Cum a dat Adrian Bold, arhitectul șef al Capitalei, o „țeapă” de 130.000 de euro

Adrian Bold

Arhitectul șef al Capitalei, Adrian Bold, a încasat 580.000 de lei (peste 130.000 de euro) din bani publici, de la Primăria Generală (reprezentând salariile la care avea dreptul de la demiterea sa din 2008 și până la reangajarea din martie 2016), dar nu a plătit niciun  sfanț din paguba de 293.000 de dolari SUA, provocată bugetului public al Capitalei.

Adrian Bold
Adrian Bold datorează bucureștenilor 300.000 de dolari SUA

Bucureștenii își pot recupera paguba provocată de arhitectul șef, doar din salariul acestuia, în circa 50 de ani.

Cum a provocat arhitectul șef Bold prejudiciul de 300.000 USD

În calitate de arhitect șef al Capitalei, Adrian Bold a refuzat, în anul 2000, să-i elibereze lui Vasile Brustur, un cetățean al Capitalei certificatul de urbanism pentru construirea unui imobil de opt etaje la intersecția dintre străzile Luterană și Berthelot (în buricul Capitalei), peste drum de catedrala Sfântul Iosif.

Certificatul emis ilegal de Bold nu permitea ridicarea unei clădiri mai mari de patru etaje, față de 8, cât au apreciat mai mulți experți consultați de instanța de judecată. Din cauza refuzului lui Bold (nejustificat, a spus instanța) de a elibera certificatul cerut, Vasile Brustur a obținut în instanță emiterea unui certificat de urbanism corect și plata de despăgubiri.

Judecătorii i-au dat dreptate contribuabilului. „Toți parametrii față de care s-a stabilit regimul tehnic al certificatului de urbanism (eliberat de Adrian Bold – n.n.) au fost stabiliți în mod discriminatoriu”,  este menționat în motivarea deciziei judecătorii Curții de Apel București. Tot judecătorii au hotărât ca Adrian Bold să plătească, în solidar cu Primăria Capitalei, un prejudiciu de 293.000 de dolari, valoarea fiind stabilită printr-o expertiză judiciară (care a calculat diferența dintre prețul cu care Brustur a vândut terenul în vederea ridicării unei construcții și valoarea reală de piață a terenului respectiv, în condițiile în care dacă Bold ar fi emis certificatul de urbanism legal, s-ar fi permis ridicarea unei clădiri mai înalte).

Paguba produsă de Bold, achitată din bani publici

Adrian bold
Hotelul Berthelot a fost construite pe terenul lui Brustur, vizavi de Cathedral Plaza și catedrala Sfântul Iosif

Sentința a fost pusă în executare după ce a rămas definitivă și irevocabilă (inclusiv după promovarea unor cereri de revizii și contestații în anulare). Reclamantul s-a îndreptat împotriva Municipalității, pe care a executat-o silit. Mai precis, Brustur a idebntificat un imobil (teren) în sectorul  6 al Capitalei pe care, în urma executării silite, l-a vândut la licitație. Din prețul obținut, de peste un milion de euro, Brustur și-a reținut cei 293.000 de dolari SUA, restul de bani intrând în bugetul Capitalei.

Surse din Primărie spun că Bold a scăpat, la început, de un proces deschis de municipalitate pentru recuperarea daunelor, graţie protecţiei de care ar fi beneficiat în cadrul instituţiei. În 2008, însă, în urma unui raport al Curţii de Conturi, Primăria  s-a adresat, în final, instanței de judecată, demersurile fiind inițiate de Andrei Creci, directorul adjunct al Direcției juridice. În 2010, Tribunalul Bucureşti i-a dat dreptate și a considerat că arhitect-şef al Capitalei, Adrian Bold, este responsabil de faptul că Primăria a fost obligată să plătească acea sumă de bani. „Reclamanta a trebuit să suporte debitul stabilit prin titlul executor, deși funcționarul vinovat de eliberarea actului anulat era celălalt pârât, prejudiciul fiind cauzat de Adrian Bold și culpa acestuia fiind indiscutabilă” au stabilit judecătorii. Pe parcursul procesului, arhitectul-șef s-a apărat, aruncând pisica moartă în curtea juristului primăriei, pe care l-a chemat la proces, pretinzând că și-ar fi îndeplinit defectuos îndatoririle în litigiul PMB cu Brustur. Contestația lui Bold a fost respinsă, astfel că arhitectul șef a rămas bun de plată pentru cei 293.000 de dolari.

Rămas „fără avere”, nu poate plăti paguba

creci
Juristul Primăriei, Andrei Creci, este cel care a inițiat demersurile juridice pentru recuperarea datoriei de la Adrian Bold

De atunci și până astăzi, Primăria nu a văzut niciun leu din paguba de 293.000 de dolari provocată din vina lui Bold. „Nu mai are în avere nimic, nicio proprietate. Singura soluție de a mai recupera ceva, este să-i reținem jumătate din salariu, lună de lună”, ne-au spus surse autorizate din primăria generală, sub rezerva anonimatului. Un calcul simplu arată că dacă Primăria îi va reține lui Bold câte 2000 de lei/lună, își poate recupera paguba în aproape 50 de ani!

Cum de a rămas Bold atât de sărac, fără proprietăți, cum spun sursele din primărie, este un mister. În 2008 presa relata despre o avere fabuloasă pe care ar fi avut-o Bold. „Adrian Bold a venit în primărie, acum câțiva ani, sărac, ca un profesor de arhitectură ce era, și pleacă multimiliardar. El deține o salbă de vile și apartamente, dintre care multe nici nu sunt identificate cu precizie. El și soția să, Maria Bucur (nu a luat numele soțului din rațiuni de protecție a afacerii familiei), dețin sigur o vilă (de fapt un bloc) în Primăverii, în str. Cehov nr. 8, încă două vile în str. Tipografiei 29-31, lângă Casa Presei, plus o megavilă, un palat cum e descrisă de unii, în Predeal, pe str. B.P. Hașdeu nr.26, câteva apartamente pe str. Brezoianu, plus un apartament în zona Unirii, dat de primăria generală pe semnătura lui Băsescu”, scria Can-Can în iulie 2008.

Paguba poate fi recuperată, din salariu, în 50 de ani

Adrian Bold
Repus în funcție, Bold își poate achita datoria, din salariu, în 50 de ani

Dacă Primăria nu a văzut un sfanț din cei 293.000 de dolari de la Adrian Bold, a fost obligată în schimb, să-i umple conturile. Demis de Oprescu în 2008, Adrian Bold a contestat în instanță dispozitia  de demitere iar Tribunalul București i-a dat dreptate, obligând Primăria Capitalei și primarul general să-l reintegreze în funcție cu plata drepturilor salariale aferente începând din 21 iulie 2008 până la data reîncadrării efective în functie, sumă la care se adaugă dobânzi. Decizia a devenit definitivă în decembrie 2010. Astfel, Bold a executat Primăria, potrivit surselor Cetățeanul.net, de 579348 lei (peste 130.000 de euro). Întrebate de ce nu s-a compensat suma, sau măcar o parte din aceasta, cu paguba pe care Bold a produs-o, din bani publici, sursele ne-au declarat că Primăria nu a putut pune poprire pe suma executată de Bold deoarece acesta a obținut-o prin executor judecătoresc.

Adrian Bold nu a putut fi contactat, ierim, pentru a ne comunica un punct de vedere. Cetățeanul.net îl va publica de îndată ce ne va fi comunicat de către arhitectul șef în funcție.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.