Alegeri pentru Primăria Chișinău, turul II. Pro-europeanul Andrei Năstase l-a învins pe socialistul Ion Ceban

alegeri pentru Primăria Chișinău

În Republica Moldova se desfășoară duminică alegeri pentru Primăria Chișinău, după ce niciun candidat nu a putut aduna majoritatea de voturi din primul tur, care a avut loc în ujrmă cu două săptămâni.

UPDATE Andrei Năstase este noul primar al Chișinăului

Andrei Năstase, candidatul Partidului “Platforma Demnitate şi Adevăr” (PPDA), este noul primar al Chişinăului. După centralizarea tuturor voturilor, Andrei Năstase a obţinut 52,57% din voturi, iar Ion Cerban – 47,43%. „Am demonstrat că am reuşit. Succesul nostru constă în faptul că am dat dovadă de unitate cu partidele pro-europene. Un sprijin enorm din partea Maiei Sandu. Odată ce am decis că se merge cu un singur candidat, nimeni nu a mai pus la îndoială legitimitatea acestui candidat. Am o datorie mare faţă de colegii mei de la partid”, a spus Andrei Năstase în prima declaraţie după închiderea urnelor. El a menţionat că, dacă va fi câştigător, va stabili „o relaţie instituţională” cu Guvernul. „A fost o campanie bună. Am reuşit să mişcăm accente, nu geopolitică şi politică. Rezultatul va fi pe măsură. Eu vreau să mulţumesc tuturor chişinăuienilor care au ieşit astăzi la vot. Vreau să mulţumesc echipei mele, am avut o campanie bună începând cu programul şi terminând cu alte aspecte. Aşteptăm numărarea voturilor”, a declarat şi Ion Ceban.

Spre deosebire de România, în Republica Moldova alegerile locale se desfășoară în două tururi de scrutin.

În turul doi al scrutinului electoral de la Chișinău concurează reprezentantul Partidului Socialiștilor, Ion Ceban, și liderul Platformei ”Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, care este susținut de mai multe partide pro-europene de opoziție.

În Chișinău sunt așteptați la urnele de vot 632 169 de alegători. Până la ora redactării acestei știri votaseră puțin peste 2% dintre alegători.

Alegeri pentru Primăria Chișinău. Ce spune fostul primar Dorin Chirtoacă

Printre primii care au votat duminică dimineaţă a fost şi fostul primar Dorin Chirtoacă. “Am votat, cum se spune pe româneşte, pentru că îmi pasă şi asta îi indemn pe toţi locuitorii Chişinăului – să iasă din casa, dacă le pasă! Doar aşa putem vorbi despre continuarea dezvoltării Chişinăului, a proiectelor începute. Doar aşa putem vorbi despre faptul că locuitorii îşi au primarul lor, unul ales anume prin participare la votare”, a declarat Chirtoaca la ieşirea de la urne.

Aceste alegeri înainte de termen pentru funcţia de primar al Chişinăului au loc după ce fostul edil, liberalul Dorin Chirtoacă, a demisionat la 16 februarie. Anterior, el fusese cercetat într-un dosar de presupusă corupţie şi suspendat din funcţie în iunie 2017. Dorin Chirtoacă neagă acuzaţiile care i se aduc şi califică dosarul intentat împotriva sa drept unul “fabricat şi motivat politic”.

LĂSAȚI UN MESAJ