vineri, noiembrie 22, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principal2020, anul schimbărilor. Ce normative intră în vigoare

2020, anul schimbărilor. Ce normative intră în vigoare

-

Ca la fiecare început de an, intră în vigoare noi normative – legi, ordonanţe, hotărâri care transformă viaţa economică (şi nu numai) a românilor. „Cetățeanul“ vă prezintă o trecere în revistă a acestor schimbări.

Grupaj realizat de Magda Condos și Dan Străuț

Pe scurt, salariul minim crește (și, odată cu el, plafoanele de contribuții sociale), carburanții se ieftinesc, alocațiile pentru copii se majorează, cresc și taxele locale pe case, mașini și terenuri, intervin unele schimbări în regimul de îngrijire medicală a pacienților, iar polițiștii au norme noi pentru solicitarea actelor de identitate ale cetățenilor.

Noul salariu minim brut pe țară: 2.320 de lei

Începând cu data de 1 ianuarie 2020, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.230 de lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 13,327 lei/oră.

Pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, rămâne la suma de 2.350 de lei lunar, iar pentru construcţii salariul minim rămâne 3.000 de lei.

Atenție, angajatori: creşterea salariului minim trebuie comunicată în REVISAL până la 31 ianuarie 2020!

Cresc amenzile rutiere

Creșterea salariului minim modifică, din păcate, și cuantumul amenzilor rutiere, care se calculează în fincție de retribuția minimă. Executivul a încercat să înghețe punctul de amendă, dar nu a reușit din cauza disputelor politice.

Mai exact, legea pe care Executivul și-a angajat răspunderea în Parlament în decembrie prin care punctul de amendă era înghețat și pentru anul acesta la 145 de lei a fost atacată de PSD la Curtea Constituțională, așa că nu poate fi promulgată. În consecință, prevederea din Codul rutier care stabilește punctul de amendă la 10 la sută din valoarea salariului minim, adică 223 de lei, a intrat în vigoare la 1 ianuarie.

Crește contribuţia pentru persoane cu handicap neîncadrate

Potrivit Legii nr. 448/2006 art.78 alin. (2) şi (3) autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puţin 50 de angajaţi, au obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi.

Dacă nu angajează persoane cu handicap, acești angajatori plătesc lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.

De exemplu, o entitate cu 100 de angajaţi,  are obligaţia fie de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi, respectiv 4% x 100 = 4, fie de a plăti la stat lunar o sumă egală cu 4 x 2.230 lei = 8.920 lei. Anterior acestei modificări, suma pe care o datora era de 4 x 2.080 lei = 8.320 lei, cu 600 de lei mai puţin.

Cresc normele de venit pentru PFA

Creşterea salariului minim la 2.230 lei din 2020 va avea drept consecinţă majorarea normelor de venit pentru veniturile din activităţi independente impuse pe baza normelor de venit realizate de persoanele fizice autorizate (PFA).

Norma de venit pentru fiecare activitate desfăşurată de contribuabil nu poate fi mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la momentul stabilirii acesteia, înmulţit cu 12.

Ce normative intră în vigoare. Se majorează și plafonul pentru CASS

Creşterea salariului minim brut pe economie conduce și la majorarea plafonului în funcţie de care persoanelor fizice care obţin venituri non-salariale le poate reveni obligaţia de a plăti contribuţii de asigurări sociale şi asigurări sociale de sănătate (CASS), întrucât aceste plafoane se determină în funcţie de nivelul salariului de bază minim brut pe ţară.

Baza de calcul de 12 salarii (2020) = 12 x 2.230 lei = 26.760 lei CASS de plată = 10% x 26.760 lei = 2.676 lei.

O nouă bază anuală de calcul a CAS pentru PFA

Modificarea salariului minim brut pe economie va avea drept consecinţă și modificarea bazei anuale de calcul al contribuţiei de asigurări sociale (CAS / pensii), în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente/drepturi de proprietate intelectuală, întrucât venitul ales de contribuabil nu poate fi mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară.

Aşadar, noua bază (din 2020) este : 12 x 2.230 lei = 26.760 lei Vechea bază (2019) este 12 x 2.080 lei = 24.960 lei.
Creşterea salariului minim conduce la creşterea CAS la PFA cu 25% x (26.760 lei – 24.960 lei) = 450 de lei.

Crește alocaţia de stat pentru copii

Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, începând cu data de 1 ianuarie 2020. Acest lucru a fost publicat în MOF nr. 924/15.11.2019 – prin Legea 214/2019.

În 2019, alocaţia pentru copii a fost:
– 300 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap
– 150 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani, precum şi tinerilor care au împlinit vârstă de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora
– 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Pe lângă această prevedere, mai există un proiect care vizează dublarea alocaţiilor pentru copii, respectiv 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani (3 ani pentru copiii cu handicap) şi 300 de lei pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani.

Cresc taxele locale

„Pentru indexarea impozitelor și taxelor locale aferente anului 2020, consiliile locale vor utiliza rata inflației de 4,6%, conform Institului Național de Statistică (INS)”, arată un anunț postat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

INS anunțase, anterior, că rata medie a inflaţiei în perioada ianuarie 2018 – decembrie 2018 faţă de precedentele 12 luni (ianuarie 2017 – decembrie 2017), calculată pe baza IPC, este 4,6%.

Scad tarifele pentru internetul în roaming pe mobil

Autoritatea Națională pentru Comunicații (ANCOM) a decis în vara anului 2019 scăderea cu aproape 10% a tarifelor la convorbirile pe mobil, de la 1 ianuarie 2020.

Tariful maxim pentru apelurile naţionale pe mobil scad, astfel,  de la 0,84 eurocenţi pe minut la 0,76 eurocenţi pe minut.

„Conform legislaţiei europene, până la finalul anului 2020, cel târziu, operatorii prezenţi pe piaţa unică vor practica acelaşi tarif de terminare la puncte mobile, respectiv acelaşi tarif de terminare la puncte fixe. Pentru că ne dorim ca piaţa de comunicaţii electronice din România să îşi păstreze standardele de competitivitate, iar utilizatorii să beneficieze în continuare de oferte cât mai atractive, propunem reducerea cu aproximativ 10% a tarifului maxim de terminare pentru apelurile mobile actuale, ca măsură tranzitorie până la stabilirea tarifului unic european”, a argumentat ANCOM.

Operatorii desemnaţi cu putere semnificativă de piaţă – Lycamobile, Orange România, Vodafone Romania, RCS&RDS şi Telekom România Mobile Communications SA – au obligaţia să nu depăşească tariful maxim reglementat pentru furnizarea serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile în propria reţea.

30.000 de lucrători din afara UE, nou-admişi pe piaţa forţei de muncă

Pentru anul 2020, Guvernul a stabilit un contingent de 30.000 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România.

Numărul este similar celui din anul 2019, când contingentul iniţial de 20.000 de lucrători a fost suplimentat cu 10.000.

Accizele au crescut, supraacciza a fost eliminată, carburanții s-au ieftinit

În domeniul produselor accizabile (carburanți, tutun, alcool, gaze, energie electrică, petrol, cărbune), aceste eurotaxe sunt ușor mai mari în 2020 față de 2019.

La carburanți însă, deși accizele au crescut, supraacciza a fost eliminată și astfel companiile petroliere au avut posibilitatea de a ieftini carburanții la pompă. Chiar în noaptea de Revelion 2019/2020, OMV Petrom a operat o ieftinire cu 32 de bani/litru la carburanți.

Potrivit prevederilor Codului Fiscal nivelul accizelor armonizate, cu excepţia ţigaretelor, precum şi nivelul accizelor nearmonizate, se actualizează cu creşterea preţurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare.

Supraacciza pe carburanți fost introdusă la 1 aprilie 2014, apoi a fost scoasă la începutul lui 2017 și reintrodusă în toamna aceluiași an.

Curentul electric nu se va scumpi

Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a decis, pe 23 decembrie 2019, aprobarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate clienților casnici de către furnizorii de ultimă instanță.

„Ca urmare a deciziei, nivelul tarifelor reglementate aplicate clienților casnici de către furnizorii de ultimă instanță se mențin la nivelul celor aflate în vigoare, la acest moment”, a precizat ANRE.

Poliția are noi reguli pentru legitimarea cetățenilor

Potrivit Poliției Române, din 1 ianuarie 2020 polițistul este îndreptățit să legitimeze și să stabilească identitatea persoanei numai în situația în care:
a) aceasta încalcă dispozițiile legale, ori există motive verosimile* pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală;
b) există motive verosimile pentru a bănui că aceasta a fost prezentă la locul săvârșirii unei fapte ilegale ori are cunoștință despre faptă, autor sau despre bunurile având legătură cu fapta;
c) aceasta solicită sprijinul sau intervenția organelor de poliție ori când din cauza vârstei, stării de sănătate, dizabilității, consumului de alcool sau altor substanțe psihoactive ori a altor asemenea circumstanțe necesită sprijinul organelor abilitate;
d) descrierea acesteia corespunde unei persoane căutate potrivit legii, deține asupra sa bunuri sau se deplasează cu un vehicul, ambarcațiune ori aeronavă care corespunde descrierii unor bunuri sau mijloace de transport căutate potrivit legii;
e) aceasta desfășoară o activitate supusă, potrivit legii, unor autorizări, avize sau înregistrări ori este implicată într-o procedură legală în fața unei autorități sau instituții publice;
f) aceasta încearcă să pătrundă sau se află într-un spațiu în care accesul este controlat;
g) cu ocazia unor controale sau razii, efectuate în condițiile legii;
h) există obligația legală de a se stabili identitatea acesteia.
*) Potrivit Dicționarului Explicativ, VEROSÍMIL, -Ă adj. = Care pare adevărat, real; cu aparență de realitate; plauzibil, probabil, posibil. [< it. verosimile, cf. lat. verisimilis].

Ministerul Sănătății demarează o campanie de vaccinare gratuită împotriva HPV

Ministerul Sănătății lansează vaccinarea gratuită împotriva HPV, după ce primele 20.000 de doze de vaccin au fost distribuite, în decembrie 2019, la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică.

Potrivit Ministerului Sănătății, acordul-cadru încheiat de minister cu furnizorul pentru o perioadă de patru ani prevede ca numărul dozelor de vaccin anti-HPV să poată fi suplimentat până la 2.100.000, în funcție de cerere și de derularea campaniei de vaccinare.

Campania de vaccinare a fost precedată de o campanie de informare și conștientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV și protecția oferită de vaccin, precum și de susținere a medicilor și farmaciștilor în transmiterea informațiilor clare și corecte despre vaccinarea împotriva HPV.

„Vaccinarea gratuită se va face începând din luna ianuarie 2020 în cabinetele medicilor de familie la fete cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani care au solicitat în anii 2017 și 2018 vaccinarea la medicii de familie. De asemenea, și fetele care au trecut de această vârstă vor fi vaccinate dacă au solicitat acest serviciu medicilor”, a precizat recent, într-un comunicat, Ministerul Sănătății.

ZILE LIBERE LEGALE ÎN ANUL 2020

În anul 2020 vor exista următoarele zile libere legale
– 1 şi 2 ianuarie 2020 – Anul nou (miercuri şi joi)
– 24 ianuarie – Ziua Principatelor Române (vineri)
– 17 aprilie – Vinerea mare (vineri)
– 19, 20 aprilie – Paştele (duminică, luni)
– 1 mai – Ziua Muncii (vineri)
– 1 iunie – Ziua Copilului (luni)
– 7 şi 8 iunie – Rusaliile (duminică, luni)
– 15 august – Adormirea Maicii Domnului (sâmbătă)
– 30 noiembrie – Sfântul Andrei (luni)
– 1 Decembrie – Ziua Naţională a României (marţi)
– 25 şi 26 decembrie – Crăciunul (vineri, sâmbătă).

Sunt în total 15 zile libere legale, din care 11 sunt în timpul săptămânii.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

AEP şi-a cumpărat masă cu 32.000 de euro şi scaune cu câte 500 de euro unu

0
Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă au cumpărat la finalul lunii trecute, în toiul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, o masă în valoare de peste 32.000 de euro și 32 de scaune cu 500 de euro bucata...