Gabriela Firea l-a pus șef la ALPAB pe Aurelian Popa, cercetat penal pentru delapidare de fonduri europene

DNA
Gabriela Firea l-a pus pe „„penalul” Aurelian Andrei Popa „la butoanele” ALPAB

Primarul general Gabriela Firea a pus în fruntea sutelor de milioane de la Administrația „Lacuri și Parcuri” București (ALPAB), pe Aurelian Andrei Popa, un director cercetat de DNA pentru delapidare cu bani proveniți din fonduri europene. Andrei Popa este anchetat de procurorii DNA din Constanța pentru că, pe când era director general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa SA a cumpărat terenuri care erau, legal, chiar din patrimoniul companiei pe care o conducea.

Prejudiciul total estimat în dosar este de circa 12 milioane de euro, ne-au spus surse aprtopiate anchetei!

VEZI, mai jos, ordonanța procurorului!

Detașare anticipată pentru șeful ALPAB

ALPAB
Decizie de detașare „anticipată” pentru Popa, șeful ALPAB. Firea a aprobat, pe 5 februarie, detașarea începând cu 31 ianuarie

Pe 5 februarie 2018 primarul Gabriela Firea a aprobat detașarea (începând cu 31 ianuarie!?!), în funcția de director general la „Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București” (ALPAB), instituție pe Andrei Aurel Popa, cercetat de DNA pentru delapidare prin folosirea de fonduri europene. Dosarul a ajuns la DNA după ce procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța au declinat cauza, pe 12 februarie 2018, deoarece frauda ar fi fost comisă de Aurelian Andrei Popa prin folosirea de fonduri europene.

ALPAB are un buget de 139 milioane de lei pentru anul 2018, iar detașarea în fruntea instituției a unui director anchetat pentru delapidare este de natură să aducă serioase prejudicii de imagine primarului. „Haideți să fim serioși, eu nu cred așa ceva. O să-l chem să îl întreb, eu nu acopăr pe nimeni. Legea este aceeași pentru toată lumea”, ne-a spus Gabriela Firea.

Contactat telefonic, Aurelian Andrei Popa ne-a confirmat că a fost audiat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, dar a refuzat orice discuție pe aceastră temă motivând că nu știe nimic altceva despre dosar. Andrei Aurel Popa va câștiga un salariu de bază de 14400 lei ca director al celei mai „bănoase” instituții a Capitalei.

Andrei Aurel Popa a fost numit de Administrația Firea și în Consiliul de Administrație al Companiei „Managementul transportului Public” a Capitalei. 

Terenul „furat mării” a fost furat apoi de funcționari din Agigea

ALPAB
Pământul excavat la Canalul Dunăre-Marea Neagră a fost folosit pentru câștigarea de teren împotriva mării

După finalizarea canalului Dunăre -Marea Neagră, precum și a extinderii portului Constanța Sud – Agigea, cantitatea uriașă de pământ excavat a fost transportată de la locul de extracție și a fost folosită pentru a câștiga teritoriu asupra mării. Urmare a depozitării în mare, România a Câștgat suprafețe de teren apreciabile, care au fost înregistrate în proprietatea statului român, prin Ministerul Transporturilor.

Deși potrivit legii, aceste terenuri (cel aparținând portului, precum și cele provenind din lucrări hidrotehnice) nu pot fi înstrăinate către privați, suprafața de teren în sine, prin potenṭialul sãu economic,  a atras atenția unor persoane, care au conceput un hățiș de operațiuni frauduloase pentru a pune mâna pe averi nemuncite.

Hoția a început în anii 2000 și 2002, când reprezentanții CNAPM Constanța și ai Primăriei Comunei Agigea au retrasat, ilegal, granițele dintre Constanța și Agigea. Astfel, fără a exista o hotărâre de guvern (obligatorie în astfel de cazuri), comuna Agigea (condusă de primarul Ion Ioniță, condamnat, în 2015, la 5 ani de închisoare, pentru corupție) și-a extins ilegal granița, în defavoarea portului, cu 67785 mp. adicã aceasta a dispărut în reprezentarea făptuitorilor din patrimoniul statului și a fost inclusă  „în interiorul UAT AGIGEA”.

Marele beneficiar al „suveicii”, tatăl prefectului Palaz

alpab
Arhitectul Dilancea l-a ajutat pe tatăl fostului prefect Claudiu Palaz,, să construiască ilegal, spun procurorii, o vilă pe malul mării

Pe 12.08.2002 Primăria Agigea a simulat organizarea unei licitații legale a terenului care nici măcar nu era identificat fizic printr-o schiță cadastrală, prin care a vândut tot terenul (6,78 hectare) unei persoane fizice – Mihaela Buta. Aceasta a plătit echivalentul sumei de 6000 de euro (196.200.000 lei vechi), de 53 ori mai mic decât valoarea reală (potrivit experților). Ilegalitatea ar fi putut fi oprită încă de atunci, „din fașă” – secretara comunei, Eugenia Lețu susține că i-a adus la cunoștință situația secretarului județului, Claudiu Iorga Palaz (ajuns, ulterior, prefect), dar că acesta nu a făcut demersului pentru anularea hotărârii de consiliu local prin care se aprobase vânzarea ilegală a terenului. Dealtfel, familia lui Palaz a câștigat, în continuare, bani frumoși din manopera fraudei.

Patru ani mai târziu, pe 22 noiembrie 2006, Mihaela Buta a vândut în indiviziune terenul – 85 % în favoarea lui Ștefan Dan Dilancea (un arhitect care l-a ajutat pe Claudiu Iorga Palaz, spun procurorii, să construiască, ilegal, o vilă în Constanța) și 15 % în favoarea Marioarei Gălan, vecină cu părinții aceluiași Palaz. Dilancea și Marioara Gălan au plătit pentru teren 108500 lei (31.000 euro).

După un an și jumătate, pe 11 iulie 2008, Ștefan Dilancea i-a vândut cota de 85% din teren lui Gheorghe Palaz (tatăl lui Claudiu Palaz, ajuns subprefect de Constanța). Prețul „plătit” de Gheorghe Palaz, 150.000 de euro, a fost un mizilic, el câștigând de 18 ori suma plătită după numai 3 săptămâni, când a vândut terenul (deținut împreună cu „vecina” Marioara Gălan, unei firme din Galați, SC Trans -Pec Leasing IFN SA.

Prețul încasat de la gălățeni, pe 30 iulie 2008, a fost de 3,185 milioane de euro, din care lui Gheorghe Palaz i s-au cuvenit 2,71 milioane, de 18 ori suma plătită cu trei săptămâni mai devreme.

Actualul șef al ALPAB, fraudă cu fonduri europene

ALPABÎn martie 2011, Trans -Pec Leasing IFN a lotizat terenul lotul 1 în suprafață de 59945 mp. și lotul 2 în suprafață de 5860 mp., la timp penrtru ca statul român să răscumpere lotul mai mic, trei zile mai târziu, cu 1,71 milioane de lei (400.000 de euro), circa 72 euro/m.p. (de 10-18 ori mai mare decât prețul zonei). Cumpărătorul a fost Aurelian Andrei Popa, în numele Companiei Naționale Administrația porturilor Maritime (CNAPM), care a reușit „performanța” să cumpere un teren care a aparținut legal, tot timpul, propriei companii, la un preț exorbitant!

Popa a cumpărat terenul din bani europeni, spun procurorii, fără mandat de la Ministerul Transporturilor (afirmă oficialii CNAPM). Teren despre care Ministerul Transporturilor știe și azi că nu a fost înstrăinat nicio clipă din patrimoniul Ministerului Transporturilor! Popa a știut însă altceva și a plătit pentru propriul teren (al statului) suma de mai sus, din bani europeni. Tocmai din această cauză, a fraudei din bani europeni, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța au declinat dosarul către DNA, care va trebui să investigheze încă alte 25 de contracte legate de acest teren, toate cu suspiciuni corespunzătoare din perspectiva legalității. Prejudiciul total este estimat de surse apropiate anchetei la 12 milioane de euro!

Vom reveni cu amănunte incendiare.

 

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.