Abuz coronavirus. Populația acuză: Polițiștii sună la uși, fără măști de protecție

sursa foto: Politia Romana
sursa foto: Politia Romana

Acuzații grave de abuz la adresa forțelor de ordine. Unii polițiști nu respectă regulile minime de protecție împotriva infecției cu coronavirus și îi pun în pericol pe cei cu care intră în contact.

Doi agenți poliție au bătut la ușa unei bucureștence fără a purta nici mănuși, nici măști. Când au fost admonestați de femeie, drept răspuns, polițiștii au amenințat-o că-i vor aplica amenda maximă.

Astfel, poliția, care trebuie să vegheze  în aceste zile la respectarea legii și să-i sancționeze pe cei care se fac vinovați de zădărnicirea combaterii bolilor, ajunge să încalce legea, nerespectând regulile elementare de protecție împotrivia coronavirusului.

CITEȘTE ȘI: Necenzurat. Violență. Polițist filmat cum bate un tânăr

Acuzațiile unei mame

Se înmulțesc cazurile de abuz ale forțelor de ordine, care au primit puteri mai mari în perioada stării de urgență.

Într-o sesizare trimisă pe adresa redacției, mama a doi copii acuză forțele de ordine că au făcut abuz de putere și i-au pus familia în pericol.

Totul a pornit în seara zilei de 7 aprilie, când la la ușa sa au apărut doi polițiști de la Secția 6 Poliție. Agenții răspunseseră sesizării unei vecine, care reclamase nerespectarea orelor de odihnă.

Femeia nu a cotestat asta și admite că cei mici au dat uneori televizorul mai tare, fiind obligați cu toții să stea în casă de mai bine de trei săptămâni, așa cum prevăd regulile stării de urgență instituite ca urmare a pandemiei de coronavirus.

CITEȘTE ȘI: Secția 19 de Poliție din Capitală, închisă din cauza coronavirusului. Trei polițiști, în izolare

Stau acasă cu cei doi copii ai mei, în vârstă de 8, respectiv 10 ani, de circa trei săptămâni, încercând pe cât posibil să nu interacționăm cu persoanele predispuse la infectare. Nu contest faptul că cei mici mai fac gălăgie, dau muzica sau televizorul mai tare uneori, după atâta timp de stat în casă și că vecinii mei mai sunt deranjați. Dar am ales să trecem peste această perioada dificilă și să rămânem cât mai păziți și înțelegatori unii cu alții”, spune femeia.

Abuz: Fără mănuși și măști de protecție, la ușa oamenilor

Ceea ce contestă însă aceasta este însă modul în care agenții de poliție au intervenit în urma reclamației făcute de vecina derajată de copiii săi.

După ce le-a dat cartea de identitate, prima reacție a femeii a fost, pe bună dreptate, să-i admonesteze pe agenți pentru lipsa mănuilor și a măștilor de protecție, în condițiile în care aceștia vin de pe stradă și intră în contact cu foarte multă lume.

„Sincer să vă spun, după ce i-am dat cartea de identitate, prima expresie care mi-a ieșit pe gură a fost: ce căutați la ușa mea fără nicio urmă de protecție? Dumneavoastră umblați pe străzi și aduceți cu voi fără să aveți habar bolile în casele oamenilor care respectă legea”, a povestit mama copiilor.

Răniți în orgoliu, polițiștii au trecut la amenințări, acuză femeia. I-au spus că îi vor da o amendă de 10.000 de lei, „pentru că-și permit” și „pentru că s-au scumpit amenzile”.

CITEȘTE ȘI: Brăileancă izolată la domiciliu, sesizare către prefect: Polițistul a sunat cu număr ascuns!”. „Nu purta uniformă. Este polițist sau hoț?

Abuz: Procesul-verbal de sancționare, completat la secția de poliție

abuz
Ministrul de Interne Marcel Vela trebuie să explice dacă polițișii își iau toate măsurile de protecție atunci când interacționează cu oamenii

Culmea, pretinzând că respectă regulile de protecție, agenții au comis un alt abuz: spus că vor completa procesul-verbal de amendă… la secție, fără ca femeia să poată formula obiecțiuni, așa cum prevede legea în mod expres.

„Le-am cerut să scrie procesul-verbal acolo, ca să fac și eu aceste mențiuni în el, vizavi de modul în care s-au prezentat la ușa mea, dar au refuzat.

De unde știu eu cu ce oameni s-au întâlnit domnii polițiști în timpul serviciului? Au fost ei testați de Covid la întrarea în schimb, să știu și eu că nu sunt infectați și că sunt în siguranță când deschid ușa?”, sunt întrebări de bun simț puse de mama celor doi copii. 

În urma acestui incident provocat de forțele de ordine, îi solicităm public ministrului de Interne Marcel Vela să spună dacă secțiile de politie  și jandarmi dispun de echipamente și dezinfectant care să fie folosite conform legii, ori de câte ori agenții se întorc din teren sau au interacționat cu oamenii pe stradă, dacă există o procedură clară în acest sens și cine o verifică.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.