Amicul milionar al lui Oprescu, Ghiță și angajatorul familiei Ponta au pierdut primele milioane din „Marea Cadastrare” de 1,3 miliarde de euro

Oamenii care au pierdut primele milioane din Marea Cadastrare

Firme controlate, înființate sau deținute de fostul consilier general al Capitalei, Valeriu Manolche, deputatul Sebastian Ghiță și senatorul Ionuț Săvoiu nu au reușit să obțină contracte în programul denumit Marea Cadastrare a României, ofertele lor fiind respinse. Propunerile acestor societăți au fost descalificate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate lmobiliară. Înfrângerea este de moment, asta pentru că pe piață sunt puține companii de specialitate care să le poată lua locul.

Doar șase din primele zece contracte scoase la licitație încă de anul trecut de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate lmobiliară (ANCPI) în cadrul programului de cadastrare a întregii Românii au fost atribuite. Pentru restul, se va relua licitația în acest an, au anunțat reprezentanți ai instituției, Programul de cadastrare a României trebuie finalizat în 2023 și va costa 1,3 miliarde de euro, fiind una dintre cele mai importante investiții.

“În decursul anilor 2015-2016, ANCPI a derulat procedura de licitație deschisă pentru atribuirea Acordurilor-cadru pentru Servicii de înregistrare sistematică a imobilelor în Sistemul Integrat de Cadastru și Carte Funcieră în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funcieră (PNCCF), ce a avut ca obiect 147 de unități administrativ-teritoriale (UAT) din zone rurale (împărțite pe 10 loturi)”, ne-au precizat reprezentanții agenției într-un răspuns oficial primit de la instituție.

Pentru 6 loturi, cuprinzând un numar de 87 UAT – uri „au fost încheiate șase Acorduri Cadru la sfârșitul anului 2015 și începutul anului 2016, pe o durată de 48 luni. Ofertele depuse pentru Lot 4, Lot 6, Lot 8 si Lot 10 au fost respinse”, ni s-a mai transmis de la ANCPI.

Printre firmele ale căror oferte au fost respinse se regăsesc Theotop, Geo Professional Services, Cornel&Cornel Topoexim și Ramboll South East Europe. Aceste companii au fost lideri în asociații cu mai multe societăți sau subcontractanți și au legături cu personaje cunoscute din administrația publică și din politică.

cadastrare gifSpecialiști din domeniu ne-au explicat că foarte probabil aceste firme se vor prezenta și la reluarea licitațiilor pentru că în domeniul cadastrării sunt puține firme care au acces la contracte publice.

Firma consilierului lui Sorin Oprescu

Pentru contractul 4 Cadastru și Carte funciara a imobilelor situate în 17 localități din județele Prahova (Cornu, Floreşti, Fulga, Gorgota şi Olari), Giurgiu (Vedea şi Malu), Călărași (Crivăţ, Vasilaţi, Plătăreşti şi Luica), Ialomița (Scânteia şi Valea Ciorii) și Constanța (Ghindăreşti, Topalu, Horia şi Garliciu) valoarea lucrărilor de specialitate, fără TVA, era de cel mult 13,396,800 de lei.

valeriu_manolache1
Valeriu Manolache

În acest caz avem de-a face cu o singură ofertă, cea a asocierii Theotop – Protelco plus cinci firme subcontractante. Această propunere a fost considerată improprie de ANCPI pentru că nu a oferuit garanții că vor finaliza lucrările la standardele cerute.

Theotop srl este deținută de preşedintele Asociaţiei Patronale de Cadastru, Geodezie şi Cartografie, Valeriu Manolache, fost membru în CA al ANCPI. Acesta deţine 75% din acţiunile Theotop srl Bucureşti, societate care prestează ce altceva decăt planuri topografice, cartografie digitală, hărţi tematice sau cadastru imobiliar.

Valeriu Manolache este și un fost consilier general al Capitalei în perioada 2012-2016. Acesta este de fapt și un apropiat al fostului primar al Bucureștiuui, Sorin Oprescu. Unul dintre contractele importante ale lui Manolache a fost de fapt și cadastrarea spațiului verde din Capitală.

Subcontractanți

O altă societate la care Manolache este vicepreşedinte şi administrator este Infoplan International SRL, profilată tot pe activităţi cadastrale.

Protelco este considerată o firmă aproiată de fostul preşedinte al Conisliului Judeţean Prahova (2004-2008) şi fostului deputat PDL (2008-2012) Florian Anghel. De altfel, acesta a şi fost asociat până în urmă cu 14 ani din acest srl. Acum, acţionari apar: Dumitru Ovidiu Negreanu – 55 %, Sorin Ioncu – 31 %, Ovidiu Popescu – 4,5 %, Jean Radu – 1,6 % si Cristian – Alexandru Manea – 7,5 %.

Unul dintre subcontractanți, Topcad, îl are ca administrator şi co-acţionar pe Adrian Oniţiu. Acesta apare ca martor în dosarul privatizării frauduloase a Institului de Cercetări Alimentare care i-a adus lui Dan Voiculescu o condamnare de zece ani. Oniţiu a declarat că evaluarea terenurilor institului nu a fost făcută în baza legii şi că a fost contactat pentru un contract de Gheorghe Mencinicopschi.

Pe urmele lui Ghiță

Pentru al șaselea contract – 12,5 milioane lei + TVA, s-au înfruntat trei consorții! Contractul era de „servicii de Cadastru și Carte funciară a imobilelor situate în 17 localități din județele Vrancea (Bilieşti, Răstoaca, Goleşti, Milcovul, Gologanul şi Suraia), Bacău (Mărcineni, Nicolae Bălcescu, Letea Veche şi Săuceşti), Vaslui (Vultureşti, Ştefan cel Mare, Perieni şi Ciocani) și Harghita (Gălăuţaş, Subcetate şi Sândominic)”.

Sebastian GhițăPrima ofertă a fost depusă de Geo Professional Services (ofertant unic) și Teamnet Internațional (terț susținător). Geo Professional Services srl este administrată de Cătălin Florian Iosif și este deținută de Expert One Reaserch, srl unde acționari sunt Gabriel Găitanaru și Dan Ionuț Rizea.  Acesta din urmă este cunoscut drept unul dintre interpușii lui Sebastian Ghiță în firma Xor Sistems, societate abonată și ea la contracte publice ai cărei acționari se ascund în spatele unei reţele de off-shore-uri din Cipru și Belize. Procurorii DNA au trecut această firmă pe lista celor 54 care sunt controlate de deputatul de Ploiești în dosarul în care este implicat cumnatul lui Victor Ponta.

Teamnet International a făcut parte până în septembrie 2011 din grupul Asesoft al lui Ghiță. În acest moment, compania nu mai este controlată în acte de deputatul PSD. Procurorii DNA susțin că acesta controlează firma, conform ordonanței de punere sub urmărire în Dosarul „Herțeanu”, în care cumnatul premierului este acuzat de cheltuirea defectuoasă a fondurilor europene.

Celelalte oferte concurente au fost depuse de Topo Expert Solutions & Technologies (ofertant unic) – a doua ofertă; Geotop Slatina (lider de asociere – același Cristian Dinu Glonț) și Aquaproiect (asociat – firmă apropiată, conform unor declarații din dosarele RAFO, de Viorel Hrebenciuc) – a treia ofertă.

Tote au fost invalidate de ANCPI, astfel încât locuitorii din localitățile de mai sus nu vor beneficia de cadastrarea gratuită prea devreme.

„Angajatorul” surorii premierului  Ponta

Ponta
„Angajatorul” Cornel Paunescu

Al optulea contract, de 11,7 milioane de lei plus TVA este alocat pentru servicii de cadastru și carte funciară a imobilelor din 14 localități din județele Covasna (Malnaș și Cernat, Brașov (Vama Buzăului și Teliu), Sibiu (Cristian și Gura Răului) și Mureș (Voivodeni, Sântana de Mureș, Sângeorgiu de Mureș, Corunca, Cristești, Cucerdea, Iclănzel și Sâncraiu de Mureș).

Aici a fost o singură ofertă depusă de asocierea: Topoexim Expert (ofertant unic), Topoland Gis (subcontractant) și Cornel&Cornel Topoexim(terț susținător).

Topoexim Expert are ca acționar majoritar pe Vlad Păunescu, asociat cu Alexandru Cuculescu și Dragoș Ștefan Necula, cel care este și administrator.

Land Gis din Sibiu îi are ca acționari Petre Valer Draghescu, Dan Arimie și Marian Arimie.

Cornel&Cornel Topoexim este deținută de profesorul Cornel Păunescu și bucureșteanca Elena Dina.

Firma a avut contracte pentru servicii de contabilitate cu sora Victor Ponta, Alexandra Herțanu. Cât despre Vlad Păunescu, cel care deține ofertantul unic Topoexim Expert, acesta este rudă a lui Cornel Păunescu.

Asocierea parlamentarilor

ionut-savoiu000

Pentru contractul numărul 10 – servicii de cadastru și carte funciară a imobilelor situate în 12 localități din județele Bistrița-Năsăud (Romuli și Lechenița), Maramureș (Recea, Satulung, Săcălășeni și Dumbrăvița), Sălaj (Crasna și Meseșenii de Jos), Satu-Mare (Agriș, Apa, Fărcașa și Săntău) s-au alocat 11,4 milioane de lei la care se adaugă TVA. Și aici a fost depusă tot o singură ofertă, cea a asocierii Gauss srl (ofertant unic) și Ramboll South East Europe (subcontractant).

Gauss, firma în care fostul deputat PNL Claudiu Țaga deține 34%, este condusă de controversatul om de afaceri Mircea Stoian, cel care deține și restul de acțiuni. Stoian apare și în ancheta DNA referitoare la șeful Poliției Rutiere Timiș, Marcel Crăciunescu. Soția acestuia se plimba cu un Mercedes Clasa E ce îi aparținea lui Stoian. “Un alt set de anvelope pentru autoturismul marca Mercedes ML, mașină folosită de soția sa, Gabriela Crăciunescu, dar aflată, conform procurorilor DNA, în proprietatea omului de afaceri, Mircea Stoian, patron al SC Gauss SR”, au precizat anchetatorii din cauza respectivă.

Ramboll South East Europe este fosta Blom România – a deputatului PSD Ionuț Savoiu. Deși din 2014, societatea este preluată de Ramboll Danemarca, ea este condusa tot de un apropiat al lui Săvoiu, Silviu Stoica. În plus, Ramboll îi platește soției sale, Viviana Alina, un salariu anual de 108.000 de lei.

Lista câștigătorilor

Cele șase din cele zece contracte scoase la concurs au fost câștigate astfel:

Lot 1 – Asocierea Procad SRL, UTI Grup SA, Geolink SRL;

Lot 2 – Cartotop SA

Lot 3 – Asocierea Primul Meridian SRL, Geoter Project SRL;

Lot 5 – Ramboll South East Europe SRL;

Lot 7 – Romair Consulting SRL;

Lot 9 – Cornel&Cornel Topoexim SRL;

„În cadrul acestor acorduri au fost încheiate 14 contracte subsecvente privind realizarea cadastrului sistematic în 35 de localități din 23 de județe. Durata contractelor subsecvente este de 76 de săptărnâni pentru fiecare localitate, de la data intrării în vigoare a contractelor respective”, ni s-a mai precizat de ANCPI.

Finalul ar trebui să fie în 2023

GhițăReamintim că în aprilie 2015, fostul ministrul de la Dezvoltare, actual șef al PSD, Liviu Dragnea, lansa oficial Programul Național de Cadastru și Carte Funciara sau „Marea Cadastrare a României”. Concret, până în 2023, toate proprietățile din România vor fi cadastrate în baza unor finanțări europene, dar și de stat, conform Hotarârii de Guvern nr. 294/2015. „În acest an vizăm demararea lucrarilor de înregistrare sistematica a proprietaților în 147 de localități”, a explicat Dragnea.

Cuantumul celor zece contracte oferite anul acesta este de 128 de milioane de lei din cele 1,3 de miliarde de euro ale întregului program. Valoarea mică a contractelor este explicabilă prin faptul ca în 2015 nu se cadastrează niciun mare municipiu, ci doar comune. „În prezent, procedura de atribuire se afla în perioada de evaluare a ofertelor depuse”, ni s-a transmis de la Agenția Naționala de Cadastru și Publicitate Imobiliara (ANCPI).

Mai trebuie precizat că o mare parte dintre srl-urile care au depus oferte au fost amendate de ANCPI pentru nefinalizarea proiectului CESAR – care presupunea cadastrarea a 50 de localitaţi. Doar şapte au primit lucrările finalizate.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. Paunescu & Co niste mizerabili!! Nu am cuvinte sa descriu aceste jeguri de oameni… nu isi vad decat interesul lor personal! Angajatori si apropiati ai familiei Ponta ( ucigasul procurorului Panait)! Ce pretentii putem avea de la acest gen de persoane? Nici nu merita mentionati in online! Stiti ce merita? Sa infunde puscaria!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.