stat, pentru lucrări de construcţie s-a folosit Armata, iar materialele au fost cumpărate din bani ai unor cetăţeni cu dublă naţionalitate, care aveau valută. Aceştia erau fie asociaţi ai lui Gabriel Oprea, fie cunoscuţi. Rezumand, Oprea nu a făcut investiții pentru a lua apartamentele, s-a folosit de un bloc început, de unitatea de construcții a Armatei și de valuta unor străini.

Din această afacere, Gabriel Oprea s-a ales cu mai mult decât cele două apartamente recunoscute oficial de Oprea, iar acest lucru este demonstrat de o probă banală. O carte de telefoane din urmă cu peste zece ani. La adresa Calea 13 Septembrie 133, fosta adresă a anasamblului de blocuri, Gabriel Oprea apare cu cinci locuinţe şi cu cinci numere de telefon distincte pentru fiecare dintre ele.

ap

Cetățeanul TV

3 COMENTARII

  1. Asta i scara pe care ,treapta cu treapta ,in vazul si cu stirea multora s a urcat nu doar D l Oprea,ci o multime de alti asazisi lideri.tovalul gros,’interesul national” i a impus si sustinut.Pledez ca ,cei care s au folosit in acest fel de unuforma militara,incalcand prevederile Statutului Cadrelor Militare sa fie degradat,sa nu aibe drept de pensie militara;Alt „Dinu Paturica”cu obiceiuri vechi dar aceeasi tint de a se inbogati,rapid,calcand,incalcand orice lege!Interesul national impune trimiterea grabnica la „medic”si spalatorie a tuturor acelora care au mers pe aceasta cale..Asta daca Societatea doreste sa faca dreptate si curatenie!Hoti nu vor condamna nicicand alti hoti!!Care a fost contributia lor la democratizarea,deratizarea societatii? si au ascuns ,mai in adanc,adevaratul caracter,adevaratul scop!Putea sa condamne,plagiatorii,jefuitorii?Sa fim seriosi!Tot ce si au dobandit -pana la ultimul banut in mod ,frudulos,folosindu se de uniforma,demnitati, sa le restituie Statului.O amenda de 20% din valoarea insusita!!Banuesc ca ,relatiile ,spaga ii va salva de adevarata si justa pedeapsa.Dar sa nu uitati ROATA roata se invarteste,azi sus,miine jos ,te va strivi!altfel,oprea si al lui exemplu va umple tara de „urmasi”Pentru ce a mai fost omorat”sobolanul’Ceausescu,daca afost inlocuit,cu alti mii de ‘sobolani’ ca Oprea!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here