vineri, noiembrie 22, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalAdunare în memoria victimelor Mineriadei din 13-15 iunie 1990

Adunare în memoria victimelor Mineriadei din 13-15 iunie 1990

-

Ora 11, în Duminica de Rusalii, 12 iunie 2022, Asociația „21 Decembrie 1989” cheamă pe toți cei care mai cred că se va face dreptate vreodată în România la crucea pusă în fața Teatrului Național din București în memoria lui Cristian Pațurcă pentru a-și aminti de crimele comise în timpul evenimentelor rămase în memoria colectivă ca „Mineriada din 13-15 iunie 1990”.

Oficial, conform evidenței de la comisiile parlamentare de anchetă, numărul răniților „Mineriadei din 13-15 iunie” este de 746, iar numărul morților este de șase: patru morți prin împușcare, un decedat în urma unui infarct și o persoană înjunghiată.

Participanți la protestul care a provocat represiunea făcută de regimul neo-comunist condus de Ion Iliescu spun că cifra reală a morților este de peste 100.

„Noaptea de cristal”

Istoricul Andrei Pippidi a comparat 14-15 iunie 1990 cu „Noaptea de cristal” din Germania nazistă, cu acțiunile echipelor de „cămași negre” ale lui Mussolini, în Italia, și cu forțele de pararepresiune ale poliției legionare din 1940, în România.

Andrei Cornea: Alcătuind o „categorie socio-profesională ce aparține mai degrabă secolului al XIX-lea decât secolului al XXI-lea”, minerii au adâncit, în Romania postcomunistă, schismele sociale, delimitările dintre clase, sporind frustrările și ranchiunile.

Scuzele făptașilor

Adrian Năstase, numit ministrul Afacerilor de Externe la două săptămâni de la mineriadă, a afirmat că „a trebuit să lucrez mult pentru repararea imaginii României în străinătate”.

În legătură cu rolul lui Ion Iliescu în mineriada din 90, Adrian Năstase a spus că această „temă este profund politică” și că „a fost politizată de-a lungul timpului” și a adăugat că dosarul mineriadei a fost “reactivat” în perioada în care Emil Constantinescu era președinte, în anul 1998.

Ion Iliescu vorbind despre scenele „de anarhie și dezordine“ care au dus la atacul minerilor, după ce la vremea respectiva a denumit „o rebeliune legionară“, ulterior a reformulat „ne amintește de rebeliunea legionară […] și a fost percepția multor altora din generația mea…”.

Ioan Talpeș, fost șef al Serviciului de Informații Externe, a declarat că violențele din 13 iunie 1990 au fost provocate de agenți ai unor state străine, cu precădere Franța, care urmăreau răsturnarea guvernului Petre Roman, printr-o lovitură de stat, și numirea lui Radu Câmpeanu ca prim-ministru.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

AEP şi-a cumpărat masă cu 32.000 de euro şi scaune cu câte 500 de euro unu

0
Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă au cumpărat la finalul lunii trecute, în toiul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, o masă în valoare de peste 32.000 de euro și 32 de scaune cu 500 de euro bucata...