VIDEO Alertă la Spitalul Elias! Materiale periculoase la Secția Chirurgie

Alertă la Spitalul Elias – materiale periculoase la Secția Chirurgie! După scandalul dezinfectanților spitalele sunt gra afectate de problema materialelor sanitare neconforme, de proastă calitate!

Nu o dată s-a întâmplat ca în spitalele noastre să ajungă ace infectate, tifon de proastă calitate sau branule găurite! Acum, la Spitalul Elias, medicii cer rezilierea unui contract pentru seturi de protezare, care pun în pericol viața pacienților. Distribuitorul este o firmă specializată în… sisteme eoliene.

Seturile de protejare șold, risc de infecție!

Materialele sanitare sunt contractate prin licitații, iar câștigător devine cel care livrează cel mai bun produs (cel puțin pe hârtie), la prețul cel mai mic. Grav este însă că, odată ce au semnat, unii furnizori aduc în spitale alte produse, de proastă calitate. În această situație, unitatea medicală are la dispoziție două alternative: poate să refuze sau să îi dea în judecată. Până atunci însă produsele neconforme sunt vândute în continuare, în alte spitale.

Acest „tipar” a fost folosit și de firma Romsir-Impex SRL Balș pentru a ajunge furnizor al Spitalului Elias, aflat sub tutela Academiei Române.

În toamna anului 2018, Spitalul Elias a organizat o licitație pentru furnizarea de „seturi de protezare șold și artroscopie”.

Firma din Balș a câștigat „en fanfare” licitația, contractul cu Elias fiind de peste un milion de lei. „Romsir a venit cu un preț foarte mic”, au explicat, pentru ziarul „Cetățeanul”, surse din Spitalul Elias. Mostrele prezentate de Romsir la licitație i-au încântat pe medici, prin calitate și preț.

Alertă la Spitalul Elias! Seturile de protezare pun în pericol viața pacienților

Alertă la Spitalul Elias
Seturile de protezare achiziționate de Spitalul Elias pun în pericol viața pacienților FOTO Spitalul Elias

„Minunea” nu a durat însă prea mult. După o primă livrare de produse „bune”, firma Romsir a trimis apoi Spitalului Elias seturi de protezare diferite, de o calitate foarte slabă, care pun în pericol viața pacienților, acuză medicii care sunt nevoiți să le folosească în operații de ortopedie.

„Benzile adezive nu se lipesc. Nu am putut folosi ciorapii chirurgicali și pentru că nu au termen de sterilizare. Ambalajele au marker de sterilizare care arată că au fost sterilizate, dar nu există nicio dată, pentru că sterilizarea are termen de garanție. Le-am dat înapoi și ni le-au trimis iar după ce au lipit o etichetă pe ele. (…) Pot apărea infecții după operații, viața pacienților este pusă în pericol, a explicat Conf. Dr. Horia Orban, șeful Clinicii de Ortopedie din Spitalul Elias.

Înarmat cu o ruletă, medicul a măsurat ciorapii chirurgicali, care erau mult mai scurți decât cei contractați: „În loc de 30 pe 100, ciorapii aduși sunt mai scurți cu 30 de centimetri. Mie îmi ajunge ciorapul pentru șold doar până la genunchi. În același set avem un alt ciorap, de 85 cm lungime. Îl măsurăm și pe ăsta… Lățimea, în loc de 35, e 25 cm… Nu intră pe piciorul bolnavului”.

Reprezentant Romsir: „O să vă sune cineva…”

Am încercat să purtăm un dialog cu reprezentanții Romsir-Impex, pentru a afla de ce au fost livrate Spitalului Elias seturi de protezare de o altă calitate decât cele prezentate la licitație.

L-am apelat telefonic pe administratorul societății, Gheorghe Langă. Cel care a răspuns la telefonul mobil al admistratorului a pretins că este un „coleg”. I-am explicat „colegului” despre ce este vorba, iar acesta a promis că vom fi sunați de o „colegă”, care ne va da toate informațiile solicitate.

„Sunt un coleg al domnului Langă, zice-ți despre ce e vorba. (…) Nu prea știu despre ce e vorba, cred că se referă la un ciorap chirurgical, care nu se potrivește. Eu o să memorez numărul dumneavoastră de telefon și o să vă sune o colegă care se ocupă de problemă”, ne-a asigurat vocea de la telefon.

A fost însă doar un tertip pentru a evita un răspuns. Niciun reprezentant al Romsir nu ne-a mai contactat de atunci.

Ziarul „Cetățeanul” solicită autorităților să verifice modul în care firma Romsir a fost autorizată pentru comercializarea produselor farma.

Contractul trebuie reziliat

În urma sesizărilor primite de la medici, conducerea Spitalului Elias a decis să rezilieze contractul, chiar dacă acest demers i-ar putea aduce o plângere în instanță din partea furnizorului de seturi de protezare neconforme. Potrivit surselor, anterior, spitalul a încercat să ajungă la o soluție amiabilă de anulare a contractului cu Romsir, dar firma ar fi refuzat categoric.

Alertă la Spitalul Elias!
Una dintre sesizările făcute de medici în legătură cu praasta calitate a seturilor de protezare șold, care pun în pericol viața pacienților

„Vă aducem la cunoștință că ultimele seturi de protezare șold și artroscopie achiziționate nu corespund cerințelor noastre din caietul de sarcini și nu pot fi folosite la intervențiile din blocul operator, deoarece banda adezivă nu este eficientă și nu corespunde tehnic cu mostra pusă la dispoziție. (…) Vă rugăm să dispuneți achiziționarea de urgență a seturilor mai susmenționate care corespundeau tehnic necesităților noastre, identice cu cele achiziționate anterior acestui lot”, se arată într-un din sesizările adresate de medici managerului Spitalului Elias, care au determinat unitatea medicală să rezilieze contractul cu Romsir Balș.

Romsir Impex – de la eoliene, la produse farma

Alertă la Spitalul Elias
Firma Romsir se ocupă de vânzarea turbinelor eoliene și a panourilor fotovoltaice

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, societatea a fost înfiinţată în anul 1994 şi are sediul social în localitatea Balş. Societatea are capital social subscris de 30.000 lei, integral vărsat, iar unic asociat este Gheorghe F. Langă (63 ani).

Conform Ministerului Finanţelor Publice, pentru anul 2017 societatea a raportat o cifră netă de afaceri de 8.660.147 de lei, cu un profit de 658.839 de lei şi 11 salariaţi.

Ca orice negustor (cinstit), Romsir își laudă marfa. Pe unul dintre site-urile firmei întâlnim o descriere succintă a activității companiei, „care oferă clienților săi produse de calitate, la un preț competitiv”.

„ROMSIR este o societate comercială cu capital integral românesc, înființată în anul 1994 în domeniul electronicii și electrotehnicii. Începand cu anul 2012 a luat ființă divizia medicală a ROMSIR care oferă clienților săi produse de calitate, folosite la nivel global, la un preț competitiv”, se menționează pe portalul totalmedical.ro.

Firma care livrează Spitalului Elias echipamente medicale de o calitate îndoielnică este specializată pe cu totul alte domenii decât cel medical. Astfel, o parte importantă a afacerilor Romsir vizează energia verde, compania comercializând turbine eoliene și panouri fotovoltaice. Romsir vinde și componente pentru centrale nucleare. Recent, Societatea Naţională Nuclearelectrica SA a atribuit Romsir un contract pentru achiziţia de traductori de presiune.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.