Acuzații de plagiat la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni

Alchimistul de la Hurmuzachi, Natalia Intotero

Unul dintre funcționarii „de intelligence” din Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP), Claudiu Ionel Pasăre, a fost reclamat pentru suspiciune de plagiat de către Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul” (ANIMV).

Reclamația a fost făcută la Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). Pasăre a fost reclamat într-un lot de șapte „doctori”, dintre care mai cunoscuți sunt Daniel Andrei Moldoveanu, fost consilier pe probleme de securitate al președintelui Traian Băsescu, Toma Rus – fost şef al Direcţiei Generale de Combatere a Crimei Organizate din IGPR și judecătoarea Corina Jîjîie, fostă șefă a Secției Penale de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

„Fantoma” de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni

Director, spun sursele noastre, în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Ionel Claudiu Pasăre a fost reclamat pentru plagiat pentru teza de doctorat cu titlul „Tendințe și perspective ale conceptelor de securitate ale NATO în plan regional și global”, după cum a relatat presa. Președintele comisiei de susținere a fost Constantin Onișor, iar cei trei referenți care au decis să-i acorde titlul de doctor au fost Cristian Barna și foștii consilieri prezidențiali Constantin Degeratu și Sergiu Medar.

Ce face Pasăre, fost angajat al SRI, în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni este un secret bine păstrat. Oficial, pe pagina de internet a ministerului nu am găsit nicio referință că Pasăre ar lucra acolo deși mai multe surse din interior ne-au spus că acesta ar conduce o direcție care se ocupă cu protecția datelor personale și cu documentația pentru ORNISS (Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat). Potrivit portalului ANI (Agenția Națională de Integritate), Pasăre nu a mai depus nicio declarație de avere din 2016 încoace, iar pe pagina sa de Facebook nu apare nici cel mai vag indiciu că ar lucra la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în afară de câteva poze alături de ministrul Intotero.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni
Pe pagina de facebook a fostului sereist Pasăre sunt doar câteva poze cu ministrul Intotero. Niciun alt indiciu că lucrează la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni

Desigur însă că niște poze cu ministrul nu înseamnă că lucrezi la ministerul condus de Intotero, dar am reușit să-l identificăm pe Pasăre în poza oficială de grup a lucrătorilor de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, postată pe pagina oficială de facebook chiar pe 24 decembrie 2018.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni
Claudiu Ionel Pasăre, în poza oficială a ministerului

Nu am reușit să-l contactăm pe Claudiu Ionel Pasăre, dar poate vor reuși să o facă măcar inspectorii ANI care să lămureacă „absența” declarațiilor de avere ale oficialului. Vom consemna desigur punctul de vedere după ce acesta ne va fi remis.

Despre Pasăre, datele oficiale spun că a cochetat de-a lungul vremii şi cu politica, şi cu serviciile de informații. A fost consilier al senatorului Ioan Talpeș, consilier în Ministerul Educației, membru în Consiliul Local al Primăriei Reșița, purtător de cuvânt și consilier al președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin. A fost membru PSD, iar în 2016 a candidat pentru un fotoliu de deputat din partea Partidului România Unită, condus de Sebastian Ghiță. Mulţi ani a fost angajat al SRI, de unde a ieșit în 2016, însă nu este clar, a scris presa, dacă perioada în care a activat ca ofiţer s-a suprapus cu activitățile sale publice.

Cetățeanul.net a mai scris despre modul în care Ministerul pentru românii de Pretutindeni a fost „infiltrat” cu foști „specialiști de la Interne”.

Citește și Ei au grijă de românii de pretutindeni! Ministerul Diasporei, condus cu jandarmi și pensionari de la Interne

 

LĂSAȚI UN MESAJ