Afaceri aeriene în pandemie. Neamțul Faff, de la tunuri cu măști, la combinații la altitudine

Faff

Vânat de portărei și de foști angajați pentru datorii neonorate, afaceristul german de origine română Jurgen Faff, împlicat în scandalul măștilor de la Unifarm, s-a lansat într-un nou „bisnis”: transporturile aeriene de pasageri și marfă.

Jurgen Faff a devenit cunoscut nu doar în Sibiu, ci și în toată țara, în primul an al pandemiei, 2020, când una dintre firmele sale a încasat bani grei de la compania de stat Unifarm, pentru livrarea de măști medicinale, fără să onoreze însă toată comanda.

Afaceristul are zeci de procese pentru executare silită, în urma unor reclamații făcute de parteneri de de afaceri și foști angajați, fiind vânat și de Fisc.

Boeingul din Belarus

Ideea afacerii în domeniul transporturilor aeriene i-ar fi venit după ce a avut probleme cu transportul măștilor medicinale din China. Atunci, a apelat la serviciile lui Avram Gal, fost țărănist, trecut pe la conservatorii și umaniștii lui Dan Voiculescu, ajuns în ALDE, devenit consilier al miniștrilor Gabriel Leș de la Apărare, Cristian David de la Interne și Ion Ștefan de la Dezvoltare. Gal a făcut rost de un Boeing 747 înregistrat în Belarus, dar avionul n-avea drept de zbor nici în China, nici în Emiratele Arabe, unde trebuia să facă escală.

În cele din urmă, transportul a ajuns în țară, dar Avram Gal nu a scăpat cu fața curată din această afacere. A fost pus sub acuzare pentru trafic de influență și luare de mită, procurorii susținând că Gal s-ar fi lăudat că are puterea de a trage sfori la Unifarm pentru obținerea de contracte și ar fi solicitat 600.000 de lei în schimbul traficului de influență.

Avram Gal face parte din cercul de cunoștințe al omului de afaceri Cristian Burci, despre care se spune că avea „mână liberă” în controlul contractelor UNIFARM în perioada respectivă. De curând, domnul Gal a fost zărit și la nunta domnului Burci la Abu Dhabi.

Cine se află în spatele Fly Lili

Jurgen Andreas Faff a activat firma Fly Lili SRL, prin convertirea unei foste companii controlate de asociatul și interpusul său Nicu-Gabriel Cârjea, respectiv ADGA Invest SRL, fostă Consol Software Ro SRL.

Potrivit unor surse avizate din piață, pentru operaționalizarea Fly Lili, afaceristul și-a asigurat serviciile specialistului în aviație Eugen Ciobanu, fost director la Autoritatea Aeronautică Civilă, responsabil de recrutarea de personal specializat și facilitarea achiziției de aeronave aflate la prețuri convenabile pe piața lovită de pandemie.

Pe lângă istoricul controversat de business al neamțului Faff, ridică semne de întrebare și colaborarea acestuia cu Cătălin Adrian Buțu, personaj implicat în scandalul Fly Romania și Ten Airways, compania lui Ovidiu Tender.

Fly Romania și Ten Airways au ajuns în atenţia Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), după ce nu au mai onorat cursele, stricând vacanțele a mii de români.

La fel de dubioasă este și cooptarea lui Radu Cristian Gâdea, asociat cu 10% în Romanian Airport Services, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii conexe transporturilor aeriene, dar și asociat, alături de soția sa, în două companii practic necunoscute de transport aerian, Legend Airlines SRL și Mister Air Transport SRL.

Afaceristul Jurgen Faff este conexat în acest business și cu alte personaje, cum ar fi Eugen Terteleac, președintele Asociației Românilor din Italia și deținătorul unei companii de transport rutier, Elephant Moving SRL sau Cătălin Ilie, CEO Uplift Airport Services, companie apropiată de Blue Air, care ar putea ,,să genereze clienți și contracte pentru noua companie a lui Faff”, spun sursele Cetățeanul.

Terteleac a fost implicat în scandalul finanțărilor pentru diaspora. Presa a dezvăluit că el ar fi primit 75.000 de lei de la Guvernul României pentru o televiziune fantomă din Italia.

„Cina cea de taină”

Afaceristul german Jurgen Faff a fost surprins la Phoenicia Băneasa pe când punea țara la cale cu cei pe care i-a recrutat. Faff (centrul imaginii) apare alături de Cătălin Adrian Buțu (stânga). Din ianuarie 2022, Buțu este consilier al directorului Companiei  Tarom, iar în trecut a fost director al companiei Ten Airways și ulterior director general al operatorului aerian Fly Romania. El a fost un colaborator apropiat al proprietarului companiei Ten Airways, Ovidiu Tender, până la izbucnirea scandalului curselor anulate.

Faff

Într-un alt cadru, neamțul este surprins alături de Dan Pulbere (dreapta). Acesta este specializat în drept și finanțe bănci, lucrând timp de 15 ani în Ministerul Finanțelor Publice, până în 2011, unde a ocupat mai multe funcții de conducere. Este asociat în Compania Strategic Research Corporation SRL, înființată în august 2009, cu obiect de activitate „Activități de consultanță pentru afaceri și management”.

Fostul parlamentar Cristian Rizea a dezvăluit că Dan Pulbere, unul dintre foștii locotenenți de la ANAF ai condamnatului Sorin Blejnar, l-ar fi ajutat pe fostul fotbalist Ciprian Marica în afacerile imobiliare. Pentru ca Marica să negocieze un preț cât mai mic, Pulbere, acuză Rizea, ar fi „creat numeroase probleme potențialului vânzător mergând până la blocarea conturilor firmelor pe care acesta le deține sub diverse pretexte fiscale imaginare”.

„Astfel cel care vrea să vândă este la mâna lor, iar în cele mai multe cazuri acceptă o diminuare a prețului doar pentru a scăpa de problemele pe care cuplul Ciprian Marica – Dan Pulbere i le pot face”, declara fostul parlamentar, în prezent fugar peste Prut.

Afaceri sau țepe cu fotovoltaice?

Jurgen Faff s-a axat anterior pe afaceri în domeniul dezvoltării de parcuri fotovoltaice. Potrivit surselor Cetățeanul, multe dintre proiecte au întâmpinat dificultăți, iar finanțatorii s-au ales cu banii blocați sau chiar pierduți. Cu toate acestea, Faff a ieșit de fiecare dată cu fața curată.

De altfel, presa a dezvăluit că Faff are reputația că nu-și plătește angajații și contractorii. Mai mulți oameni din Hunedoara și Sibiu încă se judecă cu el pentru salarii, iar Dan Turcu, un fost subcontractor din Câmpia Turzii, care i-a construit germanului o centrală fotovoltaică, plânge și acum după aproape 2 milioane de lei.

ANAF, sechestru pe camioanele de lapte ale lui Jurgen Faff

După Jurgen Faff aleargă să-și recupereze banii nu numai foștii parteneri de afaceri sau angajați, dar și statul. În februarie 2022, ANAF Constanța a scos la licitație două camioane Mercedes Benz Actros și o autoutilitară Opel Movano, care aparțineau firmei Natural Milk, controlată de Jurgen Faff.

FOTO Sibiu100

Cele trei vehicule de transport lapte, înmatriculate pe firma Natural Milk, au fost puse sub sechestru de ANAF, pentru recuperarea unor sume restante. Firma are datorii de 9.8 milioane de lei, printre acestea numărându-se și datorii către stat, care datează încă din 2018.

Conform datelor de la Registrul Comerțului, Natural Milk SRL are sediul în București și este condusă de Faff Jurgen Andreas, asociați fiind Fischer Ludwing Thomas Wilhelm și Cârjea Nicu Gabriel.

Țeapa cu măști medicale pentru Unifarm

Dar „cartea de vizită” a nemțului Faff rămâne scandalul măștilor de la Unifarm. Potrivit jurnaliștilor de la Recorder, în martie 2020, Unifarm a încheiat un contract de peste 110 milioane de lei (22 de milioane de euro), pentru livrarea de măști medicale cu IBS Consult, o firmă obscură din Sibiu deținută de Jurgen Faff (80%) și Nicu Cârjea (20%). Unifarm a plătit o mare parte din bani în avans.

Firma lui Faff și a lui Cârjea nu avea experiență în zona livrării de echipamente medicale, iar pe platforma Termene.ro era cotată cu un risc foarte mare de intrare în insolvență din cauza datoriilor. Cu toate acestea, Unifarm i-a acordat contractul și i-a plătit o mare parte din bani în avans. Practic, o companie de stat specializată în achiziții de echipamente medicale a apelat la o firmă de apartament fără expertiză, cu numai doi angajați.

Fostul director al Unifarm Adrian Ionel a fost trimis în judecată pentru corupție

IBS Consult a reușit să aducă în țară doar două milioane de măști, recepționate de Unifarm pe 9 aprilie. A fost singura livrare de măști pe care firma lui Faff le-a predat către compania de stat, deși fusese plătită în avans pentru mult mai multe.

Într-un raport semestrial al Unifarm, firma IBS Consult figurează cu cea mai mare sumă primită avans pentru marfă care n-a mai fost livrată ulterior: 78 de milioane de lei!

Nu l-am putut contacta pe Jurgen Faff, dar într-un drept la replică trimis publicației Recorder omul de afaceri a respins acuzațiile. „IBS CONSULT SRL este o societate care în acele momente avea toate
premisele legale necesare efectuării în regim de urgență a importului de materiale de protecție atât de necesare în România. Faptul că la data bilanțului societatea figurează cu doi angajați și un laptop este irelevantă, activitatea economică în general derulându-se în cadrul mai multor societăți comerciale, în funcție de profil”.

Referitor la neplata unor angajați sau parteneri, Faff a afirmat că nu are niciun fel de datorii. „Faptul că există furnizori sau foști angajați nemulțumiți de relațiile contractuale, acestea pot fi lămurite în instanță sau prin alte mijloace legale. Referitor la afirmația că domnul Dan Turcu mă „aleargă”, pot să precizez ca situația nu este reală, neexistând datorii față de acesta. Trebuie subliniat faptul că domnul Turcu nu a fost ”partener de afaceri”, ci partener contractual sau subcontractor”, a transmis omul de afaceri.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.