miercuri, ianuarie 15, 2025

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalMinisterul Transporturilor vrea să parașuteze o conducere ilegală la Aeroportul Otopeni

Ministerul Transporturilor vrea să parașuteze o conducere ilegală la Aeroportul Otopeni

-

Un grup de interese din Ministerul Transporturilor încearcă joi, 18 februarie, printr-o AGA dubioasă, să repună în fruntea Aeroportului Otopeni fosta conducere a aeroportului, cercetată de DNA pentru abuz în serviciu, după gravele abateri constatate, în 2014, de Corpul de Control al ministrului. Mai mult, atât Liviu Radu, cel pe care gruparea încearcă să-l repună pe funcția de director general și de membru în Consiliul de Administrație, dar și ceilalți foști membri CA, sunt reclamați chiar de Compania Națională Aeroporturi București pentru recuperarea unei pagube de circa 200.000 de euro.

aeroporturi
Ministrul Dan Costache riscă să bifeze numirea unei echipe ilegale la conducerea Companiei Naționale de Aeroporturi București

Dacă puciul reușește, în fruntea Companiei Naționale Aeroporturi București va fi reinstalată o echipă, de administrație și de conducere executivă, ale cărei mandate sunt încetate, respectiv suspendate, de drept potrivit legii societăților comerciale (31/1990)

Prăbușire evitată „la mustață”

Ministerul Transporturilor a constatat, în 2014, că managementul Companiei Naționale Aeroporturi București a fost neperformant, iar acțiunile și hotărârile adoptate de Consiliul de Administrație ar fi creat prejudicii. Urmare a anchetei, s-a decis, prin hotărrea AGA 50/29.05.2014, înlocuirea conducerii executive și administrative a companiei de aeroporturi. Compania de Aeroporturi i-a dat în judecată pe toți membrii CA – Liviu Radu, Bogdan Găurean, Radu Merica, Marius Bodea (din partea Ministerului Transporturilor) și Adrian Cighi (din partea Fondului Proprietatea), cerând atragerea răspunderii patrimoniale a acestora pentru pagubele provocate societății. Totodată, a fost sesizată și Direcția Națională Anticorupție (DNA), unde a fost înregistrat dosarul nr.501/P/2014 având ca obiect cercetarea membrilor CA și a Directorului General pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

Prevederile hotărârea AGA din 2014 au fost reconfirmate printr-o altă hotărâre din 2015, menită să îndrepte viciile de formă ale deciziei din 2014. Sub noua conducere, compania de aeroporturi a redevenit profitabilă, a crescut numărul de pasageri și a salvat aeroportul de Otopeni de o declasare care putea avea drept rezultat (țintă?) înstrăinarea, pe mărunțiș, a acțiunilor deținute de Statul român în companie.

Cum vrea să încalce legea Ministerul Transporturilor

aeroporturi
Directorul juridic Anișoara Cornilă este inițiatorul puciului prin care se încearcă readucerea ilegală „la manșă” a echipei „debarcate” în 2014

Liviu Radu și ceilalți membri ai Consiliului de Administrație demis au atacat în instanță prima hotărâre AGA (din 2014), iar instanța a declarat-o nulă, fără să o judece pe fond, din cauza unor vicii de formă.

Acesta este motivul pentru care, la propunerea Anișoarei Cornilă, directorul Direcției juridice din Ministerul Transporturilor, propune, pe 18 februarie, reînscăunarea „echipei” acuzată și cercetată că ar fi prejudiciat Compania de Aeroporturi! Or o astfel de măsură este ilegală, cât timp instanța nu a hotărât dacă angajează răspunderea patrimonială a fostei conduceri a aeroportului!

Legea societăților comerciale (31/1990, republicată) stipulează că mandatele administratorilor încetează iar cele ale directorilor se suspendă de drept la introducerea în instanță a acțiunii în răspundere patrimonială. Ca atare, dacă puciul pus la cale de Anișoara Cornilă are succes, Compania Națională de Aeroporturi București ar ajunge în situația de a fi condusă de o echipă suspendată de drept, în condițiile legii.

Mai mult, directorul juridic trece și peste hotărârea AGA din 2015 care a confirmat deciziile adoptate în 2014, care nu a fost anulată, la rândul ei, irevocabil, de o instanță de judecată.

Liviu Radu, Bogdan Găurean, Radu Merica, Marius Bodea (din partea Ministerului Transporturilor) și Adrian Cighi (din partea Fondului Proprietatea) sunt acuzați că ar fi cauzat un prejudiciul calculat de de 788.148 lei, așa cum a fost calculat de către Biroul Control Financiar de Gestiune al companiei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Simion a RĂBUFNIT: Anularea alegerilor era pregătită pentru mine!

0
Anularea alegerilor era deja pregătită dinainte de intrarea lui Călin Georgescu în turul 2. Asta scuză liderul AUR, George Simion, care spune că decizia CCR era de fapt pregătită pentru el. CITEŞTE ŞI: George Simion este vicepreşedinte al Partidului Conservatorilor...