Beke Attila Istvan, cel care plănuia un atentat terorist, şi restul extremiştilor maghiari se pregătesc de război. Metodele lor de antrenament

Botezul dat unui nou membru al Gărzii Maghiare

Ziua naţională a României este momentul când extremiştii maghiari din ţinutul secuiesc apelează an, de an, la gesturi sfidătoare şi provocatoare la adresa românilor pe care îi numesc „opincari”. Dacă până anul trecut, totul se reducea la arborarea unor steaguri negre şi la înjurături adresate românilor, anul acesta un membru al unei grupări pregătea detonarea unei grenade, conform procurorilor DIICOT. Aseară, Beke Attila Istvan a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce în cursul zilei fusese reţinut de procurori.

Teroristul maghiar face parte din gruparea extemistă denumită „Mişcării de Tineret 64 de Comitate” – HVIM Ungaria. Aceasta este la rândul ei afiliată la Magyar Garda (Garda Maghiară), cea mai puternică organizaţie naţionalistă din ţinutul secuiesc, care reuneşte judeţele Harghita, Covasna şi Mureş.

Baza şi locul de antrenament al membrilor grupării est Biserica Reformată din Cetatea Târgu Mureş,  dezvăluie un insider care are rude în această mişcare şi nu este de acord cu modul lor de acţiune. „Ziua naţională a României nu este un prilej de fericire pentru extremiştii maghiari, iar ţinutul secuiesc este este probabil cel mai periculos loc de 1 Decembrie. Glumind sau nu, membrii grupărilor Garda Maghiară, Mişcarea celor 64 de comitate susţin că sunt gata de război în prima zi a lunii decembrie”, povesteste acesta.

În 2014, etnici maghiari au atârnat drapeluri negre de 1 Decembrie
În 2014, etnici maghiari au atârnat drapeluri negre de 1 Decembrie

Anul trecut, în Târgul Secuiesc, judeţul Covasna, etnicii unguri au arborat pe clădiri un steag negru de doliu cu ocazia zilei naţionale a României. De acest steag negru era legat şi un mic drapel al Ungariei, semn că Ziua Naţonală a României este un prilej de doliu pentru ţara vecină. Reamintim că pe 1 Decembrie marchează unirea Transilvaniei cu România.

Jurământul

Botezul dat unui nou membru al Gărzii Maghiare
Botezul dat unui nou membru al Gărzii Maghiare

La Biserică Reformată au loc ceremoniile de depunere a jurământului pentru noii recruţi. „Magyar Garda racolează mereu noi membri prin intermediul unor afişe distribuite pe internet, cu numere de telefon pentru filialele din judeţele Mureş, Harghita şi Covasna care alcătuiesc Ţinutul Secuiesc”, ne explică insiderul. „Membrii sunt învăţati să urască românii, ţiganii şi evreii. Jurăm să ne dăm viaţa pentru naţia maghiară. Este un jurământ special prin care fiecare recrut, după ce jură, bate cu ciocanul un cui în lancea steagului”, ne mai spune acesta.

Românii sunt denumiţi opincari de extremiștii maghiari

Viaţa privată e radicalilor este una de tip gardist. Cei mai mulţi folosesc uniforma neagră în mare parte din timpul zilei. Toate şedinţele de „luptă” ale Gărzii Maghiarilor sunt ţinute secret, iar accesul este strict. „Nu dezvăluie nimic străinilor despre acţiunile lor”, mai spune localnicul. „Pe siteurile de socializare folosesc cuvinte de nedescris la adresa românilor. Desfiinţarea Trianonului este motto-ul Gărzii Maghiare. La fel fac şi şovinii români la adresa maghiarilor”, ne atrage atenţia acesta.

Ceremonie a Gărzii maghiare
Ceremonie a Gărzii maghiare

Liderii Magyar Garda vor refacerea Ungariei Mari cu o populaţie pur ungurească, fără slavi, ţigani, evrei şi olahi -valahi – opincari. Dacă extremiştii români îi denumesc „bozgori” pe maghiarii, extremiştii lor le spune românilor că sunt «szoros talpu», adică «tălpi păroase»”, ne mai mărturiseşte insiderul. Gardiştii nu iubesc nici UE, SUA sau FMI. „Spre exemplu, UE este criticată că a forţat Ungaria să renunţe la orice pretenţie teritorială faţă de vecini. Cei mai mulţi dintre ei susţin că doar un conflict deschis, militar, ar mai putea rezolva soarta ungurilor”, ne mai spune tânărul.

1 Decembrie, ziua cea mai amară pentru maghiari

Insiderul cu rude în Garda Maghiara a povestit o serie de obiceiuri pe care extremiștii maghiarii le au de ziua naţională a României. „Pentru ei aceste mici copilării sunt un fel de revolta la faptul ca simt ca Transilvania nu trebuia să fie a României, ci parte din Ungaria. Nu sunt mai dure ca ritualurile extremiştilor români la adresa maghiarilor. Însă ca de obicei, ca orice grupare extremiştă, maghiarii fac românilor exact ce nu vor ei să vadă şi viceversa. Este un fel de ipocrizie a şovinsimului de orice fel”, apreciază acesta. Printre cele mai populare ritualuri ale membrilor Gărzii Maghiare pe 1 Decembrie sunt:

1. Să rupă sau sa calce pe un steag al Romaniei pe 1 Decembrie.

2. Să asculte imnul Ungariei şi să declare ca este singurul imn pe care îl recunosc.

Mesaj provocator
Mesaj provocator

3. Să agreseze, cel puţin verbal, un român. Cele mai des întâlnite jigniri aduse familiilor de romani sunt cele care au legătură cu tradiţia pastorală a poporului român. Spre exemplu, mesajul „1750 ben a romanok kecskek vegbelet hasznalva talaltak fel. 1873 ban a britek tovabbfejlesztettek azaltal, hogy a vegbelet elore eltavolitottak a kecskebol”. Traducerea aproximativă ar fi: „Istoria Prezervativului: în 1750 , românii l-au descoperit folosind intestine de capră; în 1873 britanicii l-au dezvoltat mai departe astfel încât au eliminat intestinele din capră.”

4. Să jure credinţă veşnică Gărzii şi să promită prin jurământ că vor face tot ce este posibil pentru ca Ardealul sa devină teritoriu unguresc.

De gardă, prin păduri

Membrii mişcării extremiste sunt activi şi în mediul virtual, în special pe grupurile închise de pe Facebook denumite Marosvasarhelyek; A marosvasarhelyek şi Marosvasarhely Szarmazas. Preşedintele Gărzii Maghiare din România este Mikola Bela.

Membrii grupărilor extremiste maghiare nu numără mai mult de 500 de etnici din ţinutul secuiesc. Aceştia se întâlnesc de cel puţin o dată la două săptămâni, moment în care exersează că ar participa la un conflict cu românii, ca un fel de război, aşa cum reiese din mesajele acestora postate pe Facebook. Unii dintre ei au şi arme, de obicei pentru care au autorizaţie să fie folosite la vănătoare, cu care trag prin păduri.

În ciuda acestor exagerări, majoritatea populaţiei maghiare are sentimente de pace la adresa românilor. „În Târgu Mureş e linişte între cetăţeni, dar totuşi în ultimii trei ani s-a radicalizat populaţia maghiară. Sunt încurajate acţiunile separatiste. Pe Facebook apar tot felul de articole de exemplu: Moş Crăciun vorbeşte doar româneşte! prin care se face aluzie la faptul că de sărbători Moş crăciun din centrul oraşului  nu vorbea ungureşte cu prichindeii. Total fals, acesta vorbea şi engleza pe lânga româna şi maghiara. Sunt mici provocări care nasc commenturi xenofobe şi sovine pe internet”, mai prezintă insiderul.

Cetățeanul TV

5 COMENTARII

  1. Bun material, Catalin draga!
    Nu-mi amintesc unde am mai citit ceva asemanator…
    Cred ca CETATEANUL ROMAN e permanent interesat de subiect, politicienii fiind prea ocupati cu alte subiecte…mai banoase.

  2. SPRE STIINTA BOZGORILOR SECUII NU SUNT UNGURII ! IN TIMPUL DOMNIEI LUI MIHAI VITEAZU AVEA ALIATI PE SECUI IMPOTRIVA UNGURILOR. DREPT RAZBUNARE UNGURIMEA I_A TRAS IN TEAPA CU CAPUL IN JOS ! ASA AU MASACRAT SATE INTREGI DE SECUI . ASA CA INVATATI SI APOI VORBITI !

  3. O POPULATIE PRIMITIVA , CRUDA BRUTALA SI NESIMTITA …SE VEDE CA DE PE VREMEA LUI ATTILA NU S A SCHIMBAT NIMIC…
    GLUMITELE LOR ALDE CSIBI BARNA,BOMBER SI CU STEAGURILE AU AJUNS LA SATURATIE… S A TERMINAT CU INGADUINTA SI BUNA VOINTA..CEI CE NU RESPECTA LEGILE TARII, NU VREAU SA VORBEASCA ROMANESTE SA SE CARE IN UNGARIA…NIMENI NU PLINGE DUPA EI..TOLERANTA NEMAINTLNITA A ROMANILOR/ RAU INTELEASA S A TERMINAT

  4. Tacerea politicienilor,ori de unde ar fi din Romania .este criminala.Incurajeaza extremismul,da sentimente de nesiguranta in special romanilor din cele tri judete.Oare Statul,prin institutiile abilitate ,nu poate lamuri odata pentru totdeauna,situatia?Romani trebuie ,ca in tara lor,sa se simta parasiti,neglijati,de autoritatea care de fapt trebue sa le asigure linistea,siguranta?Atunci ,hai sa le dam tot ce si doresc,iar pe deasupra si ceva in plus!Nu sa fie alugati din tara,ci sa fie lamuriti ca ROMANIA,este a ROMANILOR.DACA se considera romani ,sa ramana ,altfel sa plece unde cred ca sunt tratati mai bine.VREM pace,liniste in Tara,prosperitate pentru toti!Cei care ii incurajeaza ori de unde ar fi /tara,strainatate/orice functie ar detine aici ori aiurea, sa fie tratati ca atentatori la siguranta Statului Roman!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.