Mourtada, constructorul evazionist protejat de oamenii primarului Onțanu, a intrat în pușcărie

Mourtada
Afaceristul cu apartamente de lux a intrat în pușcărie

Mourtada Sleiman, unul dintre constructorii – evazioniști protejați de administrația Onțanu a înfundat pușcăria, după ce judecătorii Curții de Apel din București au îndreptat eroarea celor de la Tribunal, care îi dăduseră afaceristului o banala condamnare cu suspendare pentru fapta de a fi încercat să mituiască un polițist!

Mourtada
Afaceristul cu apartamente de lux a intrat în pușcărie

În acest timp afacerea libanezului continuă! Protejat de Primăria Sectorului 2, dar și de ANAF, firma lui Mourtada continuă să vândă apartament într-un bloc de lux din sectorul 2, deși autorizația de construire a blocului a fost anulată, irevocabil, în instanță. În plasa afaceristului Mourtada Sleiman a încăput și un pește mare de la Autoritatea de Supraveghere a Fraudelor (ASF).

La un pas să scape după mituirea unui polițist

La sfârșitul lunii iulie 2013, afaceristul libanez Sleiman Mourtada a fost reținut după un flagrant de dare de mită către un polițist local. Trimis în judecată pentru dare de mită, pe 18 februarie 2014, Tribunalul București a pronunțat, anul trecut (31 martie 2015) o decizie cel puțin bizară – condamnare la un an și jumătate de închisoare cu suspendare!? Sentința, una ciudat de clementă, a alimentat, inițial, speculațiile și zvonurile că Mourtada ar fi ofițer acoperit, motiv pentru care ar fi scăpat de mai toate problemele legale, inclusiv de controlul ANAF asupra unei afaceri care „duhnea” a evaziune fiscală după cum puteți citi în continuare. Pe 19 octombrie 2015, Curtea de Apel București a admis însă recursul procurorilor și a schimbat sentința într-una cu executare.

ANAF a „rătăcit” dosarul privind o nouă metodă de păcălire a Fiscului

Mourtada
Cum a fost fraudat statul prin metoda de vânzare „la pachet” a apartamentelor

Afaceristul libanez a brevetat, în urmă cu patru ani, o nouă metodă de evaziune fiscală în afacerile cu locuințe: cea de a vinde „la pachet” trei apartamente de lux, ca și cum ar fi fost unul singur, pentru a nu se mai plăti TVA la bugetul statului. Potrivit legii, orice persoană fizică care vinde mai mult de un apartament nou într-un an, să calculeze TVA pentru fiecare apartament, începând cu cel de-al doilea. Or, Mourtada a „brevetat” un nou model de evaziune, vânzarea apartamentelor „la pachet” – chiar și câte trei, botezate apartament „triplex”, pentru car să nu mai plătească niciun leu TVA la buget.

Pe 3 martie 2011, Sanan Mohamad Ibrahim, tot un cetățean libanez, i-a promis lui Mihail Istrate, cetățean român că îi va vinde un apartament „triplex” (pe trei etaje) de toată frumusețea. Promisiunea de vânzare, autentificată la birou notarial, avea și un preț pe măsură – 1,15 milioane de euro. Sanan nu era însă proprietarul, el doar promitea că va vinde apartamentul „triplex” familiei Istrate. El încheiase, la același notar, cu două zile înainte, un antecontract pentru același apartament „triplex” cu firma Transworld (unic asociat Sleiman Mourtada) pentru numai 255.000 de euro. Sanan era de fapt un interpus al al lui Mourtada. Cei doi fuseseră asociați în alte firme și avuseseră mai multe relații de afaceri iar toată schema pare menită doar să înșele Fiscul!

Schema a produs bani frumoși – dacă firma Transworld vindea cele trei apartamente direct către cumpărătorii români, cu prețul real – 1,15 milioane de euro, datora statului TVA de 222.580 de euro. Or, când a vândut către Sanan cu numai 255.000 de euro,  Transworld a colectat TVA de numai 49355 euro, diferența de 173.255 euro fiind evaziune din TVA. Mai mult, dacă ar fi vândut direct către cumpărătorii români, Transworld ar fi înregistrat venituri suplimentare din diferența de preț (1150000 euro – 255.000 euro) pentru care ar fi trebuit să plătească și impozit pe profit de 115.484 euro. În concluzie, dacă afacerea se desfășura legal, dezvoltatorul imobiliar Transworld ar fi trebuit să plătească la buget 337164 euro, dar a plătit de fapt numai 49355 euro.

Mourtada
Mourtada Sleiman a continuat să vândă apartamente. În partea dreaptă jos îl puteți vedea alături de un potențial client

Sleiman Mourtada a susținut că, de fapt, cumpărătorul român i-ar fi solicitat să vândă cele trei apartamente ca pe unul singur, fapt ce l-ar fi putut face complice la evaziune fiscală. Cumpărătorul Mihail Istrate a negat acuzația lui Mourtada, ba mai mult, el este cel care a sesizat ANAF asupra „ingineriei financiare” a libanezilor. ANAF nu a luat însă nicio măsură pentru a dovedi și sancționa evaziunea fiscală.

Sub ochii primarului Onțanu

Pe 19 noiembrie 2015, Mourtada a mai primit o grea lovitură. Curtea de Apel București a decis, irevocabil, să anuleze, irevocabil, autorizația, emisă de primarul Neculai Onțanu, pentru construirea blocului de apartamente de lux construit de libanez. Acestea sunt însă la vânzare și astăzi, iar primăria sectorului 2, care i-a ținut isonul lui Mourtada, pe toată durata procesului, nu a mișcat niciun deget să-l împiedice.

Unul dintre cumpărători este o persoană cu funcție de conducere în Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF). Vom reveni!

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. Familia Istrate este de fatada… Istrate este si el un infractor condamnat definitiv de ICCJ pentru inf.de coruptie. Nu are bani decat din inselaciuni…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.