Război pe apa caldă a bucureștenilor

avarie la Apa Nova informare de la SRI pentru Gabriela Firea Apa Nova a fost amendată apa de la robinet nu este potabilă

Reprezentanții ELCEN amenință Primăria Capitalei că va sista livrarea apei calde către bucureșteni, ca urmare a datoriilor înregistrate către RADET. Ca replică, primarul Gabriela Firea spune că locuitorii Capitalei vor avea apă caldă și căldură, aceasta afirmând că a primit asigurări în acest sens de la premierul Viorica Dăncilă .

SIERRA Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN, susţine că, din cauza refuzului Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) de a plăti subvenţia către RADET, creanţele curente neîncasate de ELCEN au ajuns la 217,5 milioane lei. În aceste condiţii, administratorul judiciar al ELCEN anunţă că va convoca Comitetul Creditorilor, urmând că aceştia să decidă dacă ELCEN va sista livrarea agentului termic către RADET.

”Că urmare a refuzului Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) de a plăti subvenţia către RADET, creanţele curente neîncasate de ELCEN au ajuns la 217,5 milioane lei, din care 110,3 milioane cu scadenţa de 90 de zile depăşită. În aceste condiţii, vă informăm că SIERRA QUADRANT va convoca Comitetul Creditorilor ELCEN, urmând că aceştia să decidă dacă ELCEN va sista livrarea agentului termic către RADET”, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de Sierra Quadrant.

Reprezentanţii administratorului judiciar al ELCEN susţîn că ”oficialii PMB au continuat să abordeze cu indiferenţă situaţia dramatică a sistemului de termoficare”.

“Oprirea apei calde în Capitală este o măsură extremă, pe care am încercat să o evităm în permanenţă. Am livrat agentul termic către RADET, deşi ELCEN nu era plătită, sperând la nesfârşit că doamna primar Gabriela Firea va înţelege la un moment că responsabilitatea ei numărul unu o reprezintă calitatea vieţii cetăţenilor. Se pare că am fost nişte naivi! Pentru ei, cetăţeanul este o noţiune abstractă. Concrete sunt doar donaţiile pentru biserici, reclamele plătite din bani publici la TV pentru nişte companii de stat care toacă sute de milioane de lei lunar, excursiile pentru pensionari şi alte astfel de acţiuni. După ce au distrus şi falimentat RADET, ELCEN a devenit nouă lor ţintă. Este imposibil pentru o companie aflată deja în insolvenţă să presteze servicii pe gratis, acumulând datorii la rândul ei către furnizori şi privând creditorii de şansa recuperării creanţelor. De aceea, probabilitatea că ELCEN să oprească livrarea apei calde în maximum o lună este destul de mare”, a declarat Ovidiu Neacşu, partener fondator Sierra Quadrant.

Potrivit reprezentanţilor companiei, în situaţia menţinerii măsurii dispuse de către judecătorul sindic în dosarul 35232/3/2016, respectiv deschiderea procedurii de faliment a RADET, toate aceste noi datorii se vor adăuga la masă credală.

”Fără aceste sume, riscul că ELCEN să între în incapacitate de plată a materiei prime, a materialelor şi chiar a salariilor este aproape inevitabil. Precizăm că, în spiritul transparenţei asumate, în perioada imediat următoare, vom face public raportul ce urmează a fi prezentat Comitetului Creditorilor ELCEN”, a mai transmis Sierra Quadrant.

Primarul Firea asigură bucureștenii că vor avea apă caldă

Primăria Capitalei asigură bucureştenii că procesul de furnizare a apei calde se desfăşoară normal, fără a fi pus în pericol de actuală situaţie juridică sau financiară a Radet şi Elcen, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de instituţie.

„Am vorbit azi cu doamna premier Dăncilă şi cu domnul ministru de Finanţe Teodorovici, care m-au asigurat atât pe mine, că primar general, cât şi pe bucureşteni că, sub nicio formă, Guvernul nu va fi de acord cu sistarea apei calde acum, pe timp de vară, şi a apei calde şi a căldurii, pe timp de iarnă, indiferent de sincopele juridice şi financiare dintre Elcen și Radet. Dincolo de declaraţiile belicoase ale administratorilor Elcen, atât cel special, cât mai ales cel judiciar, sistarea livrării agentului termic în Capitală nu este, oricum, o decizie la îndemâna celor care o cer din motive strict comerciale. Vorbim aici de infrastructură critică, ce trebuie prin lege să aibă continuitate, asupra căreia nu se poate interveni”, afirmă primarul general, Gabriela Firea, în comunicat.

Conform sursei citate, Primăria Capitalei nu va acceptă impunerea unor astfel de măsuri.

„Înţelegem că administratorul judiciar al Elcen este o firmă care urmăreşte doar profitul, fiind interesată exclusiv de încasarea unor comisioane cât mai mari şi nu de calitatea vieţii bucureştenilor. Dar trebuie să existe o limită dincolo de care nu se poate trece, limită pe care, din păcate, reprezentanţii Sierra Quadrant o depăşesc în mod sistematic. Îi asigur pe toţi bucureştenii că Primăria Capitalei nu va acceptă sub nicio formă impunerea unor astfel de măsuri şi că va întreprinde toate demersurile necesare pentru că livrarea agentului termic să se facă fără probleme. În acest moment, suntem în plin proces de reparaţii şi înlocuire a ţevilor vechi, unele dintre ele chiar de peste 50 de ani”, susţine Firea.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here