miercuri, februarie 5, 2025

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăDiasporaSantorini - Amorgos: 1.200 de cutremure în opt luni, 1.300 în doar...

Santorini – Amorgos: 1.200 de cutremure în opt luni, 1.300 în doar trei zile

-

Laboratorul de seismologie al Departamentului de Geologie și Geografia Mediului al Universităţii din Atena monitorizează în timp real activitatea seismică din complexul vulcanic din insula Santorini, precum și din zona cuprinsă între Santorini şi Amorgos, lângă insuliţa stâncoasă Anydros. Într-un comunicat emis de Comitetul Interdisciplinar pentru Managementul Riscului și al Crizelor din cadrul Universităţii din Atena, se prezintă o imagine detaliată a activităţii seismice, în special începând cu luna iunie a anului trecut.

Anunțul precizează că până la 1 februarie 2025 au fost detectate peste 2.500 de cutremure. După această dată a început productivitatea neobișnuit de mare a cutremurelor, cu magnitudini mai mari de 4 pe scara Richter, Comitetul remarcând că „nu este exclus ca imaginea prezentată de activitatea seismică să aibă caracteristicile unei secvențe seismice premergătoare”.

Potrivit comunicatului, publicat de kathimerini.gr, activitatea microseismică a început în iunie 2024 în Caldera Santorini şi s-a intensificat de la mijlocul lunii septembrie. „Este prima dată după perioada 2011-2012 când are loc o activitate microseismică semnificativă în interiorul calderei”, se precizează în comunicat. De remarcat că Laboratorul de seismologie al Universităţii din Atena a instalat stații seismologice permanente în Santorini începând cu anul 2011.

Santorini – Amorgos. Frecvența neobișnuit de mare a cutremurelor cu magnitudini mai mari de 4 pe scara Richter

În ceea ce privește zona vulcanului submarin Koloumbos, situat la aproximativ 8 kilometri nord-est de Santorini, acesta „s-a prezentat de-a lungul timpului ca fiind mai activ din punct de vedere seismic”.

În total, conform comunicatului, din iunie 2024 până pe 25 ianuarie 2025 au fost detectate peste 1.200 de cutremure în zona Santorini-Koloumbos prin metode moderne de învățare automată. Pe 26 ianuarie, a apărut un nou grup de cutremure la est de vulcanul Koloumbos, cu o escaldare puternică începând de a doua zi. Până pe 29 ianuarie, au fost detectate peste 1.300 de cutremure. Până la 1 februarie, au fost detectate peste 2.500 de cutremure și a început productivitatea neobișnuit de mare a cutremurelor cu magnitudini mai mari de 4 pe scara Richter.

Seismicitatea s-a extins în zona din jurul insulei Anydros. Potrivit datelor, în perioada 1 februarie – 4 februarie la ora 09:00, au avut loc 43 de cutremure cu magnitudinea mai mare sau egală cu 4,0. Cele mai mari cutremure au avut loc pe 3 februarie, ora 14:17:41 și 4 februarie, ora 04:46:07 cu o magnitudine de 5,0. „Tabloul prezentat de activitatea seismică din zona cuprinsă între Santorini și Amorgos, cu cutremure din ce în ce mai multe cu magnitudini mai mari sau egale cu 4,0, prezintă probabil caracteristicile unui roi seismic (un număr mare de cutremure cu magnitudini similare), însă nu poate fi exclus să aibă şi caracteristicile unei secvențe seismice premergătoare”, se mai arată în finalul comunicatului Laboratorului de seismologie al Departamentului de Geologie și Geografia Mediului al Universităţii din Atena.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Nicolae Ciucă şi-a dat demisia din Senat

0
Fostul lider PNL și candidat la alegerile prezidențiale Nicolae Ciucă și-a anunțat demisia din Parlament. CITEŞTE ŞI: Republica Moldova, proiecte de infrastructură cu România. Noi poduri peste Prut, la Stânca, Răducăneni, Bumbăta și Fălciu „A sosit vremea să comunic public hotărârea...