Anchetat de parchetul militar, avansat de Klaus Iohannis. Colonelul Cristian Mărculescu primește steaua de general

Colonelul Mihai-Cristian Mărculescu DGPI
Colonelul Mihai-Cristian Mărculescu de la DGPI a fost schimbat din funcție

În plină anchetă a Parchetului Militar în care directorul Direcției Generale de Informații și Protecție Internă (DGPI), din cadrul Ministerului de Interne, colonelul Cristian Mărculescu, este suspectat de epurare a polițiștilor incomozi, la comandă politică, șeful fostei „Doi ș’un sfert” primește steaua de general.

Președintele Klaus Iohannis pare să se fi resemnat și semnează pe bandă rulantă propunerile de avansare la gradul de general a unor personaje controversate. Asta după ce, în urmă cu doar două luni, refuzase acordarea stelei de general colonelului Cătălin Paraschiv, şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei, cel care a coordonat trupele speciale ale Jandarmeriei în intervenţia împotriva protestatarilor la mitingul din 10 august.

La propunerea ministrului de Interne, Carmen Dan, șeful statului a semnat, la 1 decembrie 2018, decretul de avansare la gradul de general de brigadă cu o stea colonelului Mihai-Cristian Mărculescu.

Printre isprăvile șefului DGPI se numără trecerea pe linie moartă a unor înalți ofițeri din Ministerul de Interne, care ar fi deranjat șefii ministerului.

O altă avansare controversată este cea a secretarul de stat, Marin Gheorghe Nucu, din MAI, cel care s-a aflat la comanda Ministerului de Interne în timpul protestelor din 10 august.

Colonelul Cristian Mărculescu, în centrul scandalului autorizațiilor ORNISS

„Cetățeanul” a dezvăluit că șeful DGPI, Mihai Cristian Mărculescu, este suspectat că i-ar fi ajutat pe șefii MAI să se debaraseze „legal“ de ofițerii incomozi. În acest caz, procurorii Parchetului Militar au deschis o anchetă.

Concret, șeful Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI), din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), este suspectat că ar fi solicitat abuziv Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS) retragerea accesului la informații clasificate pentru mai mulți ofițeri de rang înalt, care i-ar fi deranjat pe mai marii de la Interne, după cum a relatat presa. Această procedură administrativă a fost urmată apoi de suspendarea automată din funcție a celor vizați.

Retragerea accesului la informații clasificate se face la propunerea serviciului secret la MAI, iar ORNISS execută fără a verifica. În avizele negative ale DGPI nu sunt indicate motivele, nici articole din lege care stau la baza retragerii certificatului. Asta pentru că informările fostei Doi ș’un sfert“ au caracter de „secret de serviciu“ și nu pot fi aduse la cunoștința persoanei vizate.

Scandalul a izbucnit după ce fostul șef al Direcției de Control intern (DCI), Cătălin Marius Moșneagu, îndepărtat din funcție în același mod, a sesizat Parchetul Militar.

 

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here