Într-o singură zi, AGA Companiei Naționale Aeroporturi București a revocat și a numit, respectiv a numit și apoi a revocat, două consilii de administrație diferite la compania care administrează Aeroportul Otopeni.
Performanța este cu atât mai „interesantă”, cu cât Adrian Cighi, de la Fondul Proprietatea, membru în ambele echipe CA a ajuns să fie revocat și numit, simultan, în consiliul de administrație, prin hotărâri AGA la care tot el a participat! Ce spuneți domnule ministru Costescu?
Juriștii Ministerului Transporturilor, coordonați de directorul Anișoara Cornilă, au devenit protagoniștii unor hotărâri AGA de-a dreptul halucinante!
„Aeroporturi București”, în vrie după un hocus-pocus cu hotărâri AGA
Ce s-a întâmplat în ședința AGA a Companiei Aeroporturi București, în 18 februarie, este stupefiant sau ţine, poate, de … stupefiante! Sub pretexe juridice incorecte sau incomplete, AGA companiei Aeroporturi București s-a jucat de-a dreptul, cu numiri și demiteri consecutive ale consiliului de administrație. Succesiunea hotărârilor, care va declanșa, cu siguranță, o serie întreagă de procese care riscă să pună pe butuci aeroportul Otopeni, ar trebui analizată nu doar de o echipă de juriști competenți dar și de reprezentanții Parchetului.
Derulăm înapoi „filmul” hotărârilor AGA din 18 decembrie până la hotărârea 65. Prin aceasta se constată că hotărârea AGA 50/29.05.2014, prin care s-a decis înlocuirea conducerii executive și administrative a companiei de aeroporturi (Liviu Radu, Bogdan Găurean, Radu Merica, Marius Bodea, din partea Ministerului Transporturilor și Adrian Cighi, din partea Fondului Proprietatea) a fost anulată irevocabil de instanță. Fără să țină cont că o altă hotărâre în vigoare (56/25 martie 2015) a reconfirmat prevederile celei anulate, AGA a votat (hotărârea 65/2016), „încetarea de drept a contractelor actualilor administratori”. Astfel „echipa Stoicescu” (Stoicescu Sorin-Paul, Pușcașu Geanina-Cristina, Dl. Pestesan Cosmin-Catalin, Dl. Dimitrescu Mirica si Dl. Cighi Adrian) a fost înlocuită de „foștii” – echipa „Liviu Radu”.
Nici nu a apucat să se usuce cerneala pe hotărârea 65, că, în aceeași ședință, s-a semnat hotărârea 66, gândită tot de „juriștii” ministrului Dan Costescu! Acum, AGA își aduce aminte de hotărârea din 2015, care prevedea și atragerea răspunderii patrimoniale a echipei „Liviu Radu” pentru pagubele provocate societății. Or, cât timp instanța nu a hotărât dacă angajează răspunderea patrimonială a acestora, mandatele administratorilor încetează iar cele ale directorilor se suspendă de drept (potrivit legii societăților comerciale).
Pus în fața acestei situații, delirul AGA a continuat. În loc să constate că hotărârea adoptată cu câteva minute înainte era ilegală și, implicit, să o revoce, prin hotărârea 66 s-a constatat încetarea mandatului echipei „Liviu Radu”?!
„Care încetare, cât timp nu se publicase în Monitorul Oficial revenirea acesteia pentru a putea fi revocată?”, întreabă sursele noastre din Ministerul Transporturilor. Într-adevăr, spun avocații consultați de Cetățeanul.net, „este ilegal să constați încetarea mandatului unor administratori, care, oficial, nu sunt administratori!”.
Nu se poate însă colivă fără bomboană, drept pentru care votanții AGA reprezentând Ministerul Transporturilor și Fondul Proprietatea (acționarii Companiei Aeroporturi București) au mai votat și hotărârea 67, prin care s-a decis numirea, ca administratori provizorii, a … „echipei Stoicescu”. Incredibil, nu-i așa, domnule ministru?
Adrian Cighi, administrator legal și ilegal în același timp
Nu s-a terminat însă aici! Cele două echipe de administrație, altfel antagonice, cel puțin în acte, au un element comun- Adrian Cighi este membru în ambele consilii de administrație (vezi documentul de mai sus).
Teoretic, potrivit documentelor adoptate în ședința AGA din 18 februarie 2016, Cighi a „amețit de-a dreptul”: i-a încetat mandatul de administrator din echipa „Stoicescu” și a revenit ca administrator în echipa „Liviu Radu” (hotărârea 65); a fost revocat pentru că împotriva sa este pe rolul instanței o acțiune pentru angajarea răspunderii patrimoniale (hotărârea 66); a fost numit, din nou, administrator provizoriu (hotărârea 67). Culmea este toate cele trei hotărâri de mai sus (65, 66 și 67) au fost votate de același Adrian Cighi, care este și reprezentant în AGA al Fondului Proprietatea.
Potrivit mandatului acestuia, în posesia căruia am intrat grație unei surse din minister, Cighi a avut mandat să se abțină la votul pentru hotărârea 65, dar nu a avut niciun mandat cum să voteze celelalte două hotărâri care au consfințit „delirul” de la AGA Comaniei „Aeroporturi București”.
Cetățeanul.net nu a reușit să-l contacteze pe Adrian Cighi, pentru a ne explica cum poate fi ba revocat, ba numit în CA-ul aeroportului Otopeni, reprezentant în AGA, dar mai ales cum poate fi administrator cât timp legea 31 o interzice. Vom publica punctul de vedere al lui Adrian Cighi, de îndată ce ne va fi comunicat.
N.B. Cetățeanul.net se abține de la orice aprecieri privind performanța sau lipsa performanței manageriale a oricărui membru al celor două echipe care alcătuiesc cele două „echpe” de administratori.
Citește și Ministerul Transporturilor vrea să parașuteze o conducere ilegală la Aeroportul Otopeni
Cetățeanul TV