Achiziții dubioase de măști turcești pentru Poliție și Jandarmerie

masca de protecție, FOTO: coyot/Pixabay.com
FOTO: coyot/Pixabay.com

Achiziții dubioase de măști turcești făcute de Crucea Roșie pentru a fi donate Poliției și Jandarmeriei. Un milion de măști, care ar fi urmat să ajungă la forțele de ordine, au fost reținute de procurori, într-un dosar penal deschis pentru evaziune fiscală.

Întregul lot de măști a ajuns în Vama Otopeni în seara de 23 spre 24 martie 2020. Documentele de import nu erau în regulă, așa că întreaga cantitate de măști turcești a fost indisponibilizată. Sesizat, Parchetul de pe lângă Tribunalul București a deschis un dosar penal, inițial pentru evaziune fiscală.

măști turcești

Potrivit unor surse din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), anchetatorii au și suspiciuni legate de omologarea medicală a măștilor, dat fiind că aceste provin din Turcia, țară din afara Uniunii Europene și nu se știe dacă respectă normele europene.

CITEȘTE ȘI: Cum se face decontaminarea coronavirus. Răspunsul primit de Gabriela Firea de la Centrul de Cercetare al Armatei

Crucea Roșie a dat banii înainte

Ziarul Cetățeanul prezintă în exclusivitate contractul de vânzare-cumpărare de măști turcești, înregistrat de Crucea Roșie la 16 martie 2020.

măști turcești

Potrivit documentului, prețul pentru o mască a fost de 3.2 lei fără TVA – preț destul de mare pentru o cantitate engros, iar valoarea totată a achiziției se ridică la 3.2 milioane de lei fără TVA.

La articolul 3 din contract se menționează că „Produsele vor fi livrate în termen de maxim 3 zile lucrătoare de la data încasării a 50% din Prețul prezentului contract”.

În contractul de vânzare-cumpărare se menționează că este vorba de „măști medicale de protecție”, care trebuie să respecte standardele medicale pentru a fi eficiente.

măști turcești

„Măștile medicale de protecție reprezentând obiectul Contractului au următoarele specificații: măștile medicale de protecție sunt măști chirurgicale cu 3 pliuri și elastic după urechi; măștile medicale de protecție sunt produse din material nețesut alergenic”, se arată în document.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Dezastrul de la Universitar! #coronavirus Cum s-a infectat spitalul din vina echipei managerului Nica

Firma care importă măști turcești, afaceri în construcții și baruri

Dubios este că importatorul măștilor, SC Ambient SRL, este o firmă de apartament, din Giurgiu, fără niciun fel de tangențe cu domeniul medical.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, în 2018, firma Ambient Expres SRL, administrată de giurgiuveanca Filofteia Marinescu, se ocupa de construcții (obiect de activitate „Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”), după ce în 2016 și 2017 a avut ca obiect de activitate „Baruri și alte activități de servire a băuturilor”.

În 2018, firma care acum vinde măști medicale Crucii Roșii și-a completat obiectul de activitate secundar cu „Comerț cu amănuntul de piese și accesorii pentru autovehicule” și „Comerț cu motociclete, piese și accesorii aferente; întreținerea și repararea motocicletelor”.

Niculae Bădălău: „Niște liberali giurgiuveni sunt în spatele afacerii”

Acuzat că ar fi în spatele afacerii, Niculae Bădălău a negat orice implicare în afacere, ba mai mult arată sugerează că în sptele acesteia s-ar afla lideri PNL.

Dacă domnului Orban tot îi arde de anchete, îi recomand să ceară una serioasă şi în cazul măştilor confiscate la Vama Otopeni. Şi le cer să spună public cine stă, de fapt, în spatele firmei SC AMBIENT EXPRESS? Nu cumva nişte lideri liberali giurgiuveni?

Când ţara o duce foarte greu, când cei din sistemul sanitar plâng pe la uşile lor pentru ajutor, ei ce fac? Mint şi aruncă pisica moartă în curtea vecinului! Da, asta înseamnă să fii incompetent şi disperat!”, scrie Niculae Bădălău.

Anunțul Crucii Roșii

Materialele sanitare cele mai uzuale au dispărut din farmacii și spitale, iar fără măști de protecție jandarmii care patrulează pe străzi se expun infectării cu coronavirus.

De aceea, atunci când a anunțat că a donat un milion de măști pentru Poliție și Jandarmerie, Crucea Roșie a fost văzută ca o salvatoare a statului.

„Crucea Roşie Română anunţă achiziţia a 1 milion de măşti sanitare. Acestea au ajuns în depozitul central al Crucii Roşii Române şi au fost distribuite următoarelor instituţii: Ministerului Apărării Naţionale, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţiei de Frontieră, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Inspectoratului General pentru Imigrări, Agenţiei Naţională de Administraţie Fiscală şi filialelor de Cruce Roşie din toată ţara. Măştile vor ajunge la personalul angajat şi la voluntarii care intră în contact direct cu persoanele afectate de COVID-19”, este comunicatul Crucii Roşii Române.

Valoarea achiziţiei de măşti sanitare este de 794.000 de euro şi a fost realizată cu sprijinul financiar al mai multor companii naţionale, a mai precizat Crucea Roșie.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here