Dragnea și Iohannis, adeverințe neactualizate de colaborare cu Securitatea

adeverințe de necolaborare cu Securitatea
Dragnea și Iohannis au primit adeverințe de necolaborare cu Securitatea înainte ca SRI să predea arhiva clasificată

Cei mai importanți politicieni ai momentului, președintele României – Klaus Iohannis și șeful PSD – Liviu Dragnea au primit adeverințe de necolaborare cu Securitatea, fosta poliție politică, înainte de martie 2011, dată la care Serviciul Român de Informații a predat Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) arhiva clasificată. De atunci, Consiliul nu i-a mai verificat pe demnitari.

În urmă cu opt ani, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității primea cele mai importante 1.200 de dosare ale fostei instituții de represiune de la Serviciul Român de Informații.

Adeverințe de necolaborare cu Securitatea

Alături de Iohannis și Dragnea, cei mai importanți politicieni ai momentului, au adeverințe vechi și alte personaje celebre, cum ar fi Călin Popescu Tăriceanu, Victor Ponta, Viorica Dăncilă, Dacian Cioloș, Ionel Arsene sau Gabriela Firea.

În această situație se afla și Tudorel Toader, însă ministrul Justiției a prezentat de curând un document din care reiese că nu a colaborat cu fosta Securitate. Adeverința sa este datată din februarie 2019.

Gestul lui Tudorel Toader

adeverințe de necolaborare cu Securitatea
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a publicat, duminică seară, pe Facebook, răspunsul primit de la CNSAS, din martie 2019

Gestul din weekend al ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a publica o adeverință proaspătă că nu a colaborat cu Securitatea scoate la iveală faptul că oamenii care conduc România au patalamale la mână suspect de vechi că nu au avut legături cu fostul regim. Mai exact, mare parte dintre politicieni cei mai cunoscuți au adeverințe obținute de la CNSAS înainte de 2011. În martie 2011, CNSAS primea arhiva clasificată a Securității deținută de SRI. Practic, în acel moment CNSAS primea un adevărat tezaur din care trebuia să reiasă cine a colaborat sau nu cu Securitatea, așa cum ne-a transmis un istoric.

Numai că politicieni ca Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, Nicolae Bădălău, Victor Ponta, Dacian Cioloș sau Klaus Iohannis aveau deja adeverințe că nu au colaborat. Membrii colegiului director al CNSAS nu știu dacă aceștia au mai fost sau nu verificați de atunci.

„Studiu de caz”: Ministrul Justiției

Pe site-ul CNSAS, Tudorel Toader are o adeverință veche din 2009, atunci când reprezentanții instituției l-au verificat pe fostul judecător al Curții Constituționale.

Pentru a nu mai fi bănuit de legături cu fosta Securitate, Tudorel Toader, a publicat, duminică seară, pe Facebook, răspunsul primit de la CNSAS din martie 2019, care arată că „nu există documente ori informații care să ateste calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator” în ceea ce-l privește.

Înțelegând faptul că se solicită verificarea mea de către CNSAS, postez recenta comunicare, din 26 martie 2019, în urma ultimei verificări, probabil cea de a patra!”, a postat Toader alături de o fotografie a adeverinței primită de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

Ce s-a întâmplat din 2009 până în 2019

Între prima adeverință a lui Tudorel Toader primită de la CNSAS în anul 2009 și răspunsul din martie 2019, a avut loc un eveniment important legat de documentele fostei Securități: declasificarea unora dintre cele mai importante dosare ale fostei poliții politice.

Astfel, peste 1.200 de dosare din arhiva fostei Securitati au fost predate în martie 2011 din arhiva fostei Securități de către SRI către CNSAS.

Potrivit unui comunicat transmis de SRI la acel moment, în urma unei analize comune a specialiștilor instituției și CNSAS, au fost declasificate noi documente, un număr de 1.225 de dosare fiind predate în gestiunea Consiliului.

SRI susținea că în perioada 2005 – 2011 a remis CNSAS, în conformitate cu legislația în vigoare, 1.600.257 de dosare, cu 1.956.366 de volume, care reprezintă peste 18.000 de metri liniari de arhivă.

Conform SRI, în gestiunea CNSAS au fost transmise aproximativ 1.704.000 de fișe de evidență din cartoteca Securității, precum și peste 700.000 de înregistrări din baza de date a fostului Centru de Informatică și Documentare.

Dragnea are adeverință veche de 12 ani

Cel mai controversat politician al momentului, Liviu Dragnea, are certificat că nu a colaborat cu Securitatea tocmai din martie 2007.

Adeverința lui Liviu Dragnea este din 2007
Adeverința lui Liviu Dragnea este din 2007

„În fapt, domnul Liviu Nicolae Dragnea nu figurează în bazele de date ale Direcției Investigații a CNSAS; SRI a comunicat că este «necunoscut» în evidențele create de securitate; nu au fost identificate dosare sau documente referitoare la persoana sa din arhiva SIE; SIA a răspuns că nu a fost identificat cu dosar de colaborator sau de urmărire, întocmit de fostele organe de securitate, ca poliție politică, precum și că nu a fost ofițer al fostei Direcții a IV-a, din cadrul Departamentului Securității Statului”, se precizează în documentul eliberat de CNSAS.

Liviu Dragnea nu mai comunică decât cu presa agreată, prin urmare nu am putut să aflăm dacă în ultimii zece ani a mai fost verificat.

Președintele PSD nu este singur pe lista celor cu adeverințe vechi de necolaborare cu Securitatea.

Klaus Iohannis a fost verificat în 2008
Klaus Iohannis a fost verificat în 2008
  • Klaus Johannis, președintele României, are adeverință de la CNSAS din 2008
  • Viorica Dăncilă, premier din partea PSD, are adeverință de la CNSAS din 2008
  • Nicolae Bădălău, ministrul Economiei din partea PSD, are adeverință de la CNSAS din 2007
  • Dacian Cioloș, liderul PLUS, are adeverință de la CNSAS din 2008
  • Adrian Năstase, fost președinte al PSD și premier al României, are adeverință de la CNSAS din 2006
  • Ludovic Orban, președintele PNL, are adeverință de la CNSAS din 2008
  • Ionel Arsene, președintele CJ Neamț și aliat al lui Liviu Dragnea, are adeverință de la CNSAS din 2009
  • Victor Ponta, președintele PRO România, are adeverință de la CNSAS din 2004
  • Gabriel Oprea, fost ministru și actual lider al UNPR, are adeverință de la CNSAS din 2009
  • Gabriela Firea, primar al Capitalei, are adeverință de la CNSAS din 2009
Adeverința Vioricăi Dăncilă
Adeverința Vioricăi Dăncilă

Traian Băsescu, Paul Stănescu și Șerban Nicolae sunt pe lista celor care au obținut de la CNSAS adeverințe că nu au colaborat cu Securitatea și după ce SRI a predat arhiva clasificată.

Tăcerea CNSAS

Am solocitat CNSAS să ne comunice dacă politicieni precum Dragnea, Iohannis, Cioloș, Tăriceanu au mai fost verificați după 2011 sau nu. Nu am primit nici măcar o confirmare că vom primi datele solicitate.

Cazimir Ionescu, membrul al Colegiului director al CNSAS ne-a transmis că nu poate să ne precizeze dacă politicienii care au primit adeverințe înainte de 2011, atunci când a fost predată arhiva clasificată, au mai fost verificați.

„Noi, membrii colegiului, doar primim documente de la Direcția de Investigații, în rest nu avem acces la dosare. Nu pot să vă precizez dacă un politician sau altul a mai fost verificat după ce a primit o adeverință înainte de 2011”, ne-a declarat Cazimir Ionescu.

Ziarul Cetățeanul a dezvăluit că și unii judecători CCR au fost verificați de CNSAS în urmă cu un deceniu, în condițiile în care anual sunt desecretizate și predate Colegiului noi documente care ar putea dezvălui surprize.

 

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here