Ce salariu avea utecista Nadia Comăneci în anii ’80

Salariu Nadia Comăneci în anii '80

Marea gimnastă Nadia Comăneci a avut şi perioadă de activitate în Uniunea Tineretului Comunist (UTC). După Jocurile Olimpice de la Moscova din 1980, pe când avea 19 ani, s-a retras din activitate şi a devenit membru al Comitetului Central al UTC, făcând parte din Ansamblul artistic al Uniunii, fiind plătită ca instructor de balet.

Pe 4 octombrie 1980, într-o notă privind eliberarea şi numirea unor cadre la Ansamblul artistic al UTC, Nadia Comăneci era primită în Comitetul Central al UTC.
Astfel, este angajată ca instructor de balet, dans modern şi gimnastică ritmică la Ansamblul artistic al UTC, având un salariu de 1920 de lei.

Un an mai târziu, salariul Nadiei a crescut, „având în vedere activitatea depusă până în prezent, precum şi faptul că este Erou al muncii socialiste”. Astfel, ea a fost trecută la gradul II profesional, cu o retribuţie tarifară de 2310 lei .

În 1984, Nadia ia mai multe examene şi a fost avansată în mod excepţional la o categorie superioară, „antrenor de gimnastică categoria I”. Imediat, postul ei de „instructor balet” a fost transformat în „maestru de balet”, salariul aprobat de UTC fiind de 3350 de lei pe lună.

Hotărâre la nivel înalt

Decizia de primire în Comitetul Central al PCR este semnată de Nicu Ceauşescu, Octav Cozmâncă, Dinu Drăgan, Silvia Trifănescu şi Stefan Knuff. Documentele se află în custodia Arhivelor Naţionale, secţia Cadre CC al PCR.

20190530_103433

– Nicu Ceauşescu a fost fiul cel mai mai mic al lui Nicolae Ceauşescu, fost preşedinte al Republicii Socialiste România. Nicu a deţinut funcţiile de prim-secretar al CC al UTC, iar din 1987 prim-secretar al organizației PCR Sibiu.

– Octav Cozmâncă a fost un om de bază al PCR. Fost șef al sectorului coordonare în cadrul Consiliului de Miniștri (1983-1989), fost șef de cadre al CC al PCR, după 1989 a fost ales de trei ori deputat din partea PSD. În urmă cu o săptămână, fostul premier Adrian Năastase a anunţat că Octav Cozmâncă îi este coleg într-un „grup de sprijin pentru actualul PSD, ţinând seama de situaţia dificilă a partidului după alegerile europarlamentare”.

– Dinu Drăgan a fost din 1985 secretar al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist.

În noiembrie 1989, Nadia Comăneci a trecut ilegal granița româno-maghiară, în cele din urmă solicitând azil politic guvernului Statelor Unite.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.