marți, decembrie 3, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalAm rămas fără vaccin antigripal! De câte doze are nevoie România

Am rămas fără vaccin antigripal! De câte doze are nevoie România

-

Este panică printre pacienţii din România după ce, în plin sezon al îmbolnăvirilor, s-a lansat informaţia conform căreia primul lot de vaccin antigripal s-a epuizat.  

Medicii de familie au primit mai puţine doze faţă de numărul solicitat. Oamenii sunt tot mai îngrijoraţi având în vedere că potrivit previziunilor, virusul gripal din acest sezon va fi mai periculos ca cel de anul trecut.

Ministerul Sănătăţii transmite că vaccinurile promise vor ajunge în ţară, însă acest lucru se va face în patru tranşe.

Anul acesta, Ministerul Sănătății a achiziționat 1.500.000 de doze. Medicii spun însă că numărul acesta nu este suficient, având în vedere că cifra este doar cu 200.000 mai mare decât sezonul trecut şi ar fi trebuit ca autoritățile să achiziționeze un număr dublu de doze de vaccin. Pe de altă parte, specialiştii spun că dacă s-ar reuşi măcar vaccinarea persoanelor din grupele de risc, numărul îmbolnăvirilor ar fi mult mai mic.

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor transmisibile a anunțat că în perioada 30 septembrie – 6 octombrie, au fost înregistrate cinci cazuri de îmbolnăviri cu gripă. Patru persoane din București au fost infectate cu virusul AH3, iar un alt pacient din iași cu virusul gripal B. Printre pacienți este și un copil în vârstă de 3 ani.  De asemenea, rapoartele mai arată că în săptămâna 30 septembrie-06 ocrombrie au fost raportate la nivel national 17 cazuri de gripă clinică. Este o creștere foarte mare față de perioada similară din anul trecut când au fost înregistrate 5 cazuri de îmbolnăviri.

Primul lot de vaccin antigripal s-a epuizat

Având în vedere că imunizarea împotriva gripei nu se face pe loc ci la aproximativ două săptămâni de la administrarea vaccinului antigripal, medicii au recomandat ca vaccinarea să se facă înainte de începerea sezonului gripal. Românii au înţeles că este bine să se imunizeze. Însă s-au lovit deja de probleme. Mai întâi, stocurile de vaccin antigripal din farmacii s-au epuizat rapid. Farmaciştii spun că primesc foarte puţine doze, iar acestea se dau imediat. Apoi dozele care urmau să fie administrate de medicii de familie nu au ajuns la timp. Iar când au ajuns au fost terminate rapid. Medicii spun că în loc de 600-700 de doze solicitate, au primit cel mult 10-15.

Deşi primul lot de vaccin antigripal s-a epuizat, Ministerul Sănătăţii transmite că oamenii nu trebuie să se panicheze pentru că dozele promise vor ajunge la populaţie şi îi acuză pe medicii de familie de denigrare.

„Soluţia este foarte clară, specialiştii spun că perioada de vaccinare este septembrie-noiembrie. Aceste vaccinuri vor fi aduse în patru tranşe, ştiu aceste lucruri medicii de familie, dar probabil că este la modă să ieşim să denigrăm. Se cunosc aceste lucruri, sigur că nu au primit încă toate dozele. Mai mult decât atât, anul acesta avem posibilitatea să mărim numărul de doze dacă este necesar sau în cazul unei epidemii. Ştiţi bine, anul trecut au solicitat doze mai puţine şi în timpul epidemiei s-a spus că nu mai avem”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, la digi 24, însă nu a precizat când va fi livrată următoarea tranşă.

Când va mai fi adus vaccin antigripal

Ministerul Sănătăţii mai transmite că în această perioadă se imunizează doar populația cu risc de îmbolnăvire, nu toată populaţia din listă.

450.000 de doze de vaccin antigripal din cele 1,5 milioane achiziţionate de Ministerul Sănătăţii au început să ajungă în România începând din 10 octombrie, iar 500.000 urmează să fie distribuite în noiembrie.

În ceea ce priveste vaccinarea copiilor sub 3 ani, anul trecut a fost nevoie de 2.000 de doze care au si fost asigurate. Anul acesta sunt de aproxiv de 5 ori mai multe vaccinuri.

Aproape 200 de oameni au murit, în sezonul 2018-2019 din cauza gripei. Cu toții aveau în comun un singur lucru: nu erau vaccinați. În România oamenii încă refuză să se imunizeze, punând în pericol atât viața lor cât și a celorlalți.

Problema vaccinării la români

Epuizarea primului lot de vaccin antigripal a adus şi veşnica problemă a românilor privind imunizarea. Unii aduc fel de fel de teorii ale conspiraţiei privind alegerea persoanelor care trebuie să se imunizeze, alţii vorbesc despre faptul că dozele care vor veni numai sunt la fel de eficiente.

„În clipa în care vorbim despre accesibilitate la un tratament avem două probleme. Una ţine de educaţie. Bariera educaţională este crâncenă. Aici ar trebui să facem educaţie pentru sănătate la şcoli, iar cea de-a doua este bariera economică. Dacă avem o familie formată din patru persoane şi un venit de 2.700 de lei, iar vaccinul antigripal costă între 50 şi 100 de lei, acei oameni vor considera că este puţin cam mult şi cel mai probabil vor renunţa la imunizare”, a explicat pentru Cetăţeanul.net  medicul Tudor Ciuhodaru membru în Comisia de Sănătate a Parlamentului European.

Ce soluţii ar avea România pentru a avea la timp vaccinul antigripal

Dozele de vaccin antigripal cumpărate de Ministerul Sănătăţii nu sunt produse în România. Specialiştii sunt de acord că o producţie autohtonă ar rezolva problemele privind distribuirea şi administrarea la timp a dozelor.

„Din punctul meu de vedere soluţia eficientă este redeschiderea Institutului Cantacuzino. Proiectul meu de lege în acest sens a trecut deja de 3 ani. Aşa am avea şi accesibilitate pentru că va fi dat gratis la toată populaţia. Evident se începe cu categoriile de risc cum este normal să fie. Orice sincopă de aprovizionare are consecinţe greu de evaluat asupra procesului de vaccinare antigripală. Probabil că unii vor renunţa la idee, alţi îşi vor pune tot felul de întrebări, iar alţii vor considera tardivă vaccinarea în primăvară, de exemplu”, a mai spus medicul Tudor Ciuhodaru.

 Patru reguli simple care ne ajută să ne protejăm de gripă

vaccin antigripal, Tudor Ciuhodaru
Tudor Ciuhodaru

Medicul Ciuhodaru spune că ne putem proteja de gripă dacă şinem cont de patru reguli de bun simţ:

  1. Evitaţi contactul cu persoanele bolnave: evitaţi aglomeraţiile (mijloace de transport în comun, spaţii publice) unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau stranută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi, mai ales şcolare, persoanele bolnave.

!!!Nu duceţi copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frison, tuse, secreţii nazale abundente.

Pacientul va fi izolat de restul familiei într-o cameră separată luminoasă, aerisită, cu o temperatură medie de 22 – 24 grade.

  1. Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza, cu eficinţă mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.
  2. Evitaţi stresul termic: îmbracăminte adecvată, consumul de lichide calde, evitarea deplasărilor matinale şi nocturne când este foarte frig, alternarea repausului în spaţii încălzite precum instituţiile pubilice şi magazine.
  3. Respectaţi un regim de alimentar adecvat: bazat pe fructe şi legume proaspete, bogate în vitamine, renunţarea la fumat, evitarea consumului de alcool, respectarea programului de odihnă.

 

 

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Europarlamentar PSD: Dispreț și zero răspunsuri din partea TikTok. Ce face Comisia Europeană?

0
Europarlamentarul Dan Nica, liderul Delegației PSD în Parlamentul European, a cerut din nou implicarea Comisiei Europene în ancheta legată de posibila implicare a aplicației TikTok în campania electorală din primul tur al alegerilor prezidențiale din România. Dan Nica și-a...