Apa și canalizarea au ajuns produse de lux pentru români. Prețurile din toată țara valabile de la 1 martie (DOCUMENT)

Apa și canalizarea au ajuns produse de lux pentru românii din multe județe, de parcă nu erau deja copleșiți de celelalte prețuri, care au explodat odată cu inflația.

Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC)  a scumpit, de la 1 martie 2023, în toate Unitățile Administrativ-Teritoriale de pe raza județului Brăila, apa potabilă și canalizarea-epurarea.

Citește și VALEA JIULUI: Se scumpește apa și canalizarea

Apa potabilă a ajuns să coste la Brăila 9,67 lei/mc (cu TVA de 9%), iar canalizarea-epurarea: 5,28 lei/mc (cu TVA). Cu aceste noi prețuri și tarife sunt emise facturile în luna aprilie 2023 pentru serviciile prestate utilizatorilor din  județ.

Măriri impuse de la Bruxelles

La 1 martie 2022, prețul unui mc de apă potabilă majorat ajunsese la 6,50 lei, iar tariful la canalizare 3,68 lei/mc. „Decizia de majorare a tarifelor nu este o decizie a Companiei de Utilități Publice (CUP) „Dunărea” SA Brăila, ci este o condiție impusă prin acordul pentru finanțarea proiectului major în cadrul POIM”, au precizat reprezentanții companiei de apă-canal. Proiectul în cauză se ridică la 1,38 miliarde de lei, fiind derulat cu fonduri europene.

Compania de Apă (CAO) Olt  aproape că a dublat, de la 1 ianuarie, prețul apei în trei ani. În martie 2020 se stabilea un preț total de 7,71 lei.m.c., în prezent prețul final ajungând la 14,99 lei/m.c.

Directorul general al CAO Olt, Cătălin Ușurelu, spunea că prețul urmează strategia convenită cu Uniunea Europeană la semnarea contractelor de investiții, societatea angajându-se să urmeze un grafic de majorare.

Ilfovenii, în urma facturilor majorate de la 1 martie, plătesc 7,41 lei metrul cub pentru apă de la robinet și 7,89 lei per metru cub pentru ca aceasta să fie deversată în canalizare.

Conform unui comunicat al operatorului ApaVital dat publicității în decembrie,  de la 1 ianuarie 2023 noul preț la apă și canalizare în județul Iași era de 15, 53 lei, inclus TVA,  din care 8,15  lei la apă și 7,38 lei pentru canalizare.

Creșterea este de circa 39% față de anul 2022, aproape dublu în comparație cu cifrele prevăzute în planul tarifar aprobat de primăriile din județ, în iunie 2020. Asta deoarece a fost adăugată și rată inflației, au explicat reprezentanți ai ApaVital.

Conform planului tarifar,  pentru 2023 era prevăzută o majorare cu 12% a prețului la apă și 34, 2% la canalizare.  În document mai sunt prevăzute încă  5 tranșe de majorare: cu 1,3% în anul 2024, 1,2% în 2025,  1,1% – 2030, 1,2% – 2040 și 1,26% în anul 2048. Planul a fost asumat de administrațiile locale pentru că proiectul de reabiltiare și extindere a rețelelor de apă și canalizare să fie aprobat și finanțat din fonduri europene. Din aceiași bani vor fi finanțate și lucrările de întreținere și reparații a rețelelor.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.