Cât de bogat e amicul lui Sorin Oprescu! Și-a luat casă de vacanță în Grecia după un contract cu Primăria Capitalei

Oprescu

Valeriu Manolache, fost consilier general la Capitalei în perioada 2012-2016, are o avere de peste zece milioane de lei construită și dintr-un contract cu Primăria București, dar și din închirierea unor proprietăți. De fapt, acesta este considerat unul dintre apropiații fostului primar Sorin Oprescu. În cei patru ani de consilier general, acesta a acordat împrumuturi de 2,9 milioane de lei.

Până să ajungă consilier general, Valeriu Manolache s-a remarcat prin faptul că deținea, împreună cu tatăl său – Teofan Manolache, compania de cadastrare Theotop srl, firmă care a devenit abonată în ultimii ani la contracte publice.

Una dintre primele licitații câștigate de firma Theotop a fost chiar cu Primăria București. La sfârșitul lui 2009, la un an de la alegerea sa în funcția de primar, Sorin Oprescu oferea un contract de peste nouă milioane de lei către unei asocieri condusă de Theotop. Scopul: cadastrarea spațiilor verzi ale Capitalei. Mai trebuie precizat că, firma lui Manolache se asociase cu alte societăți din domeniu în cadrul ofertei depuse.

Nouă milioane de lei de la Oprescu pentru un contract ineficient

Valeriu Manolache
Valeriu Manolache

În schimbul celor peste nouă milioane de lei (peste două milioane de euro) trebuia să se realizeze un sistem informatic de înregistrare și de evidență a spațiilor verzi, aflate pe teritoriul intravilan al Capitalei. „Prin intermediul acestui program vom putea să facem monitorizări, să informăm primăriile de sector şi nu în ultimul rând, vom putea face o monitorizare activă prin care se vor verifica şi de ce nu, împiedica defrişările. Este pentru prima dată când toate suprafeţele verzi din Capitală au fost inventariate”, se lăuda la acea vreme primarul Bucureştiului, Sorin Oprescu.

Firma Theotop plătește o chirie lunară de aproape 5.000 de euro pentru casa care aparține familiei patronului, Valeriu Manolache
Sediul firmei Theotop, controlată de Valeriu Manolache, fost consilier general al Capitalei și apropiat al lui Sorin Oprescu

În schimb, Curtea de Conturi a stabilit, la finalizarea lucrărilor de cadastrare a spațiilor verzi, că „Acțiunea de întocmire a cadastrului verde și de intabulare a spațiilor verzi aparținând domeniului public poate fi apreciată până la momentul actual drept un eșec cu consecințe în utilizarea ineficientă și neeconomicoasă a fondurilor publice și a bunurilor aparținând domeniului public”, se arată într-un raport al instituției.

O împrumută și pe fosta judecătoare Lidia Bărbulescu

În anul 2012, Valeriu Marian Manolache este ales pe lista de consilieri generali ai Capitalei, pe lista PSD. Din declarația depusă în acel moment reieșea că este unul dintre cei mai bogați oameni care au lucrat pentru bucureșteni.

Opt terenuri în București, trei case de vacanță dintre care una în Grecia, două vile, milioane de lei împrumutate la familie sau apropiați. Mai mult, soția scoate din închirierea unor proprietăți aproape un milion de lei în fiecare an, asta deși cel puțin una dintre case arată ca o cocioabă.

Cetățeanul.net vă prezintă un rezumat al averii lui Valeriu Marian Manolache, afaceristul care era milionar încă înainte de momentul desemnării sale ca și consilier general al Capitalei, dar după primirea contractului „gras” pentru cadastrul spațiilor verzi.. În cei patru ani cât a fost membru în Consiliul General al Municipiului București au crescut împrumuturile acordate către rude, apropiați și firme deținute de aceștia cu aproape trei milioane de lei.

tabel-avere-valeriu-manolacheDin declarațiile sale de avere reiese, printre altele:

Veniturile sale salariale și ale soției Lize-Lotte Manolache nu depășesc anual suma de 50.000 de lei. Partenera de viață a fostului consilier general este angajată la firma familiei, Theotop. La aceeași companie au lucrat și copii cuplului, Horia Manolache și Ioana Chatzifilippidis.

Aceasta din urmă a devenit după 2012 notar și s-a asociat la un birou de gen cu Lidia Bărbulescu, aceasta a fost timp de aproape 11 ani judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție. Mai mult, din declarațiile de avere ale lui Valeriu Manolache reiese că a împrumutat-o pe fosta judecătoare cu 30.000 de lei.

După ce a primit, în anul 2009, contractul de nouă milioane de lei pentru cadastrarea spațiilor verzi din București, în anul următor Valeriu Manolache achiziționează o casa de vacanță cu teren aferent în Grecia. În presa de scandal au apărut fotografii cu Valeriu Manolache pe un vas de lux din Grecia, insinuându-se că acestea ar fi de fapt ale prietenului său, Sorin Oprescu. Acest lucru nu a fost dovedit cu probe.

Aproape un milion de lei a scos soția lui Manolache din închirierea a patru proprietăți în fiecare an din perioada 2012-2016. Cel puțin una dintre casele închiriate cu peste 5.000 de euro pe lună arată deplorabil, ca o cocioabă. Este vorba de o proprietate de pe strada Ion Minulescu.Ba chiar, conform ultimei declarații de avere, chiria anuală crescuse până la 585.000 de lei, adică 10.833 de euro în fiecare lună. O altă proprietate este închiriată chiar spre firma soțului, Theotop.

ion-minulescu-55-chirie
Una dintre casele închiriate de familia Manolache cu peste 585.000 de lei, conform declarației din 2016

Deși este greu de estimat exact la cât se ridică averea lui Valeriu Marian Manolache pentru că o parte dintre casele sale sunt în străinătate sau nu arată foarte bine, ținând cont însă terenuri, conturi în bancă, bijuterii și acțiunile la Theotop se poate aprecia că amicul lui Sorin Oprescu are o avere de cel puțin zece milioane de lei.

 

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here