Tensiuni la granița dintre Serbia și Kosovo. Au fost auzite și focuri de armă

FOTO: Leonhard_Niederwimmer/Pixabay.com
FOTO: Leonhard_Niederwimmer/Pixabay.com

Poliţia kosovară a declarat că a fost ţinta unor focuri de armă, fără să se înregistreze răniţi, şi au fost ridicate baricade pe drumurile care duc în Serbia. Tensiunile au avut loc în după-amiaza zilei de duminică și sunt puse pe seama faptului că guvernul de la Pristina a cerut ca începând cu 1 august sârbii kosovari ale căror vehicule poartă plăcuțe de înmatriculare emise în Serbia să le înlocuiască cu plăcuțele Republicii Kosovo în termen de două luni.

Protestatarii au parcat camioane pline cu pietriș și alte utilaje grele pe drumurile care duc către cele două puncte de trecere a frontierei, Jarinje și Bernjak, într-un teritoriu în care sârbii sunt majoritari.

Sirenele de raid aerian au fost auzite timp de mai bine de trei ore în micul oraș Mitrovița de Nord, care e locuit în principal de sârbi.

Premierul Albin Kurti a precizat la sfârşitul săptămânii că este o măsură de reciprocitate, în măsura în care Serbia – care nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii cu o majoritate albaneză proclamată în 2008 – cere acelaşi lucru de la kosovarii care intră pe teritoriul său.

Guvernul kosovar a decis să amâne cu o lună intrarea în vigoare a noilor reguli la frontiera cu Serbia.

Potrivit site-ului postului sârb de televiziune Pink, președintele Aleksandar Vucic s-a deplasat duminică seara la sediul din Belgrad al Statului Major al armatei, pentru a discuta despre măsurile care trebuie luată în criza apărută cu Kosovo.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.