8 Martie la Bruxelles şi la Bucureşti. Prezenţă redusă a femeilor în Guvern, inexistentă la conducerea primăriilor din Capitală

8 MartieZiua internaţională a femeii, 8 Martie, prinde şi anul acesta România într-o postură care nu este nici pe departe în măsură a se apropia de tendinţele europene. Egalitatea de gen rămâne la nivel de declaraţii politice, în vreme ce realitatea este cu totul alta – cea care se poate vedea atât cu ochiul liber cât şi cea pe care ne-o prezintă statisticile europene.

8 Martie este ziua din an în care femeile ar trebui să fie la rang de cinste. Însă faptul că românii le dau flori femeilor în această zi nu-i face mai puţini misogini, mai deschişi la ceea ce în Europa Occidentală a devenit deja o lege nescrisă: egalitatea de gen.

Guvernul condus de Dacian Cioloş numără 23 de miniştri, dintre care doar şapte sunt femei: Anca Dragu la Finanţe, Aura Răducu la Fonduri Europene, Raluca Prună la Justiţie, Cristiana Paşca Palmer la Mediu, Claudia Costea la Muncă şi Protecţie Socială, Elisabeta Lipă la Tineret şi Sport şi Violeta Alexandru la Consultare Publică şi Dialog Civic.

În ciuda tendinţei europene de care vorbeam anterior, nici la conducerea UE situaţia nu stă mult diferit faţă de cea a României. Dintre cei 28 de comisari europeni (incluzându-l şi pe preşedintele Jean-Claude Juncker), doar nouă sunt femei.

Ce-i drept, femeile deţin funcţii cheie în Comisia Europeană – Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, cu rang de vicepreşedinte, este Federica Mogherini, iar un alt vicepreşedinte este Kristalina Gheorghieva, comisar pentru Buget şi Resurse Umane. De notat faptul că şi România a trimis la Bruxelles un comisar de sex feminin, în persoana Corinei Creţu.

Ar mai fi de notat faptul că din delegaţia de 32 de eurodeputaţi ai României la Bruxelles şi Strasbourg, nouă sunt de sex feminin.

Şi acum, de 8 Martie, să revenim în România şi să vedem cum stăm cu egalitatea de gen la nivelul administraţiei locale. Niciun primar din cei şapte ai Bucureştiului (şase la sectoare şi primarul general) nu este femeie. În ceea ce priveşte Consiliul General al Municipiului Bucureşti, din 54 de consilieri doar 16 sunt de sex feminin.

Cât priveşte reşedinţele de judeţ din România, într-una singură este primar o femeie, la Craiova, în persoana Liei Olguţa Vasilescu. Nu are rost să ne consumăm bateriile pentru a face o statistică exhaustivă a prezenţei feminine în consiliile locale ale localităţilor din ţară – ea este oricum extrem de redusă, mai ales în mediul rural.

8 Martie cu şomaj ridicat în rândul femeilor

Dar nu numai la nivel politic România este departe de tendinţa europeană atunci când vine vorba de egalitatea de gen. În preajma zilei de 8 Martie, pe internet a început să circule ultima cercetare a Eurostat în domeniu, din care ţara noastră nu iese deloc bine, la multe capitole.

Bunăoară, Regiunea Sud-Est a României este plasată la coada clasamentului, alături de sudul Italiei (companie selectă) în ceea ce priveşte rata de ocupare a femeilor în vârstă de 15-64 de ani. Mai puţin de 50% dintre femeile din aceste două regiuni europene erau încadrate în muncă sau ape de muncă la nivelul anului 2014. Procentul scade la 40% în patru regiuni din Italia – Sicilia, Campania, Calabria and Puglia – caz similar cu patru regiuni din Turcia.

Prin comparaţie, rata de ocupare a femeilor şi bărbaţilor este aproximativ egală în Finlanda şi Suedia. Rata de ocupare a femeilor depăşeşte 75% în mai multe regiuni din Germania, ţările nordice, Olanda şi Regatul Unit.

În speranţa că lucrurile vor evolua în direcţia corectă pentru egalitatea de gen, Cetateanul.net le urează tuturor fetelor şi femeilor un 8 Martie fericit!

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.