„Afacerea Școala 80” sau cum dispare o școală veche de 150 de ani, pentru Primăria lui Robert Negoiță

Sediul vechi al Școlii 80, una dintre cele mai vechi din București, un monument istoric aflat în intersecția Mihai Bravu cu Dudești, nu va mai apuca 150 de ani de la înființare. Primarul și Consiliul Local sectorul 3 au cheltuit o avere – aproape patru milioane de euro, nu pentru consolidarea şcolii, ci pentru a o transforma în sediul … Primăriei de sector. Şi unde mai pui că în zonă este un deficit acut de locuri de parcare. Odată ce aici se va muta Primăria, intersecţia Căii Dudeşti cu Şoseaua Mihai Bravu va fi blocată de autoturisme lăsate „pe avarie”.

Robert Negoiță
A fost școală timp de 148 de ani, din iunie va fi Primăria lui Robert Negoiță

Noua democrație din sectorul 3 al Capitalei dă o dovadă de indiferență crasă și lipsă de respect față de două repere de care nici Robert Negoiță nu pare a se sinchisi prea mult – educația și valorile străbune.

Monument istoric, pus pe tarabă

Povestea Școlii nr. 80, cunoscută și ca Școala Bozianu, pornește la trei ani după reforma lui Alexandru Ioan Cuza și în al doilea an pe Tronul Principatelor Unite al Principelui Carol (viitor Rege Carol I). Pe 1 mai 1867, în mahalaua Dudești s-a ridicat Școala Bozianu, un edificiu care a fost martor, timp de aproape 150 de ani, al transformărilor profunde prin care a trecut Capitala.
Clădirea, elegantă și veche, a fost abandonată de autorități de mai bine de 12 ani. În campaniile electorale, mai mulți candidați au inclus pe lista promisiunilor reabilitarea și redarea în folosință a acestui monument istoric. Ba la un moment dat, pe fațada dinspre școala nouă (construită în anii ‘90) a apărut un banner pe care scria cu litere de-o șchioapă: „Primăria Sectorului 3 – Școală-monument istoric în reparație capitală”.
În 2012, Robert Negoiță a fost ales primar al Sectorului 3, iar majoritatea din Consiliul Local a fost obținută de PSD, partidul din care făcea parte noul primar. Pe 31 octombrie 2012, Consiliul local al Sectorului 3 (CLS 3) a aprobat (hotărârea 208) indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Consolidare, modernizare imobil istoric Școala 80”. Hotărârea prevedea însă cheltuirea unei sume uriașe – 2,25 milioane de euro plus TVA. La o suprafață construită de 1.218 metri pătrați, rezultă un preț uriaș, de aproape 18.500 de euro/mp (preț fără TVA). Hotărârea conținea însă și o prevedere „ascunsă”. VEZI documentele în continuare:

Robert Negoiță
Scoala 80 – Proiectul hotărârii adoptate pe 31.10.2012
Robert Negoiță
Prețul inițial, 2,25 milioane de euro, plus TVA

Schimbarea destinației Școlii, votată în orb

Potrivit procesului verbal al ședinței din 31 octombrie 2012, la punctul 13 de pe ordinea de zi au fost aprobate nu mai puțin de opt hotărâri privind „aprobarea documentațiilor tehnico-economice pentru unități de învățământ preuniversitar aflate în administrarea sectorului 3”.

Această șmecherie a făcut ca „aleșii” să nu vadă că primarul Negoiță lucrase pe la spatele lor. Primarul ceruse și obținuse deja un aviz de la Ministerul Educației prin care i se permitea să schimbe destinația clădirii. Avizul fusese dat, pe 28 septembrie 2012, de către actuala șefă a lui Negoiță de la PSD București – Ecaterina Andronescu (vezi, mai jos, facsimil)! Păi dacă tot se schimba destinația, iar școala nu mai era școală, de ce ai pus consilierii să voteze pentru „obiective de investiții la unele unități de învățământ preuniversitar ”, coane Negoiță?

Robert Negoiță
Avizul prin care Ecaterina Andronescu a permis eliminarea unei școli vechi de 150 de ani

 

Fățărnicie pe fațadă

Robet Negoiță
În mai 2013, vântul a luat acoperișul Școlii. După nici doi ani, Robert Negoiță a luat-o cu totul

În luna mai 2013, o furtună violentă a rupt o parte din acoperișul de pe colțul estic, avariind clădirea, fără ca nimeni să fie rănit, din fericire, de tabla, scândurile și cărămizile aruncate de vânt pe trotuar. Multe zile, autoritățile locale nu au făcut nimic, în afară de a interzice accesul pe porțiunea de trotuar de lângă clădirie, forțând pietonii să meargă pe o bandă de carosabil și să fie în pericol de a fi loviți de mașini. Apoi Primăria a pus un banner cât un zid întreg al vechii școli comunale cu mesajul: ”Municipiul București, Primăria Sectorului 3 – Șantier în lucru în regim de urgență: Lucrări de punere în siguranță corp vechi Școala Generală nr. 80 – Primar Robert Sorin Negoiță”

Un palat numit Primărie

Robert Negoiță
Alegătorii sunt înștiințați de viitorul sediu al Primăriei, construcție care mai șterge o pagină din istoria Bucureștiului

Bomboana pe coliva școlii vechi de a fost pusă în același an 2013 – pe 12 decembrie Consiliul local a aprobat indicatorii tehnico-economici (noi prețuri) pentru „Consolidare, restaurare și conversie funcțională”, după ce alți „specialiști” au aprobat și declasarea parțială a monumentului istoric. Pe 15 aprilie 2014, Primăria a semnat și contractul, cu SC Euroconex SRL (din gașca Delta, Euroconstruct, Tehnologica Radion etc.), un „client” moştenit de Robert Negoiţă de la predecesorul său, Liviu Negoiță.

Șampanie! – de la un an la altul prețul a crescut cu un milion de euro! Dacă pe 31 octombrie 2012, prețul fusese aprobat la o valoare foarte mare – 2,9 milioane de euro (2370 euro/m.p.), contractul a fost semnat pentru 17,32 milioane de lei echivalentul a 3,9 milioane de euro. Totul pentru a găzdui noua Primărie a lui Negoiță.

Prețuri de competența procurorilor

Noul preț reprezintă un record în materie, chiar și pentru Robert Negoiță – circa 3200 euro/m.p. construit!

De 5,3 ori mai scump decât o casă decentă, amenajată după toate regulile, care se poate ridica cu cel mult 600 de euro/mp construit sau de patru ori mai scump decât o vilă ridicată de un constructor cinstit! Prin comparație, chiar și cea mai modernă sală polivalentă din România, inaugurată la Cluj Napoca, pe 27 octombrie, cu pardoseală demontabilă și tribune extensibile și care poate găzdui opt sporturi, simultan cu un spectacol este de șase ori mai ieftină – 520 de euro pe metrul pătrat construit! Pentru cei peste 3.000 de euro/mp, viitoarea Primărie ar trebui poleită cu aur și dotată mai ceva decât hotelurile de lux ale familiei primarului.
Chiar dacă cineva ar spune că noul kitsch are în plus o mansardă care, deh, costă și ea, costurile exorbitante tot trebuie să atragă atenția Curții de Conturi și a Parchetului.

Se blochează intersecţia

Intersecţia Căii Dudeşti cu Şoseaua Mihai Bravu, acolo unde se află imobilul, este binecunoscută ca având un deficit acut de locuri de parcare, chiar şi pentru locuitorii din zonă.

Or, dacă aici va fi mutat sediul Primăriei problema va deveni critică. Nu vorbim de maşinile angajaţilor Primăriei, care vor avea, probabil, câteva locuri de parcare amenajate în curte, ci de cele ale petenţilor, ale cetăţenilor care vin la Primărie cu diverse probleme de rezolvat.

Rezultatul va fi unul singur – intersecţia va fi sufocată de zeci de maşini lăsate să staţioneze „pe avarie”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.