Afacerile familiei Palaz. Cum a ajuns statul să răscumpere pe bani grei un teren cedat gratis

Palaz, Claudiu Palaz
Președintele PMP, Eugen Tomac (stânga) s-a pozat cu Claudiu Palaz

Familia lui Claudiu Palaz, șef al PMP Constanța, vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța, dar și fost prefect al județului, dă lovitură după lovitură. Un teren aparținând statului a fost vândut ilegal unor apropiați ai lui Claudiu Palaz, care l-au vândut înapoi statului, cu milioane de euro profit. Principalul beneficiar al afacerii a fost tatăl lui Claudiu Palaz, care în doar câteva zile a scos un profit de peste 2,5 milioane de euro.

Afacerea a fost pusă la cale în anul 2002, dar abia acum procurorii constănțeni au pus totul cap la cap. Deși faptele s-au prescris, anchetatorii încearcă măcar să obțină anularea tranzacției frauduloase și să readucă terenul în patrimoniul statului.

În 2002, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța – CNAPM (fosta Administrația Portului Constanța) și Primăria Comunei Agigea au decis să facă grănițuirea dintre proprietățile statului român și cele ale localității.

În cadrul acestui demers, CNAPM a cedat Comunei Agigea o suprafață de aproape 7 hectare. Mai exact, este vorba despre 67.785,20 mp. Este vorba despre un teren câștigat asupra mării prin lucrările hidrotehnice din timpul realizării acvatoriului portuar, dar și aferent Canalului Dunărea – Marea Neagră, în anii 1970 – 1980.

Terenul statului, înstrăinat ilegal

Palaz

Cedarea s-a făcut însă ilegal, pentru că bunurile din domeniul public, potrivit legii, sunt „inalienabile, insesizabile și imprescriptibile”.

După ce a fost scos din domeniul public al statului și a intrat în patrimoniul privat al comunei Agigea, terenul a fost scos la licitație.

„Blatul” a fost pregătit cu mult înainte. Hotărârea de Consiliu Local privind vânzarea la licitație este din 25 iulie 2002, cu toate că terenul încă nu intrase în patrimoniul Comunei Agigea  – actul cu CNPAMC a fost semnat în 5 august 2002.

În Hotărârea CL Agigea se menționează că se aprobă prețul de vânzare de 28.900.000 lei vechi, conform raportului de expertiză, care nu a fost însă întocmit niciodată, aveau să dovedească ulterior procurorii constănțeni.

O licitație cu cântec

La doar câteva zile după ce a intrat în posesia terenului de 7 hectare, în 12 august 2002, Primăria Agigea a organizat licitația de vânzare a acestuia. Câștigător a fost desemnată Buta Manuela, cu prețul de 19.600.000 de lei vechi (6.105 euro).

Potrivit unei expertize ulterioare, dispusă de procurori, valoarea terenului la data respectivă era de cel puțin 318.590 euro.

În final, prin tranzacţii succesive, terenul a ajuns în posesia lui Gheorghe Palaz, tatăl actualului vice al CJ Constanța. Anchetatorii au ajuns la concluzia că „suveica” imobiliară a avut ca scop pierderea urmei ilegalităţilor.

„Suveica” imobiliară. Conexiunile cu Palaz

Presa a dezvăluit că majoritatea celor implicaţi în plimbarea terenului de la un proprietar la altul sunt rude, prieteni sau apropiaţi ai lui Claudiu Palaz.

Astfel, la licitaţie s-au mai prezentat, pe lângă Buta Manuela, încă două persoane: Mihai Gălan și Dan Ștefan Dilancea. Cei doi însă nu au licitat, astfel încât Buta Manuela a câştigat oferind pe teren preţul minim.  În rechizitoriul procurorului care a anchetat dosarul se arată că Dan Dilancea, arhitect de meserie, „printr-un set de documentații falsificate a reușit crearea unei aparențe de legalitate a situației casei lui PALAZ CLAUDIU IORGA, care a fost amplasată pe domeniul public, ocupând o parte din strada Pescarilor și făcând să dispară Aleea Pescăruș din Constanța”.

Gheorghe Palaz, profit de 3 milioane de euro

Ulterior, Dilancea, care la licitaţie nu a putut să ofere 6.000 de euro pe teren, s-a asociat cu o altă persoană şi a cumpărat, același teren, cu 31.005 euro – participarea sa fiind de 85%. Asociatul său este Mărioara Gălan, mama celuilalt participant la licitație – Gălan Mihai. Potrivit presei, Mărioara Gălan este vecină cu Palaz Gheorghe – tatăl lui Claudiu Palaz.

La nici o lună după această tranzacție, Palaz senior a vândut terenul, la rândul său, unei firme din Galaţi, deţinută de un afacerist cu legături în zona portuară. Prețul de vânzare a fost de 3,2 milioane de euro, cu un profit de peste 3 milioane de euro în 22 de zile. Gălan Mărioara și-a vândut partea de teren tot aceleiaşi firme.

La final, firma Trans-Pec Leasing IFN SA Galați a lotizat terenul în două părți. Lotul al doilea, în suprafață de 5.860 mp, a fost vândut CNAPM contra sumei de 1,76 milioane de lei (peste 400.000 de euro). Adică, cu 72 euro/mp, faţă de circa 0,09 euro/mp cu cât fusese dat terenul la prima licitaţie.

Prefectura Constanța nu a intervenit

În acea perioadă, Claudiu Palaz era secretar general al Prefecturii Constanței și ar fi trebuit să sesizeze organele de urmărire penală, dar nu a făcut-o.

„Potrivit documentelor furnizate de Instituția Prefectului anexate la adresa nr. 17010/13.12.2017, numitul PALAZ CLAUDIU IORGA, în calitate de secretar general al Instituției Prefectului, la poziția 6603 a fost evidențiat ca primind mai multe acte, inclusiv HCL Agigea nr. 18/25.07.2002, însă, niciodată analiza acestei hotărâri nu a fost dedusă prefectului în funcție”, se arată în documentele întocmite de Parchetul Curții de Apel Constanța.

Afacerile ilegale ale vicelui Claudiu Palaz, protejate de toate autoritățile

Palaz, Claudiu Palaz

Claudiu Palaz, vicepreședinte în funcție al Consiliului Județean Constanța, își vede nestingherit de afacerile ilegale, fără ca autoritățile statului să îndrăznească să-l deranjeze. Ba mai mult, chiar îl protejează.

Cetateamul.net a dezvăluit că firma familiei Palaz, Azuma Beach Bar SRL, a construit ILEGAL pe Plaja Azuma un local, fără autorizație de construire. Beach barul a fost alimentat ILEGAL cu apă și curent direct din vila familiei Palaz, cu ajutorul unor improvizații, existând riscul producerii unei tragedii.

Nici autoritățile statului, nici funcțonarul statului Claudiu Palaz nu au răspuns întrebărilor Cetateanul.net legate de aceste ilegalități.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.