Andrei Chiliman, reținut de DNA. Cum se împărțeau șpăgile de zeci de milioane la Sectorul 1!

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost reţinut de procurorii DNA, după cinci ore de audieri, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. În același dosar este cercetat şi Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta.

reabilitarea termică
Sectorul condus de Andrei Chiliman a contractat credite de sute de milioane de euro, fără avizul CGMB, doar pe baza unei hotărâri dubioase a Consiliului General

Procurorii spun că Andrei Chiliman ar fi perceput comisioane de 10% pentru contractele făcute de Primăria sectorului 1 în perioada 2006-2015. Denunțătorul din acest dosar ar fi omul de afaceri Gheorghe Boeru, audiat şi reţinut săptămâna trecută de DNA, alături de fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Adrian Semcu. Firma lui Boeru, Romair Consulting, ar fi avut contracte şi cu Primăria Sectorului 1 pentru consultanţă în activităţi precum lucrări de asfaltare şi anvelopări de blocuri. Angajaţi ai Primăriei, în frunte cu primarul, ar fi cerut și perceput 10% din valoarea acestor contracte.
Procurorii citați de B1 TV spun că o parte din banii luați de Chiliman, mai exact 10%, ar fi ajuns și la PNL, în vreme ce asociaților lui, Vlad Moisescu și Ioana Costescu, le reveneau câte 15% asociaților lui. Chiliman își păstra 30% din suma primită drept șpagă. În comunicatul DNA se precizează că „grupul infracțional a obținut de la reprezentanții a două societăți comerciale, beneficiare a unor contracte de lucrări publice (lucrări de reabilitare termică a blocurilor de locuințe din sectorul 1 al municipiului București, inclusiv servicii de supraveghere a lucrărilor prin diriginți de șantier), sumele de 300.000 lei, respectiv 38.481.488 lei”.

Ridicat de DNA chiar de la Aeroportul Otopeni

Vlad Moisescu
Vlad Moisescu

În acelaşi dosar, Iulian Herţanu a fost arestat preventiv în data de 18 februarie si eliberat martea aceasta sub control judiciar. Tot sub control judiciar sunt cercetaţi deputatul Sebastian Ghiță, deputatul PSD Vlad Cosma şi tatăl acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, directorul de producţie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum şi omul de afaceri Liviu Munteanu. De altfel, Sebastian Ghiţă a făcut o nouă contestaţie la Înalta Curte pentru ridicarea controlului judiciar. Întrebat, la ieşirea din aeroport, despre acuzaţiile care îi sunt aduse de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Chiliman a răspuns: „Nu am făcut niciodată aşa ceva„. Întrebat dacă se aşteaptă să fie reţinut, Chiliman a răspuns: Orice e posibil. Andrei Chiliman a fost urcat apoi într-o dubă a Poliţiei, cu care a fost dus la DNA Ploieşti, pentru a fi audiat în dosarul în care este suspectat de trafic de influenţă şi de alte fapte de corupţie, în aceeaşi cauză fiind cercetat şi Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta.

Premiat la Bruxelles

Primarul Sectorului 1 a venit, joi, de la Bruxelles, unde a participat la ceremonia de decernare a premiului „Roger Léron 2015”, acordat pentru contribuţia adusă la dezvoltarea surselor de energie durabilă în UE, edilul fiind unul dintre cei nominalizaţi, alături de reprezentanţii Austriei, Suediei şi Irlandei. Premiul, decernat de către Federaţia Europeană a Agenţiilor şi Regiunilor pentru Energie şi Mediu (FEDARENE), la care s-au înscris 12 state UE, a fost câştigat de reprezentantul Austriei.

În curs de actalizare

 

 

 

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here